Het meldpunt voor vuurwerkoverlast in Utrecht is weer open Het meldpunt voor vuurwerkoverlast in Utrecht is weer open

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast in Utrecht is weer open

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast in Utrecht is weer open
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
Partij voor De Dieren heropent het meldpunt vuurwerkoverlast voor de gemeente Utrecht. De website is de afgelopen jaren al eerder geopend en heeft als doel in kaart brengen waar en hoeveel overlast plaatsvindt. Tot 8 januari 2024 blijft het meldpunt open.

Partij voor De Dieren heropent het meldpunt vuurwerkoverlast voor de gemeente Utrecht. De website is de afgelopen jaren al eerder geopend en heeft als doel in kaart brengen waar en hoeveel overlast plaatsvindt. Tot 8 januari 2024 blijft het meldpunt open.

Harde knallen, bange huisdieren en op oudjaarsdag niet meer veilig met de auto over straat kunnen: vuurwerk laat voor sommigen de gemoederen hoog oplopen. Daarom heropent de Partij voor de Dieren (PvdD) opnieuw het meldpunt vuurwerkoverlast. Het doel is om meer informatie te vergaren die gebruikt kan worden om toe te werken naar een consumentenverbod voor vuurwerk, wat de partij graag ziet komen.

Publieke opinie

Al in de aanloop naar de jaarwisseling van het afgelopen jaar leek het erop dat er een verbod zou komen op het afsteken van vuurwerk, maar dat is niet gebeurd. Het plan is nu om per 2024 naar 2025 te kijken naar een verbod door middel van een burgerraad. Daar is de PvdD geen groot voorstander van. Volgens hen is namelijk al lang bekend wat burgers willen; meer dan de helft van de inwoners is voor een vuurwerkverbod met alternatieve feestviering.

Als Utrecht daadwerkelijk een vuurwerkvrij oud en nieuw viert, zouden ze in de voetsporen treden van onder meer Amersfoort, Eindhoven en Zutphen. Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de partij, laat in een persbericht het volgende weten: “Als er een totaalverbod komt, dus op het afsteken van knal- én siervuurwerk, is het ook eenvoudiger om het afsteken van illegaal vuurwerk aan te pakken: dan hoeven handhavers niet eerst te checken of iets nu wel of niet verboden is.”

Op het meldpunt, te vinden op de website van de gemeente Utrecht, kan op een kaart aangegeven worden waar overlast plaatsvind. Dit kan gaan over zowel geluidsoverlast als vuurwerkafval en met een mogelijkheid om toelichting te geven op de melding. Vorig jaar kon deze aanpak rekenen op ruim 400 meldingen. Het meldpunt is tot 8 januari 2024 open omdat de verwachting is dat er ook na de jaarwisseling nog het nodige geknald wordt.

29 Reacties

Reageren
 1. André

  Volgens mij kan je dat meldpunt net zo goed het hele jaar open houden, ik hoor bijna dagelijks flinke vuurwerkknallen in mijn omgeving. Ik ben geen tegenstander van vuurwerk, het kan mooi zijn maar zinloos knallen op de meest gekke tijden is dat niet.
  IMO is een algeheel verbod niet nodig als er beter gehandhaafd wordt op het nu al bestaande verbod op (knal-)vuurwerk buiten oudejaarsnacht.

 2. C.

  Leve de schaamlap! Wordt — zo blijkt al uit het bericht — lekker vooruitgeschoven. Gaan de gemeente echt haar handen niet aan branden ….

 3. Geenstijl@Utrecht

  Mooi hoor deze symbolische meldpunt,alleen jammer dat er geen mensen zijn om te handhaven.

 4. Katja

  Nu pas ? En waar het plaats vindt kun je nooit precies melden, want de dreunen komen van ver, en waar de vuurpijlen vandaan komen, idem.
  Gewoon totaalverbod, ook op verkoop. Illegaal maken, derhalve.

 5. Scherpschutter

  Nu al zin in Oud en Nieuw! Heerlijk een paar uurtjes knallen!!

 6. Utrechter

  Wat ik mij afvraag in Duitsland Belgie mag het hele jaar vuurwerk verkocht worden wat hier illegaal is. Hebben ze daar ook meldpunten, vuurwerk vrije zones en verboden ed. ivm overlast. Of veroorzaken de meldpunten vuurwerk vrije zones en verboden hier juist de overlast. Lekker iets doen wat niet mag met illegaal uit het buitenland verkregen vuurwerk wetende dat er toch niet gehandhaafd wordt.

 7. Rose

  @Scherpschutter
  Wat een heerlijk primitief genoegen.

 8. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

  Ook nu zijn er regelmatig harde knallen te horen in Overvecht. Meestal neemt dat alleen maar toe in november en december. En nu maar hopen dat die 142 personen een voorstel doen om nog deze jaarwisseling die herrie en rommel te stoppen! Utrecht wil toch het beste jongetje of meisje zijn op milieugebied? Verbied dan de zinloze aanslag op mens en dier

 9. Scherpschutter

  @Rose

  Absoluut. Genieten!

 10. Ton

  Mijn hond zit al weken regelmatig trillend achter de bank.
  Ik vind het een stelletje asocialen.

 11. JdV

  @Denk van Dorth: op welke wij gaat het verbieden van vuurwerk tijdens de jaarwisseling de problemen oplossen waarvoor het meldpunt is geopend? Vertel, beste kandidaat. Ik ben zeer benieuwd.

 12. jankanerwatvan

  @Katja: volgens mij is het al verboden/illegaal nu vuurwerk te verkopen, mag pas ergens eind december.

 13. Scherpschutter

  @Ton 15:40

  U begrijpt hopelijk wel dat u zélf als hondeneigenaar ook morele verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van het diertje?

  Er zijn honderden hondencursussen door het hele land waarmee u Poekie over de angst door absentie van een roedeleider kunt helpen. Ook het regelmatig afspelen van harde vuurwerkgeluiden in huis is een bekend middel om honden te trainen.

  https://de-dierenkliniek.nl/honden/advies/vuurwerkangst-hond/

  Neem uw verantwoordelijkheid.

 14. Natte Otter

  @Katja er is gewoon een verbod hoor, alles wat je hoort is illegaal, illegaal gekocht, illegaal vervoerd en illegaal afgestoken.

  Het vuurwerk dat je legaal mag kopen over 8 weken is geen knalvuurwerk of vuurpijlen.

  Verder maak ik me niet zo druk, er was een totaal verbod van 1 januari 2020 tot en met 27 december 2022, en heel raar, ik heb wel prachtig vuurwerk gezien in de periode. En irritante knallen, to be fair.

  Handhaving is het probleem. Niet vuurwerk dat je legaal kan kopen en legaal mag afsteken op oudejaars avond.

 15. Derk van Dorth

  JdV, het is nu al, zojuist weer een harde knal bij Pouwercollege La Boh1emedreef. https://meld.partijvoordedieren.nl/vuurwerk

 16. Kuifje

  Kunnen die mensen die geen verstand van vuurwerk hebben ophouden. Die harde dreunen die je hoort komen niet van het vuurwerk wat je hier kan kopen de laatste dagen van het jaar. Die komen uit de Oostbloklanden. Je kan dan legaal willen verbieden maar daar wordt het niet minder door sterker nog je stimuleert de illegale handel er alleen maar mee want de illegale handelaren lachen er om. Ze moeten juist vuurwerk reguleren ipv van verbieden want dat heeft veel meer effect. En haal de rotjes romeinse kaarsen etc terug want dat maakt amper lawaai. En stop is met dat onzinnige gezeur ik ga me ook niet mengen met een discussie waar ik geen verstand van heb. Vuurwerk hoort er gewoon bij of je het nou leuk vindt of niet anders wordt het gewoon een avond net als alle andere.

 17. JdV

  @derk van dorth: correct. En alles wat er nu wordt afgestoken is al verboden. Welk nut heeft het verbieden van vuurwerk op 31 december ten opzichte van de overlast ? Exact 0,0.

 18. Ton

  @ Scherpschutter
  En daar durft u garantie op te geven ?

 19. Scherpschutter

  @Ton

  Natuurlijk niet. Waar ik wel een garantie op geef is dat er gedurende de resterende levensjaren van uw hond vuurwerk zal zijn en blijven.

  Dus. Sta op wees de roedelleider die uw hond node gemist heeft.

 20. Kuifje

  @Derk van Dorth tegenstanders beseffen niet hoe groot de handel in illegaal vuurwerk, die wordt keihard onderschat. De illegale handel valt niet hand te haven met of zonder verbod. Veel vuurwerk komt ook via de zwarte markt en andere sluipweggetjes dit land binnen waar geen zicht op is. Ze kunnen natuurlijk wel veel illegaal vuurwerk opschreppen maar dqt is bij lange na niet alles. Pas bij een eu verbod is een vuurwerkverbod enigszins realistisch en zelfs dan verzinnen ze wel iets anders.

 21. Ton

  @ Scherpschutter.
  Bedankt weer voor uw misplaatste oordeel.

 22. Rose

  Ik vroeg me al af wat een roede-leider zou moeten zijn.
  Geniet van uw vuurwerk, maar doe het dan alsjeblieft allemaal tegelijk in Stadskanaal. Dan zal er daar tenminste 1 persoon primitief van genieten. Vergeet uw oordopjes niet. Wij hebben die dan in Utrecht niet nodig.

 23. Scherpschutter

  @Ton

  Dat is geen misplaatst oordeel Ton. U zou er als hondeneigenaar verstandig aan doen u eens te verdiepen in de natuur van het beestje dat u onder uw vleugels heeft genomen…

  Honden zijn dieren die in de natuur in groepsverband leven Ton en alle roedels hebben leiders. Nu heeft u als mens besloten de hond uit zijn roedel te rukken, maar die hond blijft echt een hond, Ton, ongeacht wat voor een mensenwanen u ook op het dier projecteert. Poekie is manisch op zoek naar de leider die hem vertelt wat te doen…Zo werkt het in de natuur voor honden.

  De reden dat hondentrainers angstige honden direct in een roedel gooien, is omdat de roedelleider dergelijk bizar gedrag niet accepteert van Poekie en direct corrigeert, hardhandig indien noodzakelijk. Meestal vertonen angstige honden in een roedel met wél een duidelijke hierarchie al binnen een paar minuten compleet ander gedrag….

  Uw Poekie mist een leider die hem vertelt dat angst niet is toegestaan/ongegrond is in de roedel. Dus man up, buttercup. Help uw getormenteerde Poekie door eindelijk de leider te worden die hij/zij nodig heeft. Ú heeft dat arme beestje uit zijn natuurlijke roedel weggerukt en in huis genomen en nu is het ook úw verantwoordelijkheid om het op te lossen.

  Help dat arme getormenteerde verweesde beestje! Train hem met keiharde vuurwerkgeluiden over de geluidsinstallatie en straf hem direct genadeloos als hij angst vertoont. Herhaal tot het gedrag weg is. Of doe hem op een cursus. Kan ook.

 24. Ton

  @ Scherpschutter
  Bedankt voor het meedenken.
  Maar deze theorieën heb ik natuurlijk al duizendkeer gehoord en gelezen.
  Het is echter slechts een deel van het verhaal.
  De werkelijkheid is uiteraard heel wat complexer.

 25. Claudia Hartman

  Is dit ‘het meldpunt’? Zo ja: alsjeblieft vuurwerkverbod handhaven in Zeist/ Kerckebosch. Het hele jaar door!!!!

 26. Andere Utrechter

  @scherpschutter
  ajb praat hier niet over als je er geen verstand van hebt. Ik ben gedragstherapeut voor honden en heb helaas veel klanten met een getraumatiseerde hond ‘dankzij’ vuurwerk. Als je naar een vuurwerktraining op een hondenschool gaat, wordt het alleen maar erger, want honden kopieren gedrag van elkaar. Schrikt er 1 dan schrikken er meer. Soms komt dit weer goed. Vaak niet. En met een vuurwerk CD werkt het in 9 van de 10 gevallen niet omdat het gaat om de onvoorspelbaarheid van knallen en de geur anders is, lichtflitsen ontbreken. Je kunt trainen wat je wilt, maar het is heel vaak niet succesvol. Persoonlijk vind ik vuurwerk rond oud en nieuw prima (nou ja, eerlijk gezegd geef ik geen drol om). Een uur afzien in een jaar, daar lopen dieren meestal geen trauma van op (sommige wel overigens, reden genoeg voor afschaffing). Maar het is het hele jaar door bal. En dat is ronduit asociaal. Nog afgezien van alle schade. Daar betalen we allemaal aan mee… maar dat is een ander onderwerp.

 27. Ricardo

  Waar is de lol?

 28. Jan Libre

  Laten de Wethouders en de Burgemeester hier op Hoograven komen wonen. Kijken hoe fijn zij het vinden om vaak midden in de nacht met harde knallen wakker worden geknald. Van de grote steden blijft Utrecht de meestal jongeren de gelegenheid geven om anderen mensen te pesten ! En vergeer de dieren niet, verbod om niet te knallen bij o.a. Dieren, niemand houd daar toezicht op. Houd Utrecht niet van huisdieren , die zich elke keer te pletter schrikken en hun baasjes ook! Oudjaar en ervoor en erna is voor huisdieren een verschrikking. Mijn kat gaat dan uren rillend onder het bed liggen, ik lig er soms bij op de grond. Hij kijkt steeds en ik zeg…rustig maar. Leuk hè zo.n oudjaar !

 29. Hellen

  Vreselijk.. het is hier al dagen aan de gang in rivieren wijk ze kunnen gewoon hun gang gaan uren achter elkaar niet normaal en wat triest dat er mensen zijn die denken dat honden bang zijn omdat de baas zijn hond niet goed op voed..zo triest
  Een lachertje dat is het ..u mag alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur.nergens hebben ze personeel voor behalve voor de handhaving van betaald parkeren die rijden gemiddeld om de 5 minuten langs in Rivierenwijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).