Het weekend van Michiel van Ruitenbeek van Wine Challenge Utrecht: ‘Als dit lukt, waarom dan niet in de rest van het land?’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Michiel van Ruitenbeek van Wine Challenge Utrecht: ‘Als dit lukt, waarom dan niet in de rest van het land?’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Michiel van Ruitenbeek van Wine Challenge Utrecht: ‘Als dit lukt, waarom dan niet in de rest van het land?’

Het weekend van Michiel van Ruitenbeek van Wine Challenge Utrecht:  ‘Als dit lukt, waarom dan niet in de rest van het land?’
Aanstaande zondag vindt de eerste editie van de Wine Challenge Utrecht plaats in De Klub. Michiel van Ruitenbeek (41) is de bedenker van deze dag die in het teken van wijn staat.


Aanstaande zondag vindt de eerste editie van de Wine Challenge Utrecht plaats in De Klub. Michiel van Ruitenbeek (41) is de bedenker van deze dag die in het teken van wijn staat.

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Ik ben zelf niet actief in de wijnhandel, maar wijn is al jàren mijn hobby. In mijn dagelijks leven ben ik copywriter. Vorig jaar heb ik besloten om meer met deze hobby te doen. Ik heb me vervolgens ingeschreven aan de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Die opleiding heeft mij getriggerd om meer te doen met wijn zonder een wijnwinkel te beginnen. Er zijn zoveel wijnwinkels en ik zie daar niet direct mijn toekomst in. Rond de kerst kreeg ik het idee om misschien een wijnproefwedstrijd te organiseren en zo is het balletje gaan rollen.”

Waarom een wijnproefwedstrijd?

“Dat idee is ingegeven door de Wijnacademie. De cursusdagen beginnen altijd met blindproeven. Dat ‘wijntje raden’ fascineert me. De ene keer heb je bijna alles goed en de andere kant juist weer niet. Er zijn zoveel wijnwinkels en wijnliefhebbers in Utrecht en ik wilde eens kijken of er mensen te porren zijn voor een wijnproefwedstrijd.”

Hoe heb je dit idee vervolgens uitgewerkt?

“Ik heb contact gezocht met Hans Janssen van Margaret Wines, omdat ik een sponsor nodig had. Zijn reactie was ‘ik hou wel van gekke dingen dus zeg maar wat je nodig hebt’. Vervolgens heb ik De Klub benaderd voor de locatie en het eten. Hans Janssen levert daar de wijn en ik kende via via een van de eigenaars. Ze hebben een goede ruimte en ook zij zijn heel enthousiast. Ik had geen betere partners kunnen wensen!”

Hoe is jouw hobby voor wijn ontstaan?

“Een jaartje of tien geleden heb ik een theatergids gemaakt en daarin adverteerde Wijnfort Jutphaas. Ik ben toen naar het fort gereden en werd meteen gegrepen. Zo is het begonnen. Iedere vakantie probeer ik stiekem minimaal één week in de buurt van een wijngebied te zitten. Dat vindt mijn wederhelft gelukkig goed”, lacht Van Ruitenbeek. Hij vervolgt: “Het liefst haal ik wijn uit Frankrijk. Franse wijn heeft iets eigens. Als ik naar mijn eigen kelder kijk, ligt daar voor 80-90 procent aan Franse wijn. Niet dat ik mijn ogen en mond sluit voor andere wijnen hoor.”

Wat vind je het meest fascinerend dat je hebt geleerd over wijn?

“Het meest fascinerend vind ik de hoeveelheid factoren die invloed hebben op wat er uiteindelijk in je glas zit”, zegt hij na enige nadenktijd. Van Ruitenbeek vervolgt: “Dan heb ik het over bodem, weer, de ligging van de wijngaard, de manier waarop de boer te werk gaat enzovoorts. Niemand zal ooit een wijn twee keer hetzelfde kunnen maken. En de wijnwereld is eindeloos. Je zal nooit alles weten.”

Wat kunnen bezoekers dit weekend leren over wijn?

“Er is een masterclass met Monika Schmid van de wijnen van Reichsrat von Buhl. Ze zal de bezoekers haar wijnen laten proeven uit de Pfalz (Duitsland). Daarnaast hebben we een workshop wijn-spijs waarin de deelnemers drie gerechten krijgen met twee verschillende wijnen. Ze moeten dan kiezen welke wijn bij welk gerecht past. Sommelier John Grashuis zal deze workshop begeleiden. Daarnaast hebben we petje op, petje af. Onder begeleiding van sommelier Harm Heijmerink. Hij zal vragen stellen over de wijn en wie de meeste vragen goed heeft, wint een volle fles wijn.”

Aanstaande zondag vindt de eerste editie plaats. Wat gaat daarna met de Wine Challenge Utrecht gebeuren?

“Als het goed gaat dan wil ik het jaarlijks laten terugkeren. Het is leuk dat er al belangstelling wordt getoond vanuit andere plaatsen. Zo komt er zondag een wijnhandelaar uit Den Haag. Na afloop gaan we bespreken of we dit ook in Den Haag kunnen opzetten. Als dit lukt, waarom dan niet in de rest van het land? Tot nu toe hebben we vooral heel veel lol met elkaar. Ik krijg hier echt energie van!”

Hoe ziet je weekend er verder uit?

“Dit weekend heb ik heel weinig weekend, omdat ik nog heel veel dingen moet regelen. De inschrijving gaat vanavond of morgen sluiten en dan moet ik voor iedereen nog een hand-out en proefformulier maken. En er worden 1200 glazen geleverd, vier koelkasten enzovoorts. Ik verwacht dat ik tot zondag weinig aan slapen toe kom, maar dat geeft niet. Ik hoop op een hele mooie dag en na afloop gaan we met zijn allen lekker eten bij De Klub. Maandag zal ik waarschijnlijk in een zwart gat vallen als dit achter de rug is.”

Wat zijn je favoriete plekken in de stad?

“Ik vind het uitzicht op de Muntbrug fantastisch. Ook kom ik graag op de plekken net buiten het winkelgebied, zoals de Nieuwe gracht. De ‘hoekjes’ die niet worden platgegooid met winkels en neon en waar Utrecht écht Utrecht is. Daarnaast kom ik wel eens bij FC Utrecht. Voor een lekker biertje ga ik naar het Ledig Erf en een lekker hapje bij Podium of Luc.”

Topoverleg
Overleg met alle betrokkenen met links achter de laptop Michiel van Ruitenbeek

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).