Actieplan om het Utrechtse mbo in de schijnwerpers te zetten | De Utrechtse Internet Courant Actieplan om het Utrechtse mbo in de schijnwerpers te zetten | De Utrechtse Internet Courant

Actieplan om het Utrechtse mbo in de schijnwerpers te zetten

Actieplan om het Utrechtse mbo in de schijnwerpers te zetten
Het Utrechtse mbo moet meer in de schijnwerpers komen te staan. De gemeente heeft daarvoor een plan geschreven. Er moet onder meer een podium komen voor het Utrechts mbo en een betere aansluiting met de regionale arbeidsmarkt.

Het Utrechtse mbo moet meer in de schijnwerpers komen te staan. De gemeente heeft daarvoor een plan geschreven. Er moet onder meer een podium komen voor het Utrechts mbo en een betere aansluiting met de regionale arbeidsmarkt.

“Het mbo heeft in Utrecht zo’n 17.300 studenten. We realiseren ons de impact van het mbo voor onze stad soms te weinig en waarderen daardoor ons mbo niet genoeg”, is te lezen in het ambitiedocument.

Wethouder Klaas Verschuure heeft daarom een actieplan geschreven. Studenten, het veld, werkgevers, belangenbehartigers en andere betrokken partners hebben meegeholpen om tot vier ambities te komen: podium voor Utrechts mbo, passende ondersteuning, aansluiting mbo met regionale arbeidsmarkt en innovatief mbo.

“De komende jaren willen we het mbo in de schijnwerpers zetten, zodat iedereen ziet en ervaart hoe belangrijk het mbo is voor onze stad”, aldus wethouder Verschuure. “Talenten op het mbo krijgen de mogelijkheid zich optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Dit willen we bereiken samen met het héle beroepsonderwijs, van vmbo tot hbo, en met het regionale bedrijfsleven. We bieden het Utrechts mbo een podium!”

Podium
Om mbo’ers een podium te bieden in de stad moeten de studenten onder meer worden betrokken bij grote evenementen in de stad zoals in 2020 met de start van de Vuelta met een programma rond gezondheid en sport.

Ook moet de mbo-student meer onderdeel worden van het Utrechts studentenleven. Zo moet er ook een introductie in de stad komen voor mbo-studenten aan het begin van ieder schooljaar en andere initiatieven die voor hbo’ers en universitaire studenten al bestaan.

Ondersteuning
Zorg is geen onderwijstaak, maar ondersteuning is dat wel volgens wethouder Verschuure. Zo is het signaleren van vragen of zorgen belangrijk op onderwijsinstellingen, omdat het van invloed kan zijn op het gedrag en de ontwikkeling van een student tijdens de opleiding.

“Samen zetten we in op het tegengaan van verzuim en het bevorderen van studiesucces. Deze samenwerking heeft tot doel alle jongeren in onze regio de beste studie te laten kiezen, een goede overstap naar de arbeidsmarkt te laten maken of door te stromen naar het hbo.”

Aansluiting
Om een goede aansluiting te vinden met de regionale arbeidsmarkt moeten mbo-studenten kiezen voor kansrijke beroepen. Daarvoor moeten er veel stages en leerwerkplekken zijn, moet het mogelijk zijn om praktisch te leren op de werkvloer en wordt er ingezet met partners in de stad om werkgelegenheid te stimuleren.

Verschuure: “Door samenwerking kunnen we een betere match mogelijk maken tussen de vraag van de arbeidsmarkt en de vaardigheden van de beroepsbevolking.”

Innovatie
Het mbo moet tot slot goed inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving. Door onderwijsvernieuwing moet er flexibel worden ingespeeld op deze veranderingen. Dat kan bijvoorbeeld door pop-up schools.

De groei van Utrecht biedt volgens het plan kansen op werk voor de verduurzaming en circulaire opgave, gezond stedelijk leven en Utrecht als stad van cultuur en evenementen.

De gemeente Utrecht en de wethouder gaan de komende maanden verder werken aan het plan om het mbo verder in de schijnwerpers te zetten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).