Het Utrechtse jaar in foto’s | De Utrechtse Internet Courant Het Utrechtse jaar in foto’s | De Utrechtse Internet Courant

Het Utrechtse jaar in foto’s

Het Utrechtse jaar in foto’s
Foto's: Robert Oosterbroek
DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoseries. Via de website, Instagram en de krant laten we zo ook veel zien van de stad. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2019.

DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoseries. Via de website, Instagram en de krant laten we zo ook veel zien van de stad. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2019.

15 januari

De twaalf meter hoge plastic walvis in de singel bij TivoliVredenburg heeft heel veel bekijks getrokken. Het spectaculaire kunstwerk getiteld Skyscraper kwam er op initiatief van de Universiteit Utrecht. De makers, Studio KCA, willen met het werk aandacht vragen voor de problemen van plastic soep in de oceaan.

21 februari

De Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat was altijd al het middelpunt van katholiek Utrecht, maar werd ook het middelpunt van een discussie binnen de kerk. Het gebouw zou verkocht worden, maar veel kerkgangers waren hierop tegen. Aartsbisschop Wim Eijk besloot uiteindelijk om het gebouw toch aan te houden.

24 februari

Duizenden spreeuwen komen meerdere dagen in januari kort voor zonsondergang samen boven Leidsche Rijn en vertonen daar een betoverend schouwspel. Uit het niets komen de vogels samen voor een spreeuwendans. Na een half uur vertrekken ze weer.

18 maart

De tramaanslag in Utrecht was een verschrikkelijke gebeurtenis waarbij vier mensen om het leven kwamen. Verdachte Gökmen T. werd diezelfde dag na een uitgebreide klopjacht gearresteerd. Het schietincident zorgde voor veel leed, maar ook voor verbroedering en steun. Tienduizenden mensen liepen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

2 april

Een mysterieus gangenstelsel onder verschillende woningen in Lombok hield de wijk een dag in de greep. Na het vinden van de gang gingen specialisten van het leger met een robot kijken waarvoor de tunnel gebruikt werd. Ze vonden niks opvallends. Het doel van de tunnel van achttien meter lang is nooit achterhaald.

4 april

Het Stadhuis is grondig gerenoveerd. Maandenlang kon het hart van de Utrechtse democratie niet gebruikt worden en moest de gemeenteraad vergaderen in een vervangend kantoorpand. Er werden onder meer veertigduizend dakpannen van het dak gehaald, ze werden schoongemaakt en de kapotte werden vervangen.

7 april

De Utrechtse roeivereniging Triton heeft na 52 jaar eindelijk weer de Varsity gewonnen. De Varsity, ook wel de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden genoemd, is het grootste en oudste sportevenement voor studenten van Nederland. Honderden mensen zagen dit jaar Triton winnen, voor het eerst sinds 1967.

29 april

De wijzerplaten van de Domtoren zijn verwijderd. Even op de toren kijken om te zien hoe laat het is, gaat voorlopig niet lukken. De platen uit 1915 maken plaats voor de ingrijpende restauratie van de toren. Die gaat nog jaren duren.

6 mei

Er werd groot alarm geslagen toen de vlammen uit een pizzeria op de Nobelstraat sloegen. De bewoners boven het restaurant sliepen nog en moesten het huis uit vluchten. Niemand raakte gewond maar het gebouw was verwoest.

15 juni

In Utrecht zijn er niet zoveel bijzondere straatartiesten, maar zo nu en dan is daar ineens Sebastian Gumchung. De Amerikaan balanceert dan op zijn gemakje een paar uurtjes boven de Oudegracht. Hij is een bekende verschijnsel in de binnenstad en haalt nooit een nat pak.

5 juli

Het gebeurt niet vaak, maar dit jaar wel; een groot bouwproject werd maanden eerder opgeleverd dan gepland. Met twee tunnels onder het 5 Meiplein en het Anne Frankplein boeken de honderden dagelijkse bussen, die via busbaan Transwijk rijden, een paar minuten tijdwinst.

19 augustus

Utrecht heeft met 12.500 plekken de grootste fietsenstalling ter wereld. Terwijl tientallen aanwezigen toekeken, openden staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt, president-directeur NS Roger van Boxtel en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra de stalling fietsend.

25 augustus

Schilders van De Strakke Hand leverden meerdere prachtige muurkunstwerken af. Het was dan ook lastig kiezen welke schildering in dit overzicht moest. Deze muur op een flat in Overvecht is het geworden. Het is de hoogste muurschildering in de stad.

27 augustus

Deze bloemkoolachtige wolken boven Utrecht worden ook wel cumulus genoemd. De wolken ontwikkelen zich niet alleen in de breedte maar ook in hoogte. Deze wolken kunnen uitgroeien tot een Cumulonimbus en gaan dan gepaard met veel regen. In Utrecht was het vooral een tropisch warme dag.

1 oktober

Ruim twintig mensen moesten achter in de politiebus mee nadat ze werden opgepakt bij een kraakactie op de Burgemeester Reigerstraat. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de actievoerders uit de gebouwen te halen. De panden op nummers 48-53 staan al geruime tijd leeg en werden ook al eerder gekraakt.

9 oktober

Victor Everhardt is als wethouder negen jaar lang verantwoordelijk geweest voor het stationsgebied in Utrecht. Dit jaar kwam daar een einde aan. Hij vertrok naar Amsterdam om daar hetzelfde vak uit te oefenen. Ondertussen is zijn vervanger ook bekend, Eelco Eerenberg uit Enschede.

16 oktober

Het boerenprotest bereikte ook Utrecht. Vooral toen honderden boeren met hun trekkers naar het RIVM in Bilthoven trokken kreeg de stad te maken met verkeersoverlast. De vele trekkers reden door Utrecht en zorgden voor opstoppingen.

20 oktober

Met enige vertraging rijden de trams sinds dit jaar toch echt over de Uithoflijn. Op deze foto gaat het nog om een testrit, en daar zijn er een heleboel van geweest. Want als de tram op 16 december tien keer per uur per richting gaat rijden dan moet het wel allemaal goed gaan.

20 november

Als de trams in beweging komen stoppen de bussen op lijn 12 met rijden. Na vijftig jaar wordt de sardientjesbus, genoemd naar de extreme drukte, opgeheven. De vele studenten gaan nu met de tram reizen tussen station Utrecht Centraal en het Utrecht Science Park.

25 november

Een paar dagen per jaar kleurt de Oude Hortus in Utrecht goudgeel als de bladeren van de ginkgo van kleur veranderen. De boom werd rond 1750 geplant en is daarmee zo’n 270 jaar oud. Het is waarschijnlijk een van de oudsten in zijn soort in Europa.

16 december

Maandagochtend, met de ingang van de nieuwe dienstregeling, is het zo ver. De trams op de Uithoflijn worden goed gebruikt tijdens de eerste officiële dag. Het was voor veel passagiers nog onwennig en ook het personeel keek soms vragend om zich heen, maar de volle trams vertrokken met regelmaat naar het Utrecht Science Park.

19 december

Het leek er misschien op dat er al daadwerkelijk gewerkt werd aan de Domtoren, maar de restauratie gaat in december pas écht van start. De restaurateurs kunnen de toren op, omdat de steiger nu helemaal klaar is. Verwacht wordt dat er tot eind 2024 gewerkt wordt aan het icoon van Utrecht.Tot die tijd kijken we tegen de steigers aan.

Fotoverslag

Fotografisch Jaaroverzicht 2019 (Robert Oosterbroek)

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).