Het weekend van de zusjes Snel: ‘Tijdens de uitvaart van onze oom bedachten we door te gaan met de Domkaars’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van de zusjes Snel: ‘Tijdens de uitvaart van onze oom bedachten we door te gaan met de Domkaars’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van de zusjes Snel: ‘Tijdens de uitvaart van onze oom bedachten we door te gaan met de Domkaars’

Het weekend van de zusjes Snel: ‘Tijdens de uitvaart van onze oom bedachten we door te gaan met de Domkaars’
Manon (l) en Mandy Snel van Snellies Waskit. Foto: DUIC / Agnes Peijster
Tweelingzussen Manon en Mandy Snel zijn na het overlijden van hun oom Ruud Snel verder gegaan met het maken en verkopen van de bekende Domkaarsen. Dit weekend staan ze op het Utrecht Made Zomerfestival.

Tweelingzussen Manon en Mandy Snel zijn na het overlijden van hun oom Ruud Snel verder gegaan met het maken en verkopen van de bekende Domkaarsen. Dit weekend staan ze op het Utrecht Made Zomerfestival.

Paspoort

Naam: Mandy en Manon Snel

Geboortedatum: 11 augustus 1972

In 2016 overleed Ruud Snel, bekend van de Domkaars die hij in zijn kaarsenwinkel aan de Donkerstraat verkocht. Zijn nichtjes Manon en Mandy wilden de kaars behouden voor de stad Utrecht en maken deze sinds een jaar met hun bedrijf Snellies Waskit.

Als eerbetoon aan jullie oom Ruud Snel hebben jullie het bedrijf een nieuw leven ingeblazen als Snellies Waskit. Wist hij dat jullie ermee door zouden gaan?

“Nee, hij wist niet dat wij door zouden gaan met het maken van Domkaarsen”, zegt Mandy. “Zelfs op zijn sterfbed was hij nog zaken aan het doen. Ik heb er toen wel over nagedacht om het met hem te bespreken, maar vond het op dat moment niet gepast.” Manon vult haar zus aan: “Eigenlijk is het idee om ermee door te gaan ook spontaan gekomen. Tijdens zijn uitvaart dachten we dat het wel erg zonde zou zijn als niemand zijn werk zou voortzetten. We zijn er trots op en het hoort gewoon bij de stad.” Volgens Mandy sloot het goed aan bij iets wat de zussen graag wilden. “We hadden al lang het idee om samen iets te ondernemen, maar wat precies wisten we nog niet.” “Ruud had dit vast leuk gevonden, dat weet ik zeker”, glimlacht Manon.

Zijn jullie iedere dag bezig met het maken en verkopen Domkaarsen?

“Allebei hebben we nog een andere baan ernaast, maar we werken ieder zo’n drie dagen per week hieraan”, vertelt Manon. “Het eerste jaar heb je geen idee wat er op je afkomt. We hadden na het overlijden van Ruud geen duidelijk beeld van wat die Domkaars doet in de stad. We hebben gemerkt dat sinds zijn overlijden de verkoop is toegenomen. Er waren natuurlijk een tijdje geen kaarsen verkrijgbaar. Mensen vroegen zich af waar die kaars bleef waardoor er meer vraag naar kwam”, legt Mandy uit. “Nu gaat het ontzettend hard met de verkoop”, voegt Manon toe. “We hebben zelfs de eerste kerstopdrachten al binnen.”

Hoe zien jullie Snellies Waskit voor je in de toekomst?

“Het zou natuurlijk harstikke leuk zijn als ons bedrijf blijft groeien. We hebben net onze tweede kaarstoren gelanceerd. We zijn echte eilandfans en hebben een kleine kaars gemaakt van de Brandaris toren van Terschelling. Afgelopen weekend hebben we de eerste honderd kleine kaarsjes daar naartoe gebracht. Maar net zoals we de Domkaars alleen in Utrecht verkopen, is deze kaars alleen op Terschelling te koop”, vertelt Mandy. En als het aan de dames ligt, blijft het daar niet bij. “Tussen de spullen van Ruud hebben we een aanwijzing gevonden met daarop de toren die hij graag nog had willen maken. Het was zijn wens, maar hij is er nooit aan toe gekomen die toren te maken. Om welke toren het gaat houden we voorlopig nog even geheim, maar wij willen die zeker gaan maken. Alleen al om de wens van Ruud alsnog uit te laten komen”, zegt Mandy.

Kijken jullie uit naar het Utrecht Made Zomerfestival dit weekend?

“Het is voor ons de eerste keer dat we op het Utrecht Made Zomerfestival staan. Burgemeester Jan van Zanen raadde ons aan om ons aan te sluiten bij Utrecht Made. Sinds januari zitten we erbij. Zaterdag zullen we vooral veel praten met mensen die het leuk vinden om te horen wat we doen”, vertelt Manon. “We merken dat veel mensen onze oom kenden en zich bijvoorbeeld afvragen wat er met zijn winkeltje is gebeurd. Het gaat meer om de sfeer van de dag dan om het verkopen”, vult Mandy aan.

Wat doen jullie graag in het weekend?

“We hardlopen graag samen”, vertelt Mandy. “Daar is ook ons idee van de Brandaris vandaan gekomen. We lopen namelijk al heel lang met een groep vrienden een keer per jaar de halve marathon op Terschelling”, zegt Manon. “Verder proberen we lekker te genieten als we eens een dag vrij zijn, want dat komt niet zo vaak voor. Maar van het kaarsen maken genieten we ook erg, hoor!”, zegt Mandy lachend.

Wat zijn jullie favoriete plekken in Utrecht?

“Als we in de stad zijn, gaan we altijd wel even naar Graaf Floris voor een kopje koffie of borrel”, zegt Mandy. “We zijn niet echt van die winkelaars, maar vinden het heerlijk om in de stad rond te struinen”, vertelt Mandy. “En oh ja, het eten bij Madeleine vind ik ook onwijs lekker.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).