Het weekend van Willemijn Roodbol van Fair Fashion Festival: ‘Mensen hebben geen idee hoe mooi het kan zijn’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Willemijn Roodbol van Fair Fashion Festival: ‘Mensen hebben geen idee hoe mooi het kan zijn’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Willemijn Roodbol van Fair Fashion Festival: ‘Mensen hebben geen idee hoe mooi het kan zijn’

Het weekend van Willemijn Roodbol van Fair Fashion Festival: ‘Mensen hebben geen idee hoe mooi het kan zijn’
De vijfde editie van het Fair Fashion Festival is aanstaande zondag. Workshops in de Winkel van Sinkel, modeshows in het stadhuis en een markt op het stadhuisplein. DUIC sprak met mede-organisator Willemijn Roodbol over fair fashion en haar favoriete weekend.

De vijfde editie van het Fair Fashion Festival is aanstaande zondag. Workshops in de Winkel van Sinkel, modeshows in het stadhuis en een markt op het stadhuisplein. DUIC sprak met mede-organisator Willemijn Roodbol over fair fashion en haar favoriete weekend.

Wat houdt het Fair Fashion Festival precies in?

“Bij het festival draait het om fair fashion, oftewel duurzame mode. Veel mensen komen er niet mee in aanraking en hebben geen idee hoe leuk het is en hoe betaalbaar het kan zijn. Vaak wordt er gedacht dat het nogal duffe kleding is. Van dat beeld willen we graag af. Daarom laten we zondag aan een groot publiek zien wat het inhoudt. Op het festival staan vooral veel kleine merken, waarvan de meeste uit Utrecht komen. Er bestaan ook nog niet veel grote fair fashion merken. We willen de merken die er zijn op deze manier een platform bieden.”

Wat is er te doen?

“Op het stadhuisplein is een markt. Voorgaande jaren was de markt binnen, maar op deze manier maken we het nog toegankelijker. Zo komen mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met duurzame mode. In het stadhuis zijn verschillende modeshows: twee haute couture shows, twee damesshows en een herenshow. We vinden het een hele eer dat ontwerpster Monique Collignon aanwezig is, zij is internationaal behoorlijk groot. Daarnaast zijn er in de Winkel van Sinkel lezingen en workshops waar mensen een toegangsbewijs voor kunnen kopen via onze website. Ook is er livemuziek.”

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

“Zoals je weet is dit de vijfde editie van het festival. Het is ieder jaar georganiseerd vanuit Young&Fair en Fair Trade Gemeente Utrecht met de bedoeling mensen wat meer bewust te maken van duurzame mode. Voor mij is dit het derde jaar dat ik in de organisatie zit. Ik heb een modeopleiding gedaan en dat heeft mijn ogen echt geopend. Het creatieve aspect vond ik heel leuk, maar het zat me dwars dat het vooral draaide om welke kleding hip en cool is. Dat is niet hoe ik de wereld wil zien. Met dit festival wil ik zonder opdringerig te zijn anderen laten zien dat het ook anders kan.”

Wat vind je van Utrecht als fair trade stad?

“Hier in Utrecht begint het steeds meer te leven als het gaat om fair trade. Met name wat verder op de Oudegracht zitten veel duurzame kledingwinkeltjes. Eigenlijk zijn er al best veel van dat soort winkels, alleen vallen ze nog niet zo op. Misschien zouden ze zichzelf iets meer moeten profileren. De grote ketens overschaduwen momenteel nog de kleinere, duurzame winkels.”

Hoe ziet je favoriete weekend eruit?

“Helaas heb ik op dit moment al een maand last van een hersenschudding, waardoor ik leef als een omaatje. Normaal gesproken werk ik op zaterdag bij restaurant Humphrey’s en ga ik daarna soms nog de stad in. Op zondagen vind ik niets zo fijn als een terrasje pakken.”

Op welke plekken kom je graag?

“Voor een ontbijtje ga ik graag naar BROEI op de Oosterkade. De sfeer daar is erg goed. Het Ledig erf vind ik leuk om te borrelen. Bij Toque Toque ga ik af en toe dineren. Wat niet veel mensen weten is dat ze daar ook een kleine tuin hebben waar je kunt zitten.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).