HKU-student Sebastiaan verbouwde een caravan om aandacht te vragen voor woningnood HKU-student Sebastiaan verbouwde een caravan om aandacht te vragen voor woningnood

HKU-student Sebastiaan verbouwde een caravan om aandacht te vragen voor woningnood

HKU-student Sebastiaan verbouwde een caravan om aandacht te vragen voor woningnood
De woningcrisis in Nederland woedt al langere tijd en ook studenten en starters ontkomen er niet aan. Er zijn dan ook een hoop mensen die geen huis kunnen vinden. Zo ook HKU-student Sebastiaan, die als protestactie een caravan verbouwde.  

De woningcrisis in Nederland woedt al langere tijd en ook studenten en starters ontkomen er niet aan. Er zijn dan ook een hoop mensen die geen huis kunnen vinden. Zo ook HKU-student Sebastiaan, die als protestactie een caravan verbouwde.  

Twee kratjes bier: dat is wat de ietwat krakkemikkig uitziende kampeerwagen Sebastiaan Swennenhuis (23) kostte. Het idee kwam in hem op toen hij in de afrondende periode van zijn studie zat en zijn tanden in een afstudeerproject zette. “Ik wilde iets doen wat een actueel randje had, iets waar mensen zich in konden vinden.”

Caravan

Op een stuk gras voor de HKU aan de Ina Boudier Bakkerlaan staat de wagen van Sebastiaan geparkeerd. Ooit waarschijnlijk blinkend wit, nu met een groeiende laag groene aanslag aan de buitenkant. Écht bewoonbaar is de wagen niet meer. Het is duidelijk dat het project een andere bestemming heeft. Met de caravan wil Swennenhuis namelijk aandacht vragen voor de woningnood waarin veel mensen verkeren, maar ook voor zijn persoonlijke situatie. “Dit werk vertelt het verhaal van mijn leven als student en mijn voortdurende zoektocht naar een huis om te wortelen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het interieur van de caravan moet dat reflecteren; zo zijn de muren kil, wit, met een papier-maché-achtige look. Het eindresultaat ziet er al met al niet erg comfortabel uit; iets wat de afstudeerder dan ook graag wilde bereiken. “Het contrast tussen deze koude, onpraktische en onbewoonbare plek en het gevoel van thuis speelde een grote rol in het ontwerpproces.”

Aan de muren zijn her en der ook wat nieuwsberichten toegevoegd om de noodkreet van de woningcrisis nog wat aan te zetten. Voor het persoonlijke aspect van Swennenhuis zelf liggen er ook enkele privé-eigendommen. “De centrale vraag die door mijn hoofd spookt is: ‘Hoe kan ik me verbinden met iets dat binnenkort weg is?’”

Hoewel de caravan technisch gezien een dak boven het hoofd biedt, is er daadwerkelijk in wonen waarschijnlijk geen reële optie. “Dat mocht dan weer niet van de pandbeheerder van de HKU, maar ik heb er zeker wel over nagedacht. Het voelt ook echt als thuis.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Aandacht vragen

Hoewel Swennenhuis in het verleden juist meer op de achtergrond bleef, is het volgens hem tijd om aandacht te vragen voor de grote maatschappelijke problemen. “Het is eng om op deze manier in de spotlight te staan, maar het voelt ook goed. Zelf moet ik ook weer over een maand uit mijn woning, dus de discussie is nog steeds super relevant.”

De student kijkt ook op tegen de reacties van andere mensen. “Het is toch een stukje van jezelf dat je blootstelt. Dat is stiekem best spannend.” De HKU-student hoopt dat het project organisaties aan het denken zet over hoe de woningnood aangepakt kan worden. “Het is heel vervelend om niet te weten waar je binnenkort weer gaat wonen. Die onzekerheid knaagt aan je.” De student overweegt dan ook om zelf met lokale organisaties contact te zoeken om te kijken hoe zijn project gebruikt kan worden in de kwestie. “Wie weet wat daaruit komt, je kan het altijd proberen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Geïnteresseerden in het project kunnen overigens met tussenpozen genieten van de creatie van Swennenhuis. Per 1 maart moet de kampeerwagen namelijk van het terrein van de HKU af. De caravan is eind juni opnieuw te zien tijdens een eindexpositie van alle afstudeerders. Ook in welke vorm de caravan zijn bestaan voort zal zetten, is volgens de student nog niet zeker.

“Ik wil eigenlijk de muren van de caravan eraf halen en ‘m op die manier letterlijk breder trekken. Wie weet wat ik er op die manier allemaal nog mee kan.” Écht concrete plannen met organisaties in Utrecht zijn er voorlopig nog niet. Hoe dan ook was het project van Swennenhuis ruim voldoende om af te studeren: “Een 9!”

14 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Sinds begin jaren 90 wordt er al geklaagd over te weinig woonruimte voor studenten. Altijd. Elk jaar.

  Wellicht kan de gemeente (of een creatieve student) een mooi dashboard maken van het aantal kamers dat beschikbaar is en het aantal studenten dat een kamer nodig heeft. Dan kunnen we ook zien of het bijvoorbeeld nu dringender is dan 20 jaar geleden. Want als je standaard altijd roept dat er te weinig woonruimte is voelt het wat minder urgent dan wanneer dit ook duidelijk zichtbaar is.

  Ging er een paar jaar geleden niet ook een jongen uit ‘protest’ op een paal in Lepelenburg slapen?

 2. Lombokker

  Prima actie, maar ik denk dat hij die caravan beter op het Jaarbeursplein neer kan zetten. Tienduizenden voorbijgangers per dag, en ook vanuit het Stadskantoor te zien.

 3. Koel Hoofd

  Deze sleurhut haalt de APK niet eens en is daarmee afval in de openbare ruimte, geen kunst maar troep rijp voor de schroothoop.
  Leer toch een echt vak, loodgieters hoeven niet in een wrak te wonen of uit de staatsruif te vreten omdat ze een essentieel beroep doen waar er veel te weinig van zijn.

 4. Geenstijl@Utrecht.

  Terwijl voor zgn oorlogs vluchtelingen alles mogelijk is door de politiek qua huisvesting,is er voor onze eigen woningzoekenden geen oplossing,geen woning of kamer om in te wonen.

 5. Nina

  Er zijn heel veel mensen met een baan die al jaren in een toercaravan als deze wonen op een camping. Niet uit protest, maar omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Ik zag op de NPO een gehandicapte man in een rolstoel voorbij komen die in een klein camperbusje “woont”. Er zijn ook gepensioneerden die op straat leven. Bedroevend.

  Wanneer dringt door dat we vluchtelingen niets meer te bieden hebben en de focus nu op onze eigen problemen moet liggen om later weer mensen te kunnen opvangen?

  Energiecrisis
  Groot medicijnentekort
  Woningnood
  Toeslagenschandaal
  Stikstofcrisis
  Aardbevingsschade
  Overstromingsschade
  Zorgcrisis
  Stijgend begrotingstekort bij overheden

 6. Bromsnor

  Bromsnor merkt op dat Nina al niet meer over asielzoekers klaagt, maar ze vluchtelinegn noemt. Dat is in ieder geval al één stap in de goede richting 🙂

 7. Stadsie

  Ik zou de caravan voor het gebouw van bouwbedrijf/ontwikkelaar De Waal zetten, die eigenaar is van 5 percelen/10 gebouwen op de ontwikkellocatie Ravellaan.
  Voor hun neus. Zij kunnen iets doen aan de woningnood.

 8. Toine Goossens

  G@U,

  De universiteit heeft te veel buitenlandse studenten verleid om hier te komen studeren. Dat is de oorzaak. Een universiteit met kapitalistisch gedrag die de gevolgen van dat kapitalisme over de schutting gooit.
  Links kapitalisme in dit geval. Groen66 profiteert daarvan.

 9. Bromsnor

  Toen Bronsnor nog geen snorretje had was het gebrek aan studentenhuisvesting ook al het gesprek van de dag (’80). Bromsnor denkt wel dat de uni en de hogescholen een verantwoordelijkheid hebben in het oplossen van het kamerprobleem. Voor iedere 30 studenten 10 kamers aanhouden? Plek zat op de Uithof of op Daltonlaan, Archimedeslaan en Rijnsweerd Noord. Daar kan je met gemak 10.000 studenten huisvesten.

 10. JdV

  Er zijn niet te weinig woningen voor studenten. Er zijn teveel studenten. Breng het aantal studieplekken terug tot het aantal beschikbare woonruimtes. Probleem opgelost. Begin maar met het niet meer toelaten van studenten van buiten de EU.

 11. Nina

  @ Bromsnor
  Vluchtelingen helpen inderdaad, maar dat kan ook op afstand met geld/hulpmiddelen voor landen waar wel plek is. Hier barsten we uit onze voegen. Het moet anders (op een andere plek), maar niet persé minder.

 12. Uithof

  Buitenlandse studenten leveren de uni meer geld op. Feit.

 13. JdV

  Uithof: buitenlandse studenten zijn een invasieve/parasitaire soort. Komen hier waardevolle kennis opdoen. Maken gebruik van onze voorzieningen. Dragen niet bij aan de maatschappij. Verdwijnen zodra ze hun papiertje hebbrn met grote spoed om ergens anders van hun hier opgedane kennis te gaan profiteren.

 14. Utrechtse Jantje

  Ik ben het helemaal met je eens @Nina en @ JDV …En we weten ook al jaren, dat Nederland niet groeit of groter gaat worden …Dus stop alstublieft met het laten groeien van de bevolking , om te beginnen met studenten van buiten ons land en andere gelukzoekers….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).