Het weekend van Singel-uitvoerder Rob Hurks: “Geweldig om na 3,5 jaar vanavond de opening te vieren” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Singel-uitvoerder Rob Hurks: “Geweldig om na 3,5 jaar vanavond de opening te vieren” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Singel-uitvoerder Rob Hurks: “Geweldig om na 3,5 jaar vanavond de opening te vieren”

Het weekend van Singel-uitvoerder Rob Hurks: “Geweldig om na 3,5 jaar vanavond de opening te vieren”
Utrechter Rob Hurks (46) is vanaf het begin van de werkzaamheden aan de nieuwe Catharijnesingel hoofduitvoerder geweest van het grootschalige project. Vanavond wordt het project officieel geopend na 3,5 jaar werken. “Het moest echt af zijn voor 2016, een foutje was uit den boze.”

Utrechter Rob Hurks (46) is vanaf het begin van de werkzaamheden aan de nieuwe Catharijnesingel hoofduitvoerder geweest van het grootschalige project. Vanavond wordt het project officieel geopend na 3,5 jaar werken. “Het moest echt af zijn voor 2016, een foutje was uit den boze.”

Vanavond wordt de nieuwe singel dan eindelijk officieel geopend. Hoe is dat voor jou?

“Geweldig. Ik heb alles mogen inrichten en meegemaakt, van de engineering tot aan het plaatsen van de fonteintjes. Heb er heel veel zin in vanavond, het wordt echt een hele happening na al die jaren.”

Wat was de lastigste opgave tijdens het project?

“Meerdere dingetjes. Het plaatsen van betonelementen onder de Paardenveldbrug bijvoorbeeld. Ook het aanleggen van een uitstroombak door een damwand was bijzonder pittig. Maar het moeilijkste was toch wel de definitieve lijnen uitzetten van de bocht in de singel. Alles moest met een radius van 39 en dat moet allemaal met elkaar stroken, anders heb je een groot probleem. Een foutje is zo gemaakt.”

En gezien de tijdsdruk was zelfs de kleinste vertraging niet geoorloofd.

“Haha, nee dat klopt. Er stond enorm veel politieke druk op doordat er vorig jaar al werd geroepen dat er voor 2016 water in de singel zou zijn. Dus een foutje was echt uit den boze. Gelukkig is dat niet gebeurd. Door die druk was het voor mij ook een hele opgave om iedereen altijd enthousiast te houden om volle bak door te blijven werken. De laatste vier weken hebben we zelfs, inclusief chauffeurs, met 44 man dagen moeten maken van 7 uur ‘s ochtends tot 23 uur ‘s nachts. Als het dan allemaal gelukt is, geeft dat een enorme voldoening.”

En hoe was om door zoveel Utrechters bekeken te worden tijdens het werk?

“Er stonden elke dag zoveel mensen te kijken. Met name oud-Utrechters, maar ook veel studenten. Iedereen was zo geïnteresseerd en wilde weten wanneer het af zou zijn en iedereen vindt het mooi. Ik zit nu 20 jaar in dit vak maar dit heb ik nog nooit eerder gezien! Heel bijzonder.”

Vanavond een feestje en dan een weekend lang om er van bij te komen. Wat ga je doen?

“Straks dus even genieten inderdaad en vanavond ga ik aan de slag als zendamateur. Dan ga ik via de radio verbindingen leggen met mensen wereldwijd, dat vind ik echt fantastisch. Morgen ga ik bootjes opknappen en heb ik ‘s avonds een feestje. Zondag heb ik pas weer tijd om bij te komen.”

Waar kom je graag in Utrecht?

“Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik graag op mijn werkplek kom. De Catharijnesingel is echt een beetje mijn plek geworden. Verder kom ik graag in de binnenstad voor de gezellige eetcafé’s.”

Is de singel nu eigenlijk helemaal af of moet er nog wat gebeuren?

“Het is nog niet helemaal klaar. Het parkje moet nog ingericht worden, er moet nog een stuk riool aangelegd worden en er moeten nog wat putten worden dichtgemaakt. Maar de singel is klaar!”

5 Reacties

Reageren
 1. HH

  Driewerf hoera voor deze 44 mannen (en vrouwen?): 4 weken van 7 tot 23 zodat Utrechters weer van water in de Stadsbuitengracht kunnen genieten!

 2. Bahco

  De singel is inderdaad mooi geworden, en wanneer het gras opkomt en de bomen gaan uitlopen kan het alleen maar mooier worden.

  Minder mooi is de verwarring die de gemeente zaait door voor het feestje van vrijdagavond 18 december het woord “Opening” te gebruiken. Men bedoelt hiermee dus iets heel anders als “Bevaarbaar”.

  Vlak voor de zogenaamde opening heeft “men” namelijk bij de Monicabrug een roodwit lint en een stalen drijfbak geplaatst over de gehele breedte van het water. Hierdoor is er nu van de Weerdsngel Westzijde zelfs minder bevaarbaar dan voor het feestje.

 3. Mick

  Leuk interview!

  Dankjewel Rob voor het harde werken en je inzet! Echt mooi resultaat neergezet in een onwaarachtige inhaalslag de laatste maand!

 4. Mick

  Mooi stukje geschiedschrijving hier aan de nieuwe singel.

  Rob: dankjewel voor het mooie werk dat je hebt afgeleverd! Echt klasse om met dubbele bezetting een inhaalslag te maken in de laatste weken. Klasse!

 5. Jan

  Wel jammer dat het vaarwater twee dagen open geweest is en daarna weer afgesloten met een enorme ponton ter hoogte van de Monicabrug. “Open” is dus niet gelijk aan “bevaarbaar”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).