Historische werfkelders blootgelegd door werkzaamheden Stadhuisbrug | De Utrechtse Internet Courant Historische werfkelders blootgelegd door werkzaamheden Stadhuisbrug | De Utrechtse Internet Courant

Historische werfkelders blootgelegd door werkzaamheden Stadhuisbrug

Historische werfkelders blootgelegd door werkzaamheden Stadhuisbrug
Foto: Robert Oosterbroek
Door de werkzaamheden bij de Stadhuisbrug kunnen Utrechters de historische constructie van de werfkelders en de tunnel te bekijken. De bovenkant van deze bouwwerken ligt normaal verscholen in de grond.

Door de werkzaamheden bij de Stadhuisbrug kunnen Utrechters de historische constructie van de werfkelders en de tunnel te bekijken. De bovenkant van deze bouwwerken ligt normaal verscholen in de grond.

Bij de Stadhuisbrug wordt er gewerkt om de werfkelders weer waterdicht te maken. Het wegdek en de bovenkant van de kelders liet steeds meer water door. Sinds eind augustus is de brug daarom deels afgesloten om het werk mogelijk te maken.

De brug ligt voor een gedeelte open, de klinkers en de grond zijn verwijderd, daardoor is de bovenkant van de werfkelders te zien en een gedeelte van de tunnel die onder de brug doorloopt. In de werfkelders onder de brug zit nu onder andere restaurant Humphreys.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De stadskraan rond 1800.

Het pand boven de werfkelder van Humphreys, het grote middeleeuwse gebouw Keyserrijk, was een tijdlang de zogenoemde waag. Een plek in de stad waar goederen werden gewogen. Sinds de 15e-eeuw stond hier op de werf ook de Utrechtse stadskraan.

De kraan brak echter op 9 september 1837 bij het takelen van een van de zuilen, in de vorm van vrouwenbeelden, voor de Winkel van Sinkel. In de kelder onder het pand Keyserrijk, waar nu Humphreys zit, zat in de 19e en 20e-eeuw wijnhandel Finjé & Co.

De werkzaamheden zouden eigenlijk al bijna klaar moeten zijn. Maar doordat er in historische grond wordt gewerkt, met complexe constructies, loopt dit uit.

Afbeelding van het overladen van goederen uit de opslagkelder onder het huis Keyserrijk. Rond 1910. Bron Het Utrechts Archief

7 Reacties

Reageren
 1. herman

  het lijkt wel op dat hoekje vaker open ligt dan dat het bestraat is….

 2. Wim

  @Herman
  Wanneer lag dat hoekje dan eerder open?
  Je kan ook zeggen goed dat ze zo voorzichtig omgaan met dit historisch hoekje

 3. Adam

  De kraan heet geen kraan maar een wed. Op het Wed stond er trouwens nog eentje. Hij is inderdaad in het water gevallen bij het hijsen van de metalen beelden tijdens de bouw van het eerste warenhuis van Nederland, de Winkel van Sinkel. De in Engeland gemaakte metalen vrouwen worden in de volksmond “de hoeren van Utrecht” genoemd omdat het Wed bij het hijsen van het laatste beeld (rechts boven) in het water viel. Vandaar dus de bijnaam…

 4. Guus Baas

  Herbouwen naar de situatie uit 1800 graag.
  Mooi straatbeeld!

 5. Kadoendra

  @Adam

  Ik wist jouw info nog niet dus bedankt voor jouw zeer goede aanvulling!

  P.s als ik in het vervolg langs de Winkel van Sinkel kom zal het nooit meer zo zijn als vroeger ……..

 6. Marcel

  Adam

  Een Wed is de schuin aflopend helling naar de werf. Daar waren er meerdere van in de stad. Deze bij de Winkel van sinkel en die bij de Tolsteegbarierre ( het Ledig Erf) zijn er nog. Die bij het Wed is verdwenen. De kraan heet dus gewoon een kraan

 7. Wouter

  @Adam: De beelden worden/werden Britsche Hoeren genoemd, juist omdat ze in Engeland gegoten zijn.

  “Had reeds het Instrument
  Van ouds genaamd de kraan
  Ten dienste dezer stad
  Twee eeuwen lang bestaan
  Maar moest, schoon sterk genoeg
  Om half Schiedam te ligten
  Voor een gegoten beeld
  In deze dagen zwichten
  O, kinderen van de kraan
  Wat werk hebt gij begonnen
  Zie nu, een Britsche hoer
  Heeft kraantje overwonnen”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).