HKU: ‘Geen sprake van angstcultuur op kunst- en modeopleidingen’ HKU: ‘Geen sprake van angstcultuur op kunst- en modeopleidingen’

HKU: ‘Geen sprake van angstcultuur op kunst- en modeopleidingen’

HKU: ‘Geen sprake van angstcultuur op kunst- en modeopleidingen’
Foto ter illustratie
Er is geen sprake van een onveilig leerklimaat of een angstcultuur op de kunst- en modeopleidingen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Dat zegt het bestuur van de opleiding na vragen van de Utrechtse GroenLinks.

Er is geen sprake van een onveilig leerklimaat of een angstcultuur op de kunst- en modeopleidingen van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Dat zegt het bestuur van de opleiding na vragen van de Utrechtse GroenLinks.

Begin juni deden studenten van verschillende kunst- en modestudenten in het land hun beklag over de onveilige leeromgeving van hun opleidingen. De HKU liet daarop weten dat hun beleid is gefocust op openheid en veiligheid, maar dat incidenten met ruim 4.000 studenten en 1.000 medewerkers niet altijd uitgesloten kunnen worden.

De HKU heeft daarop een bericht naar alle studenten en medewerkers van de HKU gestuurd met de vraag om contact op te nemen met een mentor, manager of vertrouwenspersoon als er volgens hen sprake is van een onveilig schoolklimaat. De HKU vertelt dat er op basis van de oproep van de onderwijsinspectie door één student een melding is gemaakt van een incident. Daarover heeft de hogeschool contact gehad met de onderwijsinspectie.

Veilig schoolklimaat

Ook heeft de HKU naar eigen zeggen een hogere score op de sociale veiligheid, volgens de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) en het medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Op basis hiervan heeft de HKU het beeld dat er sprake is van een veilig schoolklimaat. De hogeschool geeft aan zich niet te herkennen in dat er een onveilig leerklimaat zou zijn of dat er sprake is van een angstcultuur. 

Themaonderzoek

De Inspectie van het Onderwijs start een themaonderzoek naar de sociale veiligheid in hoger onderwijs toegespitst op de kunst- en modeopleidingen. Tijdens het onderzoek wordt in kaart gebracht wat er speelt en in hoeverre er sprake is van een structureel probleem. De HKU laat weten mee te werken aan dit onderzoek.

8 Reacties

Reageren
  1. Rob

    4000 studenten, 1000 medewerkers.. was t in de zorg maar zo goed geregeld.

  2. A.

    Dat is niet te hopen. Dan zouden o.a. mensen met een beperking niet meer geholpen worden door de personeelsleden.

  3. cas

    wij van WC eend…
    Wacht het echte onderzoek maar eerst af, en kom dan met conclusies.

  4. Scherpschutter

    @Rob

    Ja, hoe krijg je het voor elkaar he? Anno 2021 is er nog net niet een persoonlijke butler per leerling…en dan NOG holt de kwaliteit van het onderwijs achteruit. Privatiseren. Het is de enige oplossing. Onderwijs is veel te belangrijk om aan een overheid over te laten.

  5. Bill

    @”Scherp”schutter, want toen de zorg geprivatiseerd werd is het met sprongen beter geworden, toch? Zie ook: De VS. Daar zijn gevangenissen trouwens ook geprivatiseerd, fantástische resultaten behaald.

  6. Anne Marie ten Berge

    @scherpschutter: privatiseren is toch het afstoten van overheidstaken naar de particuliere sector? Dit betekent meestal dat de overheid haar belang (aandelen) in ondernemingen verkoopt aan particulieren. Mijn vraag is: zijn studenten dus vee dat verkocht kan worden aan de hoogste bieder? Dat GroensLinks voor privatisering van het onderwijs is, zoals D66 voor geprivatiseerde cannabisteelt is, wil niet zeggen dat zo problemen opgelost worden. Naar mijn ervaring schept privatisering juist problemen. waar ze niet geweest zijn. GroensLinks met haar pseudo groene motto’s hebben geen zelfreflectie. Je ziet steeds vaker dat het bij haar strategie past andere partijen de bel aan te binden. Ik sta versteld van mijzelf hoe groot mijn hekel aan dit soort politici wordt. Niks zijn en niks lijken is helemaal niks.

  7. Scherpschutter

    @Anne Marie ten Berge

    Correct. Vervolgens moet je natuurlijk wel de markt vrij haar ding laten doen en de overheid ten strengste verbieden zich ook maar op wat een manier dan ook met de bedrijfsvoering en markt te bemoeien, want anders krijg je niets anders dan NS’jes en bijvoorbeeld ons huidige zorgstel; geprivatiseerd in naam, defacto en dejure nog altijd bestuurd door diezelfde klungeloverheid.

    Dat is overigens het soort ‘privatisering’ waar D66 en GroenLinks voorstander van zijn. Begrijpelijk. Je verkloot het volkomen als overheid, stopt de falende activiteiten vervolgens in een BV of NV, waarop je als overheid die entiteiten en markt volledig blijft besturen en je dus gewoon doorgaat met je wanbeleid, waarbij het verschil is dat “de markt” nu de schuld krijgt van je eigen overheidswanbeleid in de ogen van demense…

    Privatiseren werkt alleen met 100% vrije marktwerking. De overheid dient zich terug te trekken uit het onderwijs. Dit kan zo niet langer. Ondanks persoonlijke butlers, groeien nu hele generaties HBO studenten op die geen sollicitatiebrief zonder spelfout kunnen schrijven, Groningen niet van Eindhoven kunnen onderscheiden, geen rekensom kunnen maken en eenvoudigweg niet eens tot logisch, consequent en rationeel redeneren in staat zijn. Laat staan wat er onder het HBO zit…

  8. Bill

    Ik heb geen zin/tijd om Scherpschutter’s absurde en ondoordachte redeneringen opnieuw te weerleggen met feiten, maar ik verwijs geinteresseerden naar deze handige top 10: https://weownit.org.uk/privatisation

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).