Het weekend van Ad van Liempt: “Ik bevind me de komende dagen in een oorlogsmarathon” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Ad van Liempt: “Ik bevind me de komende dagen in een oorlogsmarathon” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Ad van Liempt: “Ik bevind me de komende dagen in een oorlogsmarathon”

Het weekend van Ad van Liempt: “Ik bevind me de komende dagen in een oorlogsmarathon”
Het weekend van journalist, auteur, tv-programmamaker en FC Utrecht liefhebber Ad van Liempt. De komende dagen bevindt hij zich in een ‘oorlogsmarathon’. Tijdens de Culturele Zondag, die in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog, zal hij onder andere een vrijheidscollege geven, vindt de opening openlucht expositie foto’s Utrecht 40-45 plaats en worden de Maliebaan-monologen opgevoerd die zijn gebaseerd op zijn boek Aan de Maliebaan.

Het weekend van journalist, auteur, tv-programmamaker en FC Utrecht liefhebber Ad van Liempt. De komende dagen bevindt hij zich in een ‘oorlogsmarathon’. Tijdens de Culturele Zondag, die in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog, zal hij onder andere een vrijheidscollege geven, vindt de opening openlucht expositie foto’s Utrecht 40-45 plaats en worden de Maliebaan-monologen opgevoerd die zijn gebaseerd op zijn boek Aan de Maliebaan.

Hoe is uw belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan?

“Mijn belangstelling is niet op een bijzondere manier ontstaan. Als jongen van vijftien jaar heb ik het boek Opmars naar de galg gelezen. Ik vond dit boek zo interessant dat ik nooit ben opgehouden met lezen over dit thema. Dat is inmiddels vijftig jaar geleden”, lacht Van Liempt.

Onlangs verscheen uw boek Aan de Maliebaan. Vanwaar uw fascinatie voor de Utrechtse Maliebaan?

“Ik ben van oorsprong een Utrechter en ik heb heel veel heen- en weer gefietst over de Maliebaan. Pas veel later ben ik erachter gekomen dat de Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog de spannendste straat van Nederland was. Er heeft ontzettend veel op die ene kilometer afgespeeld: van het NSB-hoofdkwartier tot aan verschillende verzetsgroepen.”

Wat vind u het opmerkelijkste uit uw onderzoek naar de Maliebaan?

“Ik ontdekte dat er allerlei onverwachtste en interessante dingen zijn gebeurd. Opmerkelijk vind ik de enorme tegenstellingen die er waren. De NSB en de Nederlandse SS streden constant om de macht. Ze bespioneerden en pleegden inbraken bij elkaar. De kerk en de NSB waren voortdurend met elkaar in schriftelijk gevecht en dat vind ik ook indrukwekkend.”

Wat verwacht u van de Maliebaan-monologen?

“Ik vind het interessant om te experimenten met vormen om verhalen over de oorlog te vertellen. Ik juich dit stuk dan ook van harte toe. Toen het boek werd gepresenteerd, heb ik een deel gezien en dat maakte veel indruk op het publiek. Het totale plaatje moet ik nog zien dus ik ben heel benieuwd.”

Hoe vindt u dat Utrecht met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog omgaat?

“Als je nu naar de Maliebaan kijkt dan herinnert bijna niks aan de oorlog. Op het plaket van verzetsstrijder Marie-Anne Tellegen na. Ik vind dat we volwassener om moeten gaan met het verleden. Het is ook een onaangenaam verleden, maar als je het wegstopt en gaat vermijden dan kom je het op de een of andere manier weer tegen. Ik ben een voorstander om het verleden op een open manier te benaderen. Er hoeft van mij geen NSB museum te komen, maar het zou interessant zijn als bijvoorbeeld panden aan de Maliebaan opengaan voor rondleidingen.”

Dit weekend geeft u ook een vrijheidscollege over de vrijheid van meningsuiting. Hoe wordt de vrijheid van meningsuiting in Nederland bedreigt?

“Tegenwoordig wordt de vrije berichtgeving beperkt door economische motieven en het is jammer dat daardoor de pers de controlerende functie op de macht niet meer goed kan waarmaken. Dit is niet zozeer een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting, maar ik vind dit de belangrijkste bedreiging van vrije en brede informatie aan de burger.”

Hoe belangrijk is het dat we ieder jaar onze vrijheid vieren en de overledenen herdenken?

“Heel belangrijk. Er is nu 70 jaar vrede in West-Europa en we zijn er ondanks alle narigheid die in de wereld plaatsvindt erin geslaagd om stappen vooruit te zetten en elkaar niet in de haren te vliegen. Dat moeten we koesteren. Het is belangrijk om stil te staan bij de mensen die te vroeg gedood zijn. Heel veel mensen willen dit op de huidige manier herdenken en ik vind dan ook niet dat we de vorm moeten veranderen. Ik denk wel dat op 5 mei meer de nadruk op de inhoudelijke kant moet liggen dan op de bandjes. Maar daar zijn ze ook mee bezig.”

Wat betekent vrijheid voor u?

“Als je je hebt verdiept in een periode van onvrijheid, ga je vrijheid steeds meer waarderen. Vrijheid is onder andere de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt, je zelf mag kiezen welk boek je wilt lezen en welk programma je wilt kijken. Vrijheid is een enorme rijkdom.”

Wat zijn uw verdere plannen voor dit weekend?

“Zaterdag ga ik voor een lezing naar Doetinchem en dan ga ik als een speer weg, want mijn kleinzoon gaat afzwemmen voor zijn A diploma. Zondag heb ik tijdens de Culturele Zondagen een heel dicht programma met geen minuut ruimte. De opening van de openlucht expositie foto’s Utrecht 40-45 vindt plaats op het Domplein. Gebaseerd op een foto en het verhaal van een 4-jarige Joods jongetje dat werd afgevoerd en het heeft overleefd, voert een acteur een monoloog op. Het is mooi om te zien dat creatievelingen geïnspireerd raken door dit thema. De desbetreffende man zal aanwezig zijn dus het wordt een mooie en emotionele gebeurtenis. Verder geef ik onder andere ook het Vrijheidscollege in de Winkel van Sinkel en ben ik aanwezig bij de Maliebaan Monologen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).