HKU schenkt boom aan de stad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant HKU schenkt boom aan de stad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

HKU schenkt boom aan de stad Utrecht

HKU schenkt boom aan de stad Utrecht
Opening Paardenveldpark door wethouder Kees Geldof. Foto: DUIC
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) schenkt een bijzondere boom aan de stad Utrecht. De schenking vindt plaats in het kader van Open Tuinendag Utrecht.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) schenkt een bijzondere boom aan de stad Utrecht. De schenking vindt plaats in het kader van Open Tuinendag Utrecht.

Op de Open Tuinendag, zaterdag 30 juni, worden meer dan vijftig tuinen opengesteld voor publiek. Dit jaar doen zes nieuwe tuinen mee. De organisatie van de Open Tuinendag: “Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verassende staaltjes tuinarchitectuur.” Sinds 2011 organiseert de stichting Open Tuinendag Utrecht elk jaar een boomplanting.

Wethouder Kees Geldof ontvangt de boom op 28 maart uit handen van Désirée Majoor, waarnemend voorzitter van het College en Bestuur van HKU. Samen zullen zij de boom in de singelbocht planten. “HKU is geworteld in de stad Utrecht”, zegt Majoor. “Om dat uit te drukken, leveren wij graag een bijdrage aan een wintergroene boom dichtbij een van onze locaties.”

Park paardenveld

HKU sponsort de boom als bijdrage aan het nieuw aangelegde Park Paardenveld, dat gelegen is in de binnenbocht van de herstelde singel. De nieuwe boom is een pinus strobus (Weymouth-den), een wintergroene naaldboom. De zeven meter hoge pinus komt op een centrale plek in het park te staan, waar de boom kan uitgroeien tot een beeldbepalend onderdeel van het park. De boom staat ook bekend als een belangrijke voedselboom voor vogels.

Past in filosofie van de tuinarchitect van het park

De nieuw te planten boom past volgens wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte en Groen) in de filosofie van tuinarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870), die in de negentiende eeuw het park langs de Stadsbuitengracht ontwierp. “Hij wilde langs de singel een park creëren dat het hele jaar door een aantrekkelijk beeld geeft. Zijn ideeën over groen in de stad, spreken nu nog steeds aan. De boom die we nu van HKU krijgen past daar uitstekend bij.”

Eind 2017 zijn in het park vijf grote watercipressen en drie lindes geplant. Langs de singel zijn verschillende perken rododendrons gecreëerd. En scholieren hebben langs de singel 15.000 ecologische bloembollen in de grond gestopt. Binnenkort zal (na de vorstperiode) ook de vorig jaar in gebruik genomen singelfontein weer in werking worden gezet.

 

12 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Weet wethouder A.I. Kees Geldof wel zeker dat deze boom (een den) daar in de filosofie van Zocher (gek op loofbomen/ Engels landschap) past?

 2. W.H. de Groen

  Een naaldboom…..!
  Ik weet niet wie of wat maar de keuze voor een naaldboom vind ik op zijn minst gezegd vreemd.

 3. Sjonnie

  En als dan nog die schroothouthut verwijderd wordt, wordt het wel wat daar.

 4. Yoshua

  Een Noord-Amerikaanse naaldboom past in de filosofie van tuinarchitect Jan David Zocher jr. Kees Geldof heeft geen enkel idee wat de filosofie van Jan David Zocher jr was en roept daardoor maar wat.

 5. Tom Jongerius

  Een loofboom past in het gedachtegoed van Zocher Jr. Het zou ook aardig zijn als het een inheemse of een Europese boomsoort wordt geplant en geen Amerikaanse naaldboom. Als de HKU vindt dat ze schatplichtig aan de stad is doe het dan goed: geen naaldboom!

 6. Wijk C bewoner

  Het is me een raadsel waarom de HKU heeft ingestemd met een denneboom aan een singel. Van een dergelijke instelling verwacht je toch een beter oog voor wat wel en niet past in de openbare ruimte.

 7. Ronald Trum

  Met verbazing (en teleurstelling) neem ik kennis van de zelfbenoemde ‘Zocher specialisten’ die niet gehinderd door enige kennis, zich negatief uit menen te moeten laten over het lofwaardige initiatief van het planten van een naaldboom in Park Paardenveld. Zocher werkte bij uitstek met contrasten: boomgroepen versus solitaire bomen; licht donker; loofhout naaldhout etc. In de 19e eeuw werden bij voorkeur nieuw ontdekte uitheemse boom- en heester soorten (bijv.rododendrons) aangeplant. Een naaldboom maakt de beleving van het Zocherpark ook in de winter aantrekkelijk en zorgt voor de noodzakelijke variatie in de beplanting.

 8. jos stelling

  Ronald Trum:
  Beste Zocher specialist.
  Bij de verbouwing van het politiebureau Tolsteeg (nu Louis Hartlooper Complex) hadden we te maken met een zeer strenge Stichting die zich bezig houdt met de instandhouding van het Zocherplantsoen en m.n. de beplanting. Van dennenbomen/struiken was geen sprake. Achteraf zeer terecht.
  Beste Ronald, als ex-managing director tourisme in Utrecht zou ik bij deze hebben gepleit voor een enorme kerstboom met feestverlichting in de december maand.

 9. Ronald Trum

  Beste allen die zich oprecht in Zochers werkwijze willen verdiepen en voordat we, hoe goed bedoeld overigens ook, in de ‘verkeerde film’ terechtkomen, verwijs ik graag naar http://www.zocherparken.nl of als dat te specialistisch is naar de publicatie van Milieucentrum Utrecht ‘Zocher Groen’. In dat wandelgidsje wordt bijvoorbeeld op pagina 18 het gebruik van diverse soorten dennen in het Utrechtse singelgebied genoemd. De pinus strobus die op 28 maart om 12.00 uur geplant wordt in het Park Paardenveld in wording, is overigens aantoonbaar in zijn ontwerpen gebruikt door Johan David Zocher. Afgezien daarvan, het is geweldig dat de HKU zo’n genereus gebaar maakt waardoor de Open Tuinendag Utrecht wederom in staat gesteld wordt de binnenstad met een zeer decoratieve boom te verrijken. Mocht Jos Stelling morgen tijd hebben, dan hoop ik oprecht dat hij bij de boomplanting van de pinus en een paulownia aanwezig wil/kan zijn! Tot een jaar geleden lag het Paardenveld er tamelijk troosteloos bij en nu is er binnen een jaar (!) met vereende krachten van gemeente, de HKU, de Bijenkorf en particulieren het nodige (groene) kijkplezier tot stand gebracht.

 10. Katja

  Wees blij dát er tenminste een boom komt, na al dat kapwerk van de gemeente !
  Enne..kan dat vreselijke misbaksel op het Paardenveld gelijk weg ? Maak er gewoon een “ligveld” van. Lekker zonder horeca.

 11. jos stelling

  Leuk boekwerkje, dank.
  Het op deze manier verdiepen in Zochers werkwijze om een den-achtige boom op het paardenveld te rechtvaardigen gaat wel erg ver (“parkachtige landschap verbindingen”). Veel naaldbomen zijn overigens de afgelopen 80 jaar -volgens de vakliteratuur- verdwenen. Ik ga voor een rode beuk. Het zal me verder een zorg zijn. Wie kan er nu tegen het groene kijkplezier zijn dat met zulke vereende krachten dan toch maar daar tot stand schijnt te komen. Ik ben helaas verhinderd. Was vorige jaar wel bij de onthulling van de fontein. Heel veel plezier Ronald.

 12. Fred

  Ik vind het te treurig voor woorden dat we voor het planten van bomen nu ook al zijn aangewezen op particulieren en bedrijven. Dat is toch gewoon de taak van een gemeente! Wat een verschraling..,

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).