‘Het zijn kleine dingen, maar voor mij heel waardevol’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Het zijn kleine dingen, maar voor mij heel waardevol’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Het zijn kleine dingen, maar voor mij heel waardevol’

‘Het zijn kleine dingen, maar voor mij heel waardevol’
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 48: Paul Buis en Jennet Boon.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 48: Paul Buis en Jennet Boon.

Paul Buis (69) schuift aan in de huiskamer van Jennet Boon (57). Jennet is de initiatiefneemster van Leergaloos: een uit Zwitserland afkomstig project, waarbij 55-plussers vrijwillig helpen op basisscholen in en rondom Utrecht. Paul doet al drie jaar mee als vrijwilliger. “Ik ga elke keer weer vrolijk naar huis.”

Paul vertelt hoe hij bij Leergaloos terecht is gekomen: “Ik heb altijd gezegd dat ik eerst een tijdje helemaal niks ging doen als ik met pensioen ging. Het enige wat ik me voor had genomen was dat ik een hond ging nemen. Dus heb ik mijn hond Eefje geadopteerd uit een asiel.”

Hij liep dagelijks met de hond en kwam ook veel kinderen tegen die de hond wilden aaien of met de bal wilden gooien.“Zelf heb ik geen kinderen en omdat ik in mijn vroegere werk dagelijks te maken had met ziekte, dood en het verdriet van mensen, ging er een heel andere wereld voor me open. Ik merkte dat ik de omgang met kinderen erg leuk vond. Toen ik de oproep van Leergaloos zag, die om vrijwilligers vroeg, heb ik dezelfde dag nog gereageerd”, vertelt Paul.

Paul helpt elke week één ochtend mee in de klas. “Als de kinderen aan het werk zijn loop ik rond. En als ze wat extra hulp nodig hebben kunnen ze vragen of meester Paul even wil helpen. Soms zijn er kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Dan ga ik een uurtje apart met ze zitten en help ik ze met sommen of taal. Deze periode ga ik ook met ze mee naar hun moestuintjes en probeer ik de stoerste jongens van de klas te helpen hun angst voor wormen te overwinnen.”

Paul vertelt dat het fijn is om te merken dat de kinderen gesteld op je kunnen zijn. Bij jongere kinderen uit groep 3 of 4 is dat snel duidelijk, maar in groep 6 zijn kinderen wat ouder en zelfstandiger. “Toch zie je het daar ook als er een paar jongens vragen ‘meester Paul, kun je ons hiermee helpen’ terwijl ze het zelf prima redden”, zegt Paul enthousiast. “Ze vinden het leuk als je erbij komt zitten.”

Jennet neemt het verhaal van Paul over. Ze vertelt hoe Leergaloos is gegroeid, van een pilot met zeven vrijwilligers in 2016 tot een project met 55 vrijwilligers op 35 basisscholen in Utrecht, IJsselstein, Nieuwegein en Zeist. Vrijwilligers hebben geen ervaring of diploma’s nodig, maar moeten vooral gemotiveerd zijn.

“Wat we van heel veel leerkrachten horen is dat het fijn is om een extra paar handen en ogen in de klas te hebben. Ondertussen brengen de 55-plussers heel veel levenservaring mee waar kinderen van kunnen leren. Ze brengen een bepaalde rust in de klas. Maar wat we vooral willen doen is de generaties verbinden. Door de contacten met de kinderen, ontstaan ook nieuwe contacten in de buurt.

Paul beaamt dat.. “Ik vind het leuk dat je buurtkinderen op straat tegenkomt die je begroeten met: ‘dag meester Paul!’, of dat ze in de klas zeggen: ‘weet je nog dat ik je tegenkwam toen ik met opa ijs ging eten?’ Het zijn kleine dingen, maar voor mij heel waardevol.”

Interesse om ook vrijwilliger te worden? Kijk op www.leergaloos.nl of stuur een mail
naar info@leergaloos.nl

Heeft u een verhaal voor deze serie?

Bijvoorbeeld over de hulp of ondersteuning die u heeft gekregen van een professional, kennis, vrijwilliger, familielid of buurtgenoot? Of heeft u zelf iemand verder geholpen of iets georganiseerd voor anderen? Dan past uw verhaal in deze serie. Mail uw verhaal in een paar zinnen naar onderdemensen@utrecht.nl en dan neemt de gemeente Utrecht of DUIC binnen twee weken contact met u op. Alvast bedankt!

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).