Het ziet ernaar uit dat het straks makkelijker wordt om zonnepanelen op Utrechtse monumenten te leggen Het ziet ernaar uit dat het straks makkelijker wordt om zonnepanelen op Utrechtse monumenten te leggen

Het ziet ernaar uit dat het straks makkelijker wordt om zonnepanelen op Utrechtse monumenten te leggen

Het ziet ernaar uit dat het straks makkelijker wordt om zonnepanelen op Utrechtse monumenten te leggen
Archiefbeeld Oudegracht. Foto: Bas van Setten
Er werd al langer over gesproken, maar het lijkt erop dat eigenaren van gemeentelijke monumenten in Utrecht binnenkort zonder vergunning zonnepanelen op het dak mogen leggen. Die panelen moeten dan wel uit het zicht liggen vanaf de openbare weg.

Er werd al langer over gesproken, maar het lijkt erop dat eigenaren van gemeentelijke monumenten in Utrecht binnenkort zonder vergunning zonnepanelen op het dak mogen leggen. Die panelen moeten dan wel uit het zicht liggen vanaf de openbare weg.

Als mensen iets willen aanpassen aan een monument is daar een vergunning voor nodig. In de nieuwe verordening Erfgoed van de gemeente Utrecht is het plaatsen van zonnepanelen, mits deze dus niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, vergunningsvrij.

Daarnaast moeten straks voor gemeentelijke monumenten dezelfde regels gelden als voor rijksmonumenten. Zo hebben eigenaren geen vergunning meer nodig voor gewone onderhoudswerkzaamheden en het aanpassen van het interieur zonder monumentale waarden.

Handhaving

Ook kan er straks ingegrepen worden als er sprake is van verwaarlozing van een monument. Deze instandhoudingsplicht gold al voor rijksmonumenten, maar straks dus waarschijnlijk ook voor gemeentelijke monumenten.

Het college zegt met deze nieuwe verordening het verduurzamen van gemeentelijke monumenten makkelijker te willen maken. Het regelement vervang de Monumentenverordening uit 2010. Voordat de verordening Erfgoed echt in werking treedt moet eerst de raad zich erover buigen.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Ja, en maar doorzwammen over wel of niet op een monument. Alsof het iemand wat uitmaakt als ie langsfietst of er zon panelen op liggen. Die rode of zwarte pannen zijn zo ontzettend mooi :-)). Dubbel glas idem. Bij langslopen zie je duidelijk dat er dubbel glas inzit. Werkelijk de bemoeizucht is oneindig. Weet er alles van.

 2. Scherpschutter

  Leuk. Er kunnen alleen geen zonnepanelen meer bij omdat het elektriciteitsnetwerk overbelast is.

  En nu?

 3. bureaulesswatts.nl

  in het kader van de ‘economie van de energietransitie’ werd alles van waarde weerloos .

  Vanaf het begin werden de welstandseisen en landschappelijke waarden niet van toepassing verklaard en nu gaan alle remmen los.

 4. Harm

  @SS ik denk dat er in grote steden een tekort is aan stroom, dat wordt vanaf buiten geïmporteerd. Net als alles eigenlijk zoals voedsel.

  Zonnepanelen op daken in grote steden zou een bonus moeten krijgen ipv weilanden met dikke kabels.

 5. Luuk Upuuk

  Toen ik de kop boven dit artikel las, moest ik gelijk aan het volgende denken: “In plaats van hijskranen, gaan ze drones gebruiken om ze op die hoogte te krijgen.”

 6. Monique

  Hier ben ik blij mee. Eindelijk mogelijk om mijn gemeentelijke monument de 21ste eeuw in te loodsen en zorgen dat het jaren kan blijven staan. Want laten we wel zijn sommige ingrepen (isolatie en overgaan op andere vormen van energie) zijn nodig om eea in stand te houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).