Historische chimaera’s van 2500 kilo per stuk op Hoog Catharijne geplaatst Historische chimaera’s van 2500 kilo per stuk op Hoog Catharijne geplaatst

Historische chimaera’s van 2500 kilo per stuk op Hoog Catharijne geplaatst

Historische chimaera’s van 2500 kilo per stuk op Hoog Catharijne geplaatst
Foto's: Robert Oosterbroek
Op de gloednieuwe moderne gevel van winkelcentrum Hoog Catharijne worden vandaag twee historische chimaera’s geplaatst. De beelden stonden van 1901 tot 1974 op het gebouw De Utrecht. Nu hebben ze weer een plek in het centrum van de stad.

Op de gloednieuwe moderne gevel van winkelcentrum Hoog Catharijne worden vandaag twee historische chimaera’s geplaatst. De beelden stonden van 1901 tot 1974 op het gebouw De Utrecht. Nu hebben ze weer een plek in het centrum van de stad.

Het hijsen van de twee standbeelden, die ook wel aan draken doen denken, is een secuur klusje. De twee chimaera’s, zoals deze figuren heten, zijn de afgelopen tijd gerestaureerd.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

De beelden stonden al eens in het centrum van de stad, toen nog op het gebouw De Utrecht op nagenoeg dezelfde locatie. Ondanks protesten moest het rijk gedecoreerde gebouw wijken voor het Gildenkwartier van Hoog Catharijne.  Na de sloop van dit gebouw zijn de beelden bewaard gebleven in het depot van het Centraal Museum.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Bron: Het Utrechts Archief

Er wordt ook een lichtbak en een plaquette geplaatst aan de gevel. De plaquette is een gegraveerde steen met uitleg over de beelden. De beelden worden binnenkort aangelicht in de avonduren tot 23.00 uur.

42 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Zout in een wond wrijven!

 2. Scherpschutter

  Ik zal vast wel weer de enige zijn die niet niet zo goed weet wat een mythologisch wezen uit Anatolie eigenlijk op een dak in Utrecht te zoeken heeft, maar soit: allicht beter dan dat de Gemeente zelf een nieuw iets bedacht om op dit dak te plaatsen want dan kreeg je een theepot of gouden aubergine. Zoiets.

 3. erwin

  iets met apen en gouden ringen…

 4. Tinus

  dat wordt een allegaartje met lelijk oud Hoog Catharijne bouwsel ommuurd door een Zwarte Berlijnse muur 0.2 aangevuld met wat historie. Het was ooit wat, getransformeerd in iets wat niets gaat worden en aangepast een een slap aftreksel van een modern winkelcentrum. Hoog Catharijne is een een zwarte vlek in de historie van Utrecht.

 5. Fixie

  Een vlag op een modderschuit.

 6. Massegast

  Toch iets aparts op die in architectonische zin zo voorspelbare plint en een mooie herinnering aan het Jugendstilpand ‘De Utrecht’. Bovendien is het voor bezoekers van de Gildeveste-appartementen erg handig, omdat je direct de ingang kan lokaliseren.

 7. G.H.

  Samen met je maat heb je 46 jaar, bijna een halve eeuw dus, opgesloten gezeten in de kerker van een of ander museum. Je weet überhaupt niet waarom, opeens kwam de paramilitaire afdeling van de gemeente je halen op die dag in 1974.
  En even onverwacht als je toen samen werd opgesloten, kwam in de zinderende zomer van 2020 als een donderslag bij heldere hemel de mededeling: “jullie gaan terug! Terug naar jullie plek!”

  Je maat leek nog nog wat terughoudend; “Echt terug? Naar precies dezelfde plek?”
  Zijn terughoudendheid werd achterdocht toen, in het op het oog bevestigende antwoord, het weggemoffelde woordje ‘nagenoeg’ niet aan zijn alertheid ontsnapte.

  De greep naar de euforierem door je maatje bleek terecht. Nagenoeg dezelfde plek… De coördinaten van de plaatsingslocatie zijn inderdaad bijna hetzelfde.
  Maar waar jullie 73 jaar lang met trots een wonderschoon Jugendstil-icoon bewaakten, zijn jullie nu geketend aan een brutalistische jaren ’70-nachtmerrie met een inktzwarte rouwrand er omheen.

  En je kijkt je maat aan: “Nagenoeg hetzelfde…”

 8. Ton

  Ik dacht: Die zijn veel te klein en vallen in het niet. Maar dat valt alles mee.
  Overigens, die uit Anatolië hadden nog geen vleugels.

 9. JJ

  @ SS

  Waarschijnlijk zaten ze op de Utrecht, omdat de architect ze mooi vond.

  Verder heeft Utrecht weinig origineels of unieks of eigens om naar te verwijzen (of wil je 2 Nijntjes op het dak)? Of het moet de domtoren zijn als symbool van grootheidswaanzin (past wel bij het karakter van de structureel in het calimerosyndroom verkerende Utrechter).

 10. Teunis

  Ik vind het leuk, net als de rococo-kuif op Vredenburg 34
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/3FC7E498E8265D95BE42835412D8A74B

 11. Massegast

  @G.H. — Leuk stuk! Vooral die paramilitaire afdeling. Erg gelachen. En inderdaad, ‘nagenoeg hetzelfde’ 😒. Ach, Utrecht blijft nog wel een tijdje huilen om de sloop van ‘De Utrecht’. Wat een koei van een fout was die sloop in het – ongelogen – ‘Monumentenjaar 1974’.

 12. utrechter

  Het moet voor die beelden, nu ze weliswaar op bijna dezelfde plek terug zijn gezet, een nachtmerrie zijn hoezeer de omgeving waarin ze zijn opgegroeid naar de klote is geholpen….
  Van een gezellig stadsdeel naar een desolate nare kaalgeslagen vlakte waar je zo snel mogelijk weg wilt zijn! Zouden ze misschien nog blij worden wat er nog gebouwd gaat worden aan de overkant?
  Kan het me niet voorstellen!

 13. wollie

  de meeste steden zijn een samenraapsel van verschillende bouwstijlen, inzichten en tijdgeesten. probeer er de charme van in te zien en je hebt een vrolijker leven 🙂

 14. Rian Kraan

  De beelden zijn mooi maar die nieuwe ‘plinten’. Zijn foeilelijk. Wie bedenkt zoiets??

 15. Suzanne

  G. H. U moet boeken gaan schrijven (als u dat nog niet doet). Zo leuk geschreven!

 16. Bromsnor

  Bromsnor vind de beelden erg mooi en is blij dat ze weer te zien zijn.

 17. Erwin

  Persoonlijk zou ik ze een kwartslag gedraaid hebben, dus richting straat. Nou kijken ze elkaar aan…

 18. Wouter

  DUIC in 1974:
  Scherpschutter 6/8/1974 – 14.09
  Ik zal vast wel weer de enige zijn die niet niet zo goed weet wat een Duitse architectuurstijl eigenlijk in een gebouw in Utrecht te zoeken heeft

  Gemeente Utrecht: hold my beer

 19. Jaap

  @wollie

  Veel andere steden zijn meer in balabs. Ook de lelijke stukken.

 20. Ed

  Waar zijn al die beelden van de Leidseveertunnel eigenlijk gebleven??

 21. Martien Schencke

  Je moet wel een verrekijker mee nemen om deze kunstwerken te bekijken
  Hadden deze wee prachtige kustwerken niet beter ergens een mooie plek kunnen krijgen op ooghoogte dan boven op zon lelijk gebouw?

 22. Janah

  Het is te hopen dat het verleden van deze beelden onbesmet is…..

 23. Hans Versnel

  Beelden van het mooiste gebouw van Utrecht nu op het lelijkste wat Utrecht te bieden heeft. Over nachtmerrie gesproken…

 24. Henk Lith

  Een 5G antenne is er in ieder geval mee voorkomen, dat scheelt.
  Maar wie laat de leeuwtjes nu af en toe uit?

 25. Otto Nelemans

  Beter dan niets, zou ik zeggen, maar tegelijkertijd is het een droevige verwijzing naar een dramatische periode in het ruimtelijk en cultureel denken in deze stad.
  Die hele plint vervangen door een replica van de oude gevel was natuurlijk de beste oplossing geweest, Gezien de armoede aan interessante beelden in deze historische stad eigenlijk ook een beetje een aanfluiting dat er gekozen is voor de modieuze rouwrand.
  En ongetwijfeld is er al een viruswaanzinnige aan het zoeken naar het slavernijverleden van de Chimera’s. Vriendelijk zien ze er niet uit.

 26. Katja

  Vlag op een modderschuit.

 27. Jeroen

  @G.H. prachtig! ‘De Rouwrand’ mag van mij dé bijnaam van dit treurige stuk HC worden. Ik noem het nooit meer anders in ieder geval 😉

 28. Hetty

  Kan er geen wekelijkse column komen van G.H. in het DUIC, over de gebeurtenissen en wel en wee in Utrecht. Zijn of haar reactie is meesterlijk geschreven, beeldend en met humor. Ik zou smullen van zo n column van iemand als G.H. met zijn of haar schrijverstalent, en er zullen er zeker meer zijn, zoals Massegast, die zo n column zeker weten te waarderen.

 29. Otto Nelemans

  Tussen de beide beelden kan mooi een spandoek gehangen worden” HIER FAALDE OOIT EEN STADSBESTUUR.
  Weg die plint en de gevel van de Utrecht als replica ertegenaan.

 30. Co

  Tja, berouw komt na de zonde.
  Maar na de onvergeeflijke sloop van
  “De Utrecht” komt alle berouw als mosterd
  na de maaltijd.

 31. Jos

  Als twee grafvazen op de grootste graftombe van Nederland met dat zwarte natuursteen. Een paar graflichten erbij en de scene is compleet.
  Wanneer is nou die begrafenis van HC?

 32. Jes

  Misschien kunnen ze enorme knipperende neonletters met pijlen monteren naast die beelden?

 33. Herman

  Gemeente heeft zich vergist. Dit soort kitsch uit de Intratuin catalogus hoort thuis op het Berlijn plein, daar kan echt alles.

 34. Ton

  Maar wie is de beeldhouwer ?

 35. Iconograaf

  Een chimera is een middeleeuws fabeldier. Net als een griffioen. Heeft niks te maken met de contemporaine nationalistische gevoelens die hier steevast domineren.
  Deze art deco versie is een directe verwijzing naar dergelijke middeleeuwse waterspuwertjes en andere fabeldieren die kwade krachten moesten afweren. Het is passend voor een verzekeringsgebouw, dat ook een beschermende rol heeft.

 36. wollie

  Een grote pot mosterd op de plint (hoek smakveld-cathsingel) zou een mooie zelfkritiek zijn.

 37. W

  Welke ambtenaar of bestuurder heeft zoiets verzonnen?
  Smakeloze keuze in ieder geval.
  Ben het helemaal eens met Hans Versnel! Maar hij heeft het prachtige gebouw ‘De Utrecht’ natuurlijk zelf ook nog gekend.
  Misschien stonden ze beter op de ingang van het oude postkantoor! In plaats van dat Las Vegasding!
  De Post genaamd!

 38. bert van den hoed

  Voor wie het niet had gezien (het is geen onbekende geschiedenis). Kort geleden schreef ik voor Het Utrechts Archief dit verhaal over De Utrecht. De draken komen er zijdelings in voor.

  https://www.facebook.com/251009498287199/posts/3052790494775738/

 39. Ton

  Iconograaf, bedankt voor de aanvulling.
  Dus waarschijnlijk zitten ze al eeuwenlang op onze Dom; al lang voordat Nederland uitgevonden werd ? Ook toen waren al mensen die wel wisten wat deze mythologisch wezens op een dak in Utrecht te zoeken hebben.

 40. bawang putih

  mooi als je naar boven kijkt maar op ooghoogte zie je een plint die iets weg heeft van een uitvaartcentrum

 41. G.H.

  Dank voor de mooie complimenten over mijn pennenvrucht hierboven 🙂

 42. Derk van Dorth

  Wat een vergissing! Utrecht moet toch niets te maken willen hebben met zulke draken! Inderdaad wat een draken van beelden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).