Het nieuwe Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt steeds meer vorm Het nieuwe Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt steeds meer vorm

Het nieuwe Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt steeds meer vorm

Het nieuwe Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt steeds meer vorm
Voetveer
Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt de komende periode meer vorm. Na de herinrichting van het Hefbrugpark is het straks de beurt aan het verwezenlijken van de plannen voor de Veilinghavenkade, de Trimbostuin en de markering van de route.

Ringpark Dichterswijk in Utrecht krijgt de komende periode meer vorm. Na de herinrichting van het Hefbrugpark is het straks de beurt aan het verwezenlijken van de plannen voor de Veilinghavenkade, de Trimbostuin en de markering van de route.

Bewoners en betrokkenen van de Dichterswijk maken zich al sinds 2014 hard voor Ringpark Dichterswijk. Deze mensen hebben zich verenigd in de stichting Vrienden van het Ringpark. De wandelroute van ruim drie kilometer loopt door de verschillende groengebieden in de wijk. In het najaar van 2019 heeft de gemeente besloten om 450.000 euro beschikbaar te stellen voor dit bewonersinitiatief.

Sindsdien is onder meer de herinrichting van het Hefbrugpark nagenoeg afgerond en ligt er een voetveer in de Kruisvaart. Ook zijn er plannen gemaakt voor de aanpak van andere delen van de route en er is een bewonersavond georganiseerd. Vanwege corona heeft de uitvoering enige vertraging opgelopen, maar de komende periode worden verschillende deelprojecten opgepakt waarvan het ontwerp al grotendeels gereed is.

Veilinghavenkade

Zo moet onder andere de Veilinghavenkade ‘groener en levendiger’ worden. In de plannen is te lezen dat er tussen de muur en het water een groenstrook komt en op het verharde deel komen mogelijk bankjes of andere voorwerpen waar wandelaars kunnen zitten.

Ook de plannen voor de Trimbostuin zijn nagenoeg gereed en dit gebied wordt de komende periode ook aangepakt. De Trimbostuin ligt achter het Trimbos-Instituut en nabij de voetveer. In de plannen is te lezen dat dit parkje straks ‘één geheel’ wordt. Dat wordt onder meer gedaan door struiken die het groen nu nog in tweeën delen, weg te halen. Ook moet er een muurtje komen waar mensen kunnen zitten en moet de oever naar de Kruisvaart natuurvriendelijk worden ingericht.

Markering

Tot slot wordt de markering van de route aangebracht. “Het daadwerkelijk zichtbaar worden van deze deelprojecten van het Ringpark in de wijk zorgt naar verwachting voor herkenbaarheid van het project, een werkwijze die ook op de andere deelprojecten kan worden toegepast en daarmee snellere realisatie van de overige deelprojecten”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Paul

  De veiling haven kade ziet er juist mooi strak uit. Niet overal maar bomen! , hou juist contrast tussen groen en steen zoals je in zuid Europa ziet. Een zonnige plek zonder schaduw.
  Een leuk terrasje in de hoek van de kade zou leuk zijn , met zeer eenvoudig eten zoals een soort imbis, dat past bij de haven sfeer!
  En meer , historische bankje ook.

 2. Ettertje

  Beste Paul, met onderhand hittegolven met temperaturen van boven de 35⁰C, met woonomgevingen waar nauwelijks flora en fauna nog voorkomt, met voorliggende kennis over hoe goed groene vegetatie is voor het menselijk welzijn, met voor ogen dat de atmosfeer ontdaan moet worden van koolstofdioxide en stikstofverbindingen: daarin is een versteende omgeving bepleiten toch wel heel erg wereldvreemd aan het worden. Cypressen, pijnbomen, palmen of Libanese sparren zien er trouwens heel mediterraans uit. En het Statenjacht heeft wel wat weg van een Romeins galeischip. Papyrusriet kan als heliofyt dienen. Uw Mare Nostrum kan best vergroend worden.

 3. Len

  Waarom niet meteen palmbomen neerzetten, Utrecht ligt immers binnen afzienbare tijd aan zee. Kunnen ze alvast mooi een beetje voorgroeien

 4. UTRECHTSE JANTJE

  Wel belachelijk véél geld voor ‘n wandelpad …..

 5. Koel Hoofd

  @Paul
  Jij bent zeker nooit over de Nederlandse grens geweest?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).