Het weekend van Johan Gijsen van Le Guess Who?: ‘We zijn het ongrijpbare kindje in popfestival land’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Johan Gijsen van Le Guess Who?: ‘We zijn het ongrijpbare kindje in popfestival land’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Johan Gijsen van Le Guess Who?: ‘We zijn het ongrijpbare kindje in popfestival land’

Het weekend van Johan Gijsen van Le Guess Who?: ‘We zijn het ongrijpbare kindje in popfestival land’
Johan Gijsen. Foto: Nienke Kamphuis
Dit weekend staat Utrecht in het teken van het internationaal bekende muziekfestival Le Guess Who?. Directeur en mede-oprichter Johan Gijsen hoopt met de elfde editie weer alle voorgaande keren te overtreffen: ‘Ik ben tevreden als artiesten en publiek het naar hun zin hebben’

Dit weekend staat Utrecht in het teken van het internationaal bekende muziekfestival Le Guess Who?. Directeur en mede-oprichter Johan Gijsen hoopt met de elfde editie weer alle voorgaande keren te overtreffen: ‘Ik ben tevreden als artiesten en publiek het naar hun zin hebben’

Sinds gisteren is de elfde editie van Le Guess Who? in volle gang. Blij dat het eindelijk zover is?
“Ja, ik had er al gigantisch veel zin in. Ik kon ook echt niet wachten tot het zover was. We blijven met Le Guess Who? toch een beetje het ongrijpbare, eigenwijze kindje in popfestival land. De afgelopen jaren zijn we niet alleen de diepte, maar ook de breedte in gegaan. Dit jaar komen er bijvoorbeeld artiesten uit 34 verschillende landen. Bezoekers komen uit meer dan vijftig landen. In tien jaar tijd hebben we gebouwd aan Le Guess Who? voor merknaam als muzikaal avontuur. Mensen komen er naartoe om zich te laten verrassen: van een Bulgaars dameskoor tot pipa speelster uit China; er is ongelofelijk veel diversiteit. Daarin onderscheiden we ons van alle andere popfestivals.”

Afgelopen jaren was het telkens een enorm succes. Vind je het lastig om hoge verwachtingen opnieuw waar te maken?
“De druk is wel voelbaar, ja. Ik vind het lastig om daarmee om te gaan. In mijn hoofd moet het festival dit jaar weer alle voorgaande edities overtreffen. Maar ik probeer mezelf wat rust te geven door me voor te houden dat het ook best eens een keer iets minder mag. Dit is de derde week dat ik er ook met slapen en eten last van heb. Ik kan niet van bands genieten tijdens Le Guess Who?, maar artiesten en het publiek moeten het naar hun zin hebben. Dan ben ik tevreden.”

Op welk optreden verheug jij je het meest?
“Ik kijk erg uit naar het optreden van James Holden. Vorige week heeft hij een fantastisch nieuw album uitgebracht. Eerst maakte hij vooral techno, maar hij heeft zich nu laten inspireren door oude jazzmuzikanten en ook door Afrikaanse muziek. Die artiesten zijn op zaterdagavond om hem heen geprogrammeerd. James Holden is voor mij een soort kernfiguur met een mix van oude en nieuwe muziek. Voor mij straalt hij heel erg Le Guess Who? uit.”

Wat is voor jou de drijfveer om dit festival telkens weer te organiseren?
“Mijn compagnon Bob van Heur en ik zoeken altijd weer de grenzen op om het publiek steeds verder uit te dagen. We kiezen niet voor de makkelijke, maar juist voor de moeilijke weg om internationaal gezien voor te blijven lopen op de rest. Herhaling willen we niet. Muzikanten en professionals uit de hele wereld die hier komen scouten waarderen dat. Daarnaast hebben we veel idealen die we willen nastreven. Zo vinden wij dat de hokjes tussen bijvoorbeeld pop- en klassieke muziek moeten verdwijnen. Het is muziek en je vindt het mooi of niet, net als met schilderijen. Het doet er niet toe wat voor soort muziek het is.”

Le Guess Who? is ook in veel internationale bladen genoemd. Waar ben je trots op?
“Het meest trots ben ik op een artikel in het muziektijdschrift Mojo. Dat eindigde met de tekst: ‘er zijn festivals en je hebt Le Guess Who?’. Dat er twee pagina’s over dit festival gaan en het artikel zo eindigt, vind ik echt geweldig.”

Wat doe je graag in het weekend?
“Ik houd ervan om uit eten te gaan. Door Het Ketelhuis ben ik aangenaam verrast. Dat restaurant Vaartsche Rijn dicht is, vind ik ontzettend jammer. Gelukkig zit op dat stukje nu restaurant Don Dining Kounosuke waar ik binnenkort zeker eens naartoe ga. Daarnaast ga ik graag wielrennen. Het leuke aan Utrecht is dat je om de stad heen veel mooie natuur hebt.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).