Historische locomotief verhuist van station Zuilen naar museum Historische locomotief verhuist van station Zuilen naar museum

Historische locomotief verhuist van station Zuilen naar museum

Historische locomotief verhuist van station Zuilen naar museum
Foto's: Robert Oosterbroek
De historische locomotief die ruim 12 jaar bij station Zuilen stond is vrijdagochtend enkele honderden meters verplaatst. Het gevaarte komt voor de deur te staan bij Museum van Zuilen bij de Werkspoorfabriek, vlakbij de plek waar het voertuig ooit is gemaakt.

De historische locomotief die ruim 12 jaar bij station Zuilen stond is vrijdagochtend enkele honderden meters verplaatst. Het gevaarte komt voor de deur te staan bij Museum van Zuilen bij de Werkspoorfabriek, vlakbij de plek waar het voertuig ooit is gemaakt.

Het is een flinke verhuizing waar ze heel wat uren druk mee zijn. Het voertuig is een zogenoemde Sik, ook wel locomotor, wat eigenlijk een eenvoudig type locomotief is. Deze Sik is gemaakt bij Werkspoor, een bedrijf dat in 1913 van Amsterdam naar Zuilen verhuisde en waar dus onder meer deze locomotoren werden gemaakt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De oude hallen van Werkspoor zijn nu in gebruik als evenementenlocatie en bedrijfsverzamelgebouw. Ook Museum van Zuilen zit in een van de panden, de zogenoemde Werkspoorfabriek. Daar komt de Sik voor de deur te staan.

De locomotief was eigenlijk al sinds 2008 van het museum, toen werd de Sik van de sloop gered. Er was echter geen plek bij het museum. Omdat de gemeente ook enthousiast was werd er samen een plek gevonden bij station Zuilen. Nu Museum van Zuilen verhuisd is, kan de locomotor er wel staan, en staat het gevaarte nog dichter bij de plek waar die ooit gemaakt is.

De oprichter van het museum, Wim van Scharenburg, bekijkt de verhuizing met blijdschap: “Het is geweldig dat die nou voor de deur komt te staan.”

8 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Werkspoor was eigelijk een erg versatile bedryf ik heb daar gewerkt voor menige jaren totdat het bedrijf gesloten werd er werden niet alleen treinen gemaakt maar ook bussen trams zelfs voertuigen voor de army bruggen en de sluisen in zeeland als ik de articeleen lees is er toch wel een klein beetje heimwee . Mijn vader werkte daar voor 45 jaar en mijn broer voor 25 jaar

 2. woutvr

  Mooi verhaal, dank

 3. Kees Truijens

  Ha ha, gewoon op een dieplader. Het noordelijke deel van de oostelijke promenade kan niet gerealiseerd worden o.m. omdat dat spoor beschikbaar moet blijven voor transport?
  Mooie aanwinst trouwens.

 4. Cico

  Ik heb die locomotief altijd geweldig gevonden. Hopelijk komt er wat terug op die plek, want het is er niet echt een welkom gebied met die hekken van het kinderdagverblijf, een spoordijk en naar binnen gekeerd buurthuis vol grafitti

 5. Bromsnor

  Bromsnor wil wel weten van welke serie en welk jaar deze beauty is.

 6. G.H.

  @Bromsnor: Sik 335 uit 1950.

 7. H. Dees

  Ik ben benieuwd waar deze Sik heeft gereden. Zou me niet verbazen als de lijn Lemmer -Heerenveen is geweest, vlg. mij t laatste Sik lijntje in NL.

 8. Metropool Utrecht

  Het Werkspoor kwartier wordt iedere keer meer uniek!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).