Het Utrechts Archief vraagt Utrechters om hulp bij het toegankelijk maken van bevolkingsregisters uit de periode 1850 – 1889. Van de bevolkingsregisters zijn scans beschikbaar die nu online moeten worden ingevoerd. Daar kunnen belangstellenden bij helpen.
In de bevolkingsregisters van Utrecht staan gegevens over de bewoners van bepaalde Utrechtse adressen, zoals wie op een bepaald moment op een specifiek adres woonde. Ook is er informatie opgenomen over gezinssamenstelling, het voormalig adres, beroep, kerkgenootschap en waar iemand naartoe is verhuisd. Bevolkingsregisters zijn een belangrijke bron voor genealogisch onderzoek en het is daarom van belang dat de registers goed toegankelijk zijn.
Afgelopen jaren zijn bijna 400 mensen bezig geweest met het invoeren van alle adressen en bewoners van Utrecht uit de bevolkingsregisters over de periode 1890 – 1912. Nu is dus de periode daarvoor aan de beurt.
Volgens het archief kan iedereen die van puzzelen houdt meedoen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de projectpagina. Deelnemers kunnen punten verdienen die kunnen worden ingewisseld voor publicaties over de geschiedenis van Utrecht.
7 Reacties
ReagerenMooi dat Domplein zonder bomen.
Wat was dat Leesmuseum, en wanneer is dat afgebroken?
Ik ben echt een voorstander van groen in de stad. Gek genoeg ben ik ‘t wel eens met erwin’s opmerking over het Domplein zonder bomen. Je ziet wel vaker op oude foto’s dat bomen ontbraken, en dat geeft iets majestueus aan de panden rond zo’n plein. En pleinen krijgen er de uitgestrektheid mee, die karakteristiek zou moeten zijn – voor een plein. Zet er iets op, en de magie van een plein is weg. Nou ja, zoiets.
Eens met Robertjc en erwin. De kerk komt mooi tot z’n recht zonder bomen. Zo heb ik ‘m nooit gezien terwijl ik al 40 jaar in Utrecht woon…
Er was al eens een artikel op De Duic over dit museum:
https://www.duic.nl/cultuur/verdwenen-musea-het-leesmuseum-aan-het-domplein/
Het mooie van die oude foto´s is dat je daardoor ook anders naar het heden gaat kijken. Het is nog steeds precies dezelfde Dom (afgezien van de puist van Suys en enkele details).
@erwin: dat zal rond 1891 gebeurd zijn, toen men met de bouw van het academiegebouw begon.
Nou nog het middenschip terug en klaar !
Als het singel terug kan, dan kan dit ook.