Het is misschien dan wel winter, maar van écht winters weer is nog niet echt sprake geweest. Ook de komende dagen, en dan met name zondag en maandag, schiet het weer alle kanten uit: Er is kans op zon, sneeuw, hagel, regen én zachte of juist koude temperaturen.
Het wispelturige weer begint vrijdag waarschijnlijk al: het zonnetje kan in de ochtend nog schijnen, maar in de middag maken de zonnestralen plaats voor plaatselijke regen of zelfs natte sneeuw, zegt het KNMI. Het onstuimige weer van overdag zet ook door in de avond. Zaterdag is het daarentegen droger en kunnen zich wat zonnige momenten voordoen. Het wordt, net zoals de dag ervoor, ongeveer maximaal 5 graden.
Warmere temperaturen
De laatste dag van het weekend is het gedaan met de koele temperaturen, maar schiet het weer mogelijk ook alle kanten op. Het kan zelfs 14 graden worden, maar van een zonnige dag is beslist geen sprake. De kans op regen is erg groot, en bovendien is er kans op natte sneeuw en gladheid op de weg. Het kan mogelijk gaan ijzelen. Helemaal zeker is dat nog niet: het KNMI waarschuwt om de weersverwachting in de gaten te blijven houden. Of het witte pak ook lang blijft liggen, is nog maar de vraag.
De milde temperatuur van het weekend trekt ook door tot de maandag. Het wordt mogelijk zelfs 15 graden, maar het is waarschijnlijk opnieuw geen lekker weer. Het gaat regenen en de kans op een beetje zon is erg klein. Na maandag dalen de temperaturen tot zo’n 5 graden, maar niet getreurd: het zonnetje gaat dan wel weer schijnen.
12 Reacties
ReagerenVrij logisch dat het nog geen winters weer is geweest. De winter is pas net begonnen op 21 december (11 dagen geleden dus) en duurt tot 21 maart. Ook in april kan er nog sneeuw vallen. ❄️☃️
@ Nina
De metereologische winter is op 1 december begonnen.
@ Nina
Zucht. U zit hier de hele dag maar te raaskallen. Die kalender van u zegt natuurlijk helemaal niets over wanneer winterweer optreedt. De maanden december, januari en februari zijn statistisch de koudste maanden van het jaar en vormen daarom de metereologische winter. En er is dus al een derde van de winter verstreken zonder winterweer.
P.s. Ook in oktober kan er al sneeuw vallen.
@Nina
Houd er maar rekening mee dat de winters steeds zachter en ook grilliger worden. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering zet nu echt door, vaak met zeer nadelige gevolgen.
@ Klaasjan
Klimaatverandering is al op aarde zolang deze bestaat. Te nat, te droog, te warm, te kou of te benauwd en de mensheid overleeft het niet. Dit is veel leven voor ons op aarde ook al overkomen.
De mensheid is een stipje op de levensduur van de aarde. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat wij hier tot in de eeuwigheid zijn. Of we klimaatverandering nu zelf veroorzaken en het versnellen of mss wel niet, de uitkomst is hetzelfde.
Alles verandert. Altijd. Niets om je druk over te maken, want 8 miljard mensen dezelfde kant op sturen, gaat niet lukken. Het kan wel wat minder ijdel.
@ Wim
Ik reageer op de eerste zin in het artikel “Het is misschien dan wel winter, maar van écht winters weer is nog niet echt sprake geweest.” Wat verwacht men dan na slecht 11 dagen winter?
@Nina
Ik had het toch niet over de eeuwigheid, of over overleven? Ik constateerde hierboven alleen zachtere en grillige winters.
Nadelige gevolgen van de door de mens veroorzaakte klimaatwijziging komen er absoluut zeker en we zien het inmiddels gebeuren. Men doet enige moeite d.m.v. veel politiek gepraat die klimaatrampen alsnog om te buigen, de zelf veroorzaakte langzame ramp uit te stellen, en persoonlijk geloof ik er ook niet in dat dit voldoende gaat helpen. Het is te weinig en veel te laat. We hadden deze problemen al decennia geleden kunnen afwenden maar hebben met open ogen gekozen voor zogenaamde welvaart en daardoor versnelling van de ramp. We dansen op de vulkaan. Het zij zo, het zal onze tijd nog wel duren en in een hiernamaals geloof ik nu eenmaal niet. Ik schreef ‘zogenaamde welvaart’ want als je – wat stelselmatig nooit gebeurde – milieu en natuur als essentiële factoren meerekent, zijn we alleen maar achteruit gegaan.
Of het nou op 1 of 21 december winter wordt, het is maar een woord. Daar trekt het weer zich niets van aan.
@ Nina
Je snapt het echt niet hè. Het winterseizoen, de meteorologische winter, is op 1 december ingegaan. Inmiddels 34 dagen geleden. Daar doet de astronomische tijdrekening niets aan af.
Nog geen sneeuw gezien…
@Klaasjan
Kan er niks aan doen, maar ‘door de mens veroorzaakte klimaatverandering’ klinkt nogal behoorlijk pretentieus.
Immers, een slordige 12.500 jaar geleden was er nog de ijstijd en kon je via de Doggersbank naar Engeland lopen omdat sneeuw en ijs meters toen nog hoog lag. Volgens de deskundigen was de gemiddelde wereldklimaattemperatuur toen zo’n slordige 8 graden kouder dan nu.
M.a.w. het klimaat warmt op met gemiddeld grofweg 1 graad per 1560 jaar.
Dus ja, het klimaat verandert. En ja, het gaat de laatste paar decennia ook rap, met 1.5 graad in paar decennia.
Maar de opwarming van de aarde is al 12.500 jaar geleden ingezet, het gaat enkel nu wat sneller dan voorheen. Echter, in de jaren tachtig hoorde ik al over ontdooiende permafrost in Rusland, stond toen in de Kijk. Jaren tachtig, maar volgens de diverse klimaatakkoorden moeten de emissies terug naar de uitstoot van 1990…. Dat gaat ‘m dus niet worden om klimaatverandering te stoppen want dat was voor 1990 al ingezet toen er nog lagere CO2 emissies waren. Dat weten we dankzij de Russen want die Amerikanen liegen overal over als het om hun winstmarges gaat.
Tegenwoordig kan je een van die smeltende permafrost gebieden letterlijk ‘zien groeien’ op Google Earth, de Batagaika krater in Siberie. In 1985 nog een klein dipje in het landschap, tegenwoordig een regelrechte krater in de vorm lijkende op een degencrab. Indrukwekkend bewijs dat klimaatverandering al langer speelt dan dat de eerste Nimbus satelliet de lucht in ging.
Ontdooiende permafrost stoot immense hoeveelheden methaan uit, een gemeen broeikasgas. Dat gebeurt in die permafrost gebieden al vele decennia lang en is een sterke bijdragende factor aan klimaatopwarming. Dat is een ‘motor’ achter klimaatverandering die we niet kunnen stoppen.
Maar wat beweert men tegenwoordig?
Methaan, dat komt door de ‘milieuvervuilende koeien’ die allemaal naar de slacht moeten om het wereldklimaat te redden want dat kan alleen als iedereen kool en bonen gaat eten. Want methaan komt ècht niet door de mens want die laat ècht nóóit scheten…en zeker niet met een dieet van bonen en kool waarvoor hele bossen gekapt moet worden om deze te kunnen verbouwen.
Die waanzin is de heersende doctrine bij een bepaalde club angsthazen.
Intussen is de menselijke wereldbevolking is verdubbeld van 4 miljard naar 8 miljard en nog groeiende…. reken maar uit hoeveel methaanrijke scheten er dagelijks door mensen in de lucht worden geslingerd. En dan zitten ze nog niet eens allemaal op een dieet van bonen en kool…
De mens pint zich vast op CO2, staart zich blind op CO2 en laat de hele wereld draaien om CO2 terwijl mensen ook CO2 uitstoten door gewoon adem te halen.
De menselijke wereldbevolking is verdubbeld van 4 miljard naar 8 miljard en nog groeiende. Oftewel, alleen al door het ademhalen van 8 miljard mensen is de CO2 emissie door ademhaling verdubbeld, mits ze niet ook nog eens fanatiek gaan sporten want dan komt er nog meer CO2 vrij.
Die versnelde opwarming van 1.5 graad in de afgelopen paar decennia is dus wel iets wat we de mensheid kunnen verwijten. We hebben immers aardig aangefokt.
En dan moet het immer toenemende energieverbruik vanwege gemak en comfort (nutteloze datacentra zodat men de eigen hersentjes niet hoeft te gebruiken), bodemuitputting, bomen kappen en etc etc daar nog bijkomen…
Dus het klimaat verandert en daar kunnen we niets tegen doen behalve mee leren leven. Klimaatadaptatie dus want daar is Homo sapiens bijzonder goed in, Ze wonen overal omdat ze zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden.
Immers, Homo sapiens heeft zelfs de ijstijd overleeft, meerdere zelfs want de soort ‘Homo’ (de werktuiggebruikende kale aap, niet een man die op mannen valt) bestaat al zo’n 3,5 miljoen jaar…
Dat is best lang voor een diersoort die haar eigen graf graaft.
@ Klaasjan:
Zeker. Het rapport van de Club van Rome (1972, dacht ik), “Grenzen aan de groei”, hebben we al volkomen genegeerd. Zo lang zijn we al aan het ontkennen.
Uiteraard begint de verandering bij 1 mens, 1 organisatie, 1 land. En als rijk land, kan NL dat zijn: gewoon doen. Er is alleen wat gezond verstand en moed voor nodig. Niet: ontkenning, “we kunnen er toch niks aan doen, dus doen we er maar niks aan”. Dat is pas echt doemdenken! Moed en gezond verstand blijken bij onze huidige regering te ontbreken (gewoon weer 130 rijden –> meer milieuvervuiling, ernstiger ongelukken en files).
Binnenkort weer een nieuwe Trumpiaanse (windmolens afbreken voor oliewinning, waar hij uiteraard aan verdient) ontkenningsfase aan de andere kant van de grote plas. De temperatuurrecords gaan snel weer komen.
@ Ontkennen
Waarom ontken je dat het klimaat verandert, als je denkt dat de mensheid er geen invloed op heeft? Het klimaat op aarde is al heel vaak verandert zonder fossiele brandstof slurpende apparaten. Meerdere ijstijden zijn er al geweest en getuigen daarvan.
Verder vind ik dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft en direct moet beginnen met consuminderen. Wat tegenwoordig gebeurt, is dat mensen spullen kopen (zonnepanelen, EV, warmtepomp, ed), als een aflaat om hun consumptie niveau te behouden, vergoelijken of uit te breiden. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Een manier om je hoofd koel te houden is door het zo diep mogelijk in het zand te steken.