Is de Dafne Schippersbrug ook een hardloopbrug? | De Utrechtse Internet Courant Is de Dafne Schippersbrug ook een hardloopbrug? | De Utrechtse Internet Courant

Is de Dafne Schippersbrug ook een hardloopbrug?

Is de Dafne Schippersbrug ook een hardloopbrug?
Archieffoto Dafne Schippersbrug
De Dafne Schippersbrug wordt morgenmiddag officieel geopend door Dafne Schippers en wethouder Lot van Hooijdonk. De ‘fietsbrug’ over het Amsterdam Rijnkanaal is vernoemd naar Nederlands snelste hardloopster. Mart Reiling, mede-oprichter van Track-landscapes research & design, zocht uit of de brug met recht een hardloopbrug te noemen is, zodat het eer doet aan de naam. 

De Dafne Schippersbrug wordt morgenmiddag officieel geopend door Dafne Schippers en wethouder Lot van Hooijdonk. De ‘fietsbrug’ over het Amsterdam Rijnkanaal is vernoemd naar Nederlands snelste hardloopster. Mart Reiling, mede-oprichter van Track-landscapes research & design, zocht uit of de brug met recht een hardloopbrug te noemen is, zodat het eer doet aan de naam. 

De naam van de Dafne Schippersbrug is democratisch verkozen, maar als het een fietsbrug is, hadden we haar dan niet logischer naar Nederlands beste fietsster kunnen vernoemen; Annemiek van Vleuten? Die is immers geboren in Vleuten en de brug is nota bene bedacht voor fietsers ‘van Vleuten’ naar Utrecht. We zouden dit probleem op twee manieren kunnen oplossen: we veranderen de naam alsnog naar ‘Annemiek van Vleuten brug’, of we laten zien dat het eigenlijk gewoon een hardloopbrug is. Laten we maar bij laatste beginnen; Dafne is immers al uitgenodigd voor de opening op 13 mei.

Hoe? We verzamelden data van zesduizend hardlooproutes uit veel gebruikte mobiele hardloopapps (Runkeeper en Endomondo), van hardloopactiviteiten in het woongebied van  Dafne Schippers (de wijken Oog in Al, Lombok, Leidsche Rijn e.o.). Die activiteiten deelden we op in twee groepen: hardloopactiviteiten gelopen voor de officieuze opening van de brug (3 april 2017) en hardloopactiviteiten gelopen na 3 april 2017. In die laatste serie activiteiten komt één patroon direct naar voren: de Dafne Schippersbrug behoort tot de meest intensief belopen wegen van West-Utrecht.

Gebruiksintensiteit hardloopactiviteiten in Utrecht-West sinds opening Dafne Schippersbrug. Bron: track-landscapes.com

Veel hardloopactiviteiten

Onomstotelijk bewijs dat het toch een hardloopbrug is? Je zou kunnen denken dat er hier sprake is van een ‘nieuwsgierigheidseffect’ in de eerste weken. Bovendien, in de korte tijd waarin de brug geopend is (drie/vier weken), kon slechts een beperkte hoeveelheid data van hardloopactiviteiten verzameld worden. In dit geval is het beeld opgebouwd uit pakweg 150 hardloopactiviteiten.

Echter, als we kijken naar het hardloopgedrag van voor 3 april 2017, kan verklaard worden waarom de brug zo intensief belopen werd. Het is simpelweg een enorm waardevolle toevoeging op de (hard)loop routemogelijkheden van Utrecht-West. Vanuit Oog in Al (en omstreken) loop je namelijk in de eerste plaats vaak langs de kanaalweg (Merwedekanaal) en in de tweede plaats vaak langs de Groenewoudsedijk (Amsterdam-Rijnkanaal): van ‘de gele brug’ (officieel Hogeweidebrug) tot aan de Meernbrug.

Gebruiksintensiteit hardloopactiviteiten in Utrecht-West tot opening Dafne Schippersbrug. track-landscapes.com

Lopen langs het water ‘van brug naar brug’ is een bekend hardloopfenomeen, in bijna alle wereldsteden zijn waterkanten en bruggen de meest intensief belopen trajecten. Water geeft richting en rust, bruggen werken daarbij als richtpunten: tussendoelen die je route de nodige houvast geven. In de hardloopapps slaan hardlopers hun routes vaak ook op als ‘bruggenloopje’, van ‘brug naar brug’ of ‘rondje bruggen’.

Fijne loopomgeving

En zo vormen ook de kades van het Amsterdam-Rijnkanaal een fijne loopomgeving. Echter, de afstand tussen de ‘gele brug’ en de Meernbrug is al 3 kilometer. Wie vanuit huis dit rondje wil lopen, moet dus minstens 6 kilometer hardlopen. Daar is niet elke loper altijd toe in staat of toe bereid, 3 tot 5 kilometer is vaak genoeg. Een ‘brug te ver’ dus.

Dat betekent dat de ‘korte’ afstandsloper uit (en rond) Oog in Al toegewezen is aan een beperkt aantal wegen die aantrekkelijk zijn om te lopen. Dit is ook te zien aan het hardloopgedrag van deze ‘korteafstandslopers’ (hardloopactiviteiten tot 5 km) die in dit stadsdeel ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal wonen. Hun hardlooproutes concentreren zich nog sterker op de Kanaalweg, de oostzijde van het Amsterdams-Rijnkanaal en park Oog in Al. Een beperkt aantal aantrekkelijke routeopties dus.

En dat is precies waar de Dafne Schippersbrug (die naam kunnen we inmiddels gebruiken) verandering in brengt: de brug maakt beide zijden van het kanaal toegankelijk voor lopers die (net als Dafne zelf) graag wat kortere rondjes lopen. Het opent een aantal nieuwe routealternatieven op de Kanaalweg, die overigens voor alle lopers in dit stadsdeel zeer gewenst waren.

Gebruiksintensiteit door hardloopactiviteiten met een afstand van maximaal 5 kilometer, vanuit Oost-Zijde Amsterdam Rijnkanaal. track-landscapes.com

Gelukkig, de fietsbrug van 25 miljoen blijkt eigenlijk gewoon een hardloopbrug te zijn, de naam blijkt dus terecht. Echter, zo’n naam schept natuurlijk ook verplichtingen: de brug is pas echt geopend is als er een zacht laagje atletiekbaan-tartan over het asfalt heen gesmeerd is, gecombineerd met een bewegwijzerde hardlooproute en een jaarlijks terugkerend hardloopevenement over de  Dafne Schippersbrug. What’s in a name?!

8 Reacties

Reageren
  1. Elise

    Annemiek van Vleuten komt dan misschien uit Vleuten, maar Daphne Schippers komt uit Oog in Al, waar de brug uitkomt. Dat argument houdt dus geen stand, hartstikke leuk dat hij naar Daphne Schippers is vernoemd!

  2. Marko

    Zeer leuk stuk, maar 2 opmerkingen heb ik wel. Annemiek van Vleuten de beste wielrenner van nederland noemen getuigt toch wel van weinig kennis van het dameswielrennen. We hebben in dit landje ook nog dames als Anna van der Breggen en Marianne Vos rondrijden. Beiden met aanzienlijk indrukwekkender erelijsten van Annemiek.
    Tweede opmerking gaat over namelijk de conclusie”De fietsbrug blijkt toch een hardloopbrug te zijn”. Dat lijkt mij een heel vreemde conclusie wanneer er in dit onderzoek NIET gekeken is naar het aantal fietsbewegingen op de brug. Die zijn wellicht een veelvoud van het aantal runners/wandelaars.

  3. Marko

    Ik heb zelf ook nog even onderzoek gedaan of het een loop of een fietsersbrug is. Ik heb gekeken naar de data van de grootste sportapp van Nederland, Strava.
    daar ziek ik dat er op dit moment 441 verschillende fietsers een poging hebben gedaan op de bruk en slechts 138 loopsters. Bijna driemaal zoveel fietsers als lopers dus. kortom, tijd om de naam te veranderen in de Fedor den hartogbrug ;-).

  4. Dirk

    Leuke analyse. Mooi dat er veel meer hardloopopties zijn bijgekomen door de brug.

    “Onomstotelijk bewijs dat het toch een hardloopbrug is? Je zou kunnen denken dat er hier sprake is van een ‘nieuwsgierigheidseffect’ in de eerste weken. Bovendien, in de korte tijd waarin de brug geopend is (drie/vier weken), kon slechts een beperkte hoeveelheid data van hardloopactiviteiten verzameld worden. In dit geval is het beeld opgebouwd uit pakweg 150 hardloopactiviteiten.

    Hier heb je een dataset van ~2000 fietsmetingen over dezelfde periode. 😉

    https://www.strava.com/segments/14027129
    https://www.strava.com/segments/14502733
    https://www.strava.com/segments/14510832

  5. wimutrecht

    Van Vleuten naar Utrecht fietsen? Dat kon tot 2001. Daarna is Vleuten een wijk binnen de gemeente Utrecht.

  6. Herman

    Raar om een brug te vernoemen naar iemand die een keer een mooie prestatie heeft geleverd. Toen het echt ergens om ging op de OS bleek ze niet de beste. En dan moeten we nog maar hopen dat niet over 25 jaar blijkt dat Daphne doping gebruikte.

    Een brug naar haar vernoemen is te vroeg, ondertussen zijn er echte Utrechtse sporthelden als Anton Geesink en Willem van Hanegem die het met een achterafstraatje of niets moeten doen…..

  7. Cico

    Afgezien hoe je die brug gebruikt, het is absurd om die brug naar een 24-jarige te vernoemen die een aantal sportprestaties heeft geleverd. Hijgerige citymarketing.

    Daphne Schippers is (nog) niet van hetzelfde kaliber als een Cruyff. En wie associeert haar nou met Utrecht, ze is hier toevallig geboren. Ze ademt niet ‘Utrecht’ zoals diezelfde Cruyff met Amsterdam had. Tot slot vernoem je bruggen, pleinen of straten pas postuum naar iemand, niet als iemand nog leeft. Vernoem die brug naar een echte bekende Utrechter, zoals Dick Bruna. Wereldwijd bekend en recent overleden. Mooi eerbetoon, en doe iets met Nijntje op de brug.

  8. Fred

    Het is jammer voor hardlooprondjes langs het Amsterdam Rijn Kanaal dat de aansluiting tussen de Brug en de routes direct langs het kanaal slecht zijn. Komen er nog trappen zodat je niet een heel eind om hoeft te lopen omop de brug te komen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).