Het weekend van Gijs Werschkull van biologisch restaurant GYS: “Ik denk zeker dat andere steden op GYS wachten” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Gijs Werschkull van biologisch restaurant GYS: “Ik denk zeker dat andere steden op GYS wachten” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Gijs Werschkull van biologisch restaurant GYS: “Ik denk zeker dat andere steden op GYS wachten”

Het weekend van Gijs Werschkull van biologisch restaurant GYS: “Ik denk zeker dat andere steden op GYS wachten”
Gijs Werschkull heeft in oktober 2014 samen met Vincent van der Werf het biologische restaurant GYS aan de Voorstraat geopend. Nog geen jaar na de opening van deze vestiging vindt morgenavond de officiële opening van de tweede vestiging plaats aan de Amsterdamsestraatweg 113.

Gijs Werschkull heeft in oktober 2014 samen met Vincent van der Werf het biologische restaurant GYS aan de Voorstraat geopend. Nog geen jaar na de opening van deze vestiging vindt morgenavond de officiële opening van de tweede vestiging plaats aan de Amsterdamsestraatweg 113.

Wat kunnen mensen van GYS aan de Amsterdamsestraatweg verwachten?

“Hetzelfde als bij de vestiging aan de Voorstraat. GYS is wederom gevestigd in een hoekpand en we hebben dezelfde gerechten voor dezelfde prijs. Alleen het interieur is iets anders.” Hij wijst naar de hoek: “Kijk, kunstenaar Spruitje heeft potten gevuld met producten die wij gebruiken. De potten zijn verlicht en als het licht uit is dan ziet het er heel gaaf uit!” Gijs blikt naar het meubilair: “De stoelen zijn iets anders en we hebben wederom gekozen voor hout, wit en de blauw/groene kleur. Zelfs de houten spatels waar de tafelnummers opstaan hebben we meegenomen.”

Hebben jullie specifiek voor deze locatie gekozen?

“Ja, ik heb veel door de stad gefietst om locaties voor een tweede vestiging te spotten en mijn oog viel op deze locatie. De Amsterdamsestraatweg is levendig en er woont hier een bepaald publiek dat nog niet wordt bediend. Het is ook eens iets anders om juist niet voor een locatie in hartje centrum te kiezen. GYS is anders dan de andere horecagelegenheden die hier zijn gevestigd.” Ondertussen stopt een voorbijganger om te vragen of hij voor zaterdag alvast een plekje kan reserveren. “We krijgen heel veel positieve reacties uit de buurt en hebben vorige maand ook een bijeenkomst georganiseerd om op goede voet te staan met de bewoners.”

GYS bestaat nog geen jaar en nu wordt al de tweede vestiging geopend. Wat verklaart het succes?

“GYS is anders dan andere horecagelegenheden in Utrecht. Het is biologisch én goedkoop. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Vegetarische en veganistische gerechten staan bij ons op het menu en ook mensen met allergieën kunnen bij GYS terecht.”

Hoe ziet de toekomst van GYS eruit?

“We denken aan een GYS-keten in steden als Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Amersfoort en Amsterdam. Ik denk zeker dat andere steden op GYS wachten. Over twee maanden als ik weer wat meer tijd heb dan ga ik hier serieus naar kijken. Ik vind het leuk om te ondernemen, te koken en meer mensen GYS te bieden.”

Vanwaar jouw affiniteit met horeca?

“Sinds mijn 18e werk ik al in de horeca. Toen ik bezig was met mijn scriptie voor de opleiding geschiedenis ging bij het Oude Pothuys, waar ik toentertijd werkte, de chef-kok weg. Ik werkte in de keuken en wilde die taak wel overnemen, omdat ik bepaalde ideeën had over biologische en duurzame producten. Die scriptie is nooit afgekomen en ik werd chef-kok. Vervolgens heb ik ook bij Van Buuren gewerkt waar ik heel veel heb geleerd over cijfertjes en dat komt nu goed van pas.

Wat zijn je verdere plannen voor het weekend?

“Zaterdag werk ik bij GYS aan de Voorstraat en zondag heb ik vrij genomen. Het is toch wel pittig allemaal. Ik draai nu ongeveer 90 uur per week en in mijn hoofd houdt het natuurlijk ook niet op. Zondagavond ga ik daarom lekker uit eten bij Amberes. Eigenlijk ga ik vaker op vrije zondagen uiteten en kom ik graag bij Vaartsche Rijn, Aandacht voor Eten en Keuken van gastmaal. En als ik tijd heb, kom ik ook graag in het Wilhelminapark en vind ik het Museumkwartier leuk met al die straatjes en binnentuintjes.”

gijs4 Gijs5 gijs3 Gijs1

10 Reacties

Reageren
 1. josje

  Zéker weten dat deze tent elke avond tot de nok vol zit!

 2. Fred

  booming Pijlsweerd!

 3. cor

  Gys is erg belangrijk voor de positieve ontwikkeling van de Voorstraat, dus er wél blijven.
  Nu de City-bioscoop nog in dezelfde sfeer en stijl……

 4. Anne

  @Cor: laten we die (City-bioscoop) maar aan Jos Stelling overlaten, komt het goed!

 5. Lombokker

  Gys @kanaalstraat / vleutenseweg? Zien jullie graag komen!!

 6. Niet gys

  Toch jammer dat 1 van de koks (dat kleine mannetje) zo tijdens opening uren op de stoep om de hoek zit te blowen buiten het zicht van de klanten. Zou er als baas en/of klant niet happy van worden wetend dat iemand stoned het eten voorbereid.

  Moet die gast na sluitingstijd helemaal zelf weten. Erg slechte zaak dat dat gebeurt.

 7. Fab

  Het wordt hier steeds leuker! Geweldig! @ Ben het met Nietgys eens als dat echt zo is.

 8. Vincent gys

  @fab en nietgys geen zorgen. Die jongen rookt zijn shagg ook met lange vloei. Hij is-was goeie en dedicated kok maar helaas zijn we hem nu kwijt vanwege een hernia. We gaan hem missen.

 9. Fab

  @Vincent: goed dat je dat recht zet!

 10. Niet gys

  @ Vincent gys Inderdaad prima dat je dat recht zet.

  Alleen denk ik niet dat het iets voor het “plaatje” zal veranderen. Niemand kan immers het verschil zien en aangezien er een coffeeshop vlakbij zit ruik je het ook nog eens. Een aanname is snel gemaakt zoals je ziet.

  Ook als het geen wiet is vind ik het niet echt fris dat een kok na een peukie met eten aan de slag gaat (ik heb niets tegen roken zelf). Als klant zijnde zie je niet of de kok ook zijn handen wast, die zie je een peukie doen en naar binnen gaan.
  We weten allemaal denk ik wel uit verscheidende tv programma’s dat de hygiëne van koks nog wel eens te wensen over laat (daarmee zeg ik niet dat dit bij jullie gebeurt daar kan ik niet over oordelen).

  Tip: Doe dit soort dingen totaal uit het zicht van je klanten. Om de hoek is in dit geval niet uit het zicht zeker niet wanneer je zaak juist op een hoek zit. Heb zelf ook in de horeca gewerkt en de baas had voor personeel een ruimte (binnen plaatst) geregeld om daar o.a. te kunnen roken.

  Het is immers mens eigen om conclusies te trekken op wat met ziet en niet op wat met niet ziet.

  Ik schrijf deze reactie niet om de zaak naar beneden te halen als dat misschien zo over komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).