Hoe de verbreding van een snelweg leidde tot een nieuwe sportvereniging in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Hoe de verbreding van een snelweg leidde tot een nieuwe sportvereniging in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Hoe de verbreding van een snelweg leidde tot een nieuwe sportvereniging in Utrecht

Hoe de verbreding van een snelweg leidde tot een nieuwe sportvereniging in Utrecht
Het duurde even, maar sinds 1 juli jongstleden kent Utrecht een nieuwe tennisvereniging. Tennisclub Rijnsweerd, dat door de geplande verbreding van de A27 op zoek moest naar een nieuw terrein, en Spoorweg Tennis Vereniging Utrecht (STVU) gaan samen onder een nieuwe naam: UTV Kromme Rijn. Het tennispark van STVU doet dienst als thuisbasis. Hoewel het traject uiterst moeizaam verliep, en de verbreding van de snelweg nu zelfs stilligt, kent de fusie onderaan de streep volgens beide partijen alleen maar winnaars.

Het duurde even, maar sinds 1 juli jongstleden kent Utrecht een nieuwe tennisvereniging. Tennisclub Rijnsweerd, dat door de geplande verbreding van de A27 op zoek moest naar een nieuw terrein, en Spoorweg Tennis Vereniging Utrecht (STVU) gaan samen onder een nieuwe naam: UTV Kromme Rijn. Het tennispark van STVU doet dienst als thuisbasis. Hoewel het traject uiterst moeizaam verliep, en de verbreding van de snelweg nu zelfs stilligt, kent de fusie onderaan de streep volgens beide partijen alleen maar winnaars.

Tekst: Job van Gasselt

Zo’n 700 meter hemelsbreed liggen beide clubs uit elkaar. De afstand tussen de tramrails van het buitenste veld van TC Rijnsweerd (TCRW) en het pittoreske clubhuis van STVU is met een wandeling van een kwartiertje eenvoudig te overbruggen. Een route die evenwijdig loopt aan de tien banen van de A27. Toen TC Rijnsweerd in 2015 te horen kreeg dat door verbreding van die snelweg het verblijf op het gehuurde tennispark aan de Weg naar Rhijnauwen weldra tot zijn eind zou komen, was een verhuizing naar de vier banen van STVU aan de Mytylweg een reële optie. Toch duurde het vier jaar totdat er overeenstemming werd bereikt over een fusie die het voortbestaan van TCRW zeker stelde. En hoewel de verbreding van de snelweg nu stilligt door een uitspraak van de rechter, heeft dit geen gevolgen meer voor de fusie.

Lange zit

Dat de uiteindelijke samenvoeging van STVU, opgericht in 1942, en TC Rijnsweerd (1980) tot Utrechtse Tennisvereniging Kromme Rijn lang op zich liet wachten is een understatement. Maar dat is niet te wijten aan de twee hoofdrolspelers, benadrukt UTV-voorzitter Eveline du Perron (39). Als voorzitter van STVU was zij nauw betrokken bij de fusie. “Door het trage handelen van de gemeente ontstond er onzekerheid over de slagingskans van de fusie. De uitgifte van de grond die nodig was voor de uitbreiding van ons park ging in een zeer laag tempo.”

Er moest een brandbrief aan te pas komen om schot in de zaak te krijgen

Er moest een brandbrief aan te pas komen om schot in de zaak te krijgen. En dat terwijl de gemeente Utrecht de initiator was van de eenwording. Nadat de zoektocht van TCRW naar een nieuw eigen onderkomen op niets uitliep, maakte de gemeente de club attent op het grote parkeerterrein naast STVU. Dat bood ruimte voor een klein nieuw tennispark. “In eerste instantie was het de bedoeling dat beide clubs apart verder gingen op twee aangrenzende terreinen”, vertelt Du Perron. “Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat een fusie de beste uitkomst zou zijn. Tennisbond KNLTB heeft geholpen met de uitvoering daarvan.”

Ruimhartig

Ondanks wat gesputter van een aantal leden van STVU – dat vooral betrekking had op de komst van de jeugd van TCRW en het verschil in financieel vermogen tussen de clubs – stemde beide partijen begin juni in met de fusie. Achterkamertjespolitiek was niet aan de orde. Op de vraag of dat vooral te danken is aan de ruimhartigheid van STVU reageert Du Perron stellig. “Wij hebben steeds in gedachten gehouden dat wij in dezelfde situatie zouden zitten als de verbreding van de snelweg iets anders was getekend.”

‘Gezelligheid staat centraal, prestaties zijn van minder groot belang’

Tot grote tevredenheid van de betrokkenen zijn de twee tennisclubs sinds het begin van deze maand verenigd tot UTV Kromme Rijn, een naam die werd gekozen via een prijsvraag voor leden van beide clubs. “Wij hadden ook niet veel keus, want een alternatief voor de fusie was er niet”, geeft voormalig TCRW-bestuurslid en huidig UTV-bestuurslid Petra van Butselaar toe. “Maar voor beide verenigingen is dit uiteindelijk een voordeel. Wat betreft integratie van leden voorzien we weinig problemen. Dat loopt wel los.” Die mening is ook Christof Grijsbach (38) toebedeeld. Hij tennist al ruim 5 jaar bij STVU en blijft ook na de samenvoeging  lid. “Het was een lang traject, maar toch verliep het democratisch en transparant”, vertelt hij. Christof is blij met de fusie. “Je moet niet altijd stil blijven staan. Soms is het goed als dingen veranderen. De nieuwe vereniging geeft hopelijk een leuke, nieuwe vibe en dynamiek.”

Kneuterig

Het was vooral de kleinschaligheid van beide verenigingen die een verbindende factor vormde bij de fusie. “Wij noemen het altijd kneuterigheid”, lacht Du Perron. “Gezelligheid staat centraal. Prestaties zijn van minder groot belang.” Van Butselaar kan zich daar in vinden: “Het was voor ons erg belangrijk dat beide verenigingen veel op elkaar lijken. Niet alles is altijd even goed geregeld en het niveau is niet zo hoog. Maar de clubs werden allebei gerund voor en door leden. Het streven is om dat onder de nieuwe naam door te zetten.” Daarbij hoopt het bestuur vooral op initiatief van de tientallen vrijwilligers die UTV Kromme Rijn sinds de eenwording tot haar beschikking heeft. Een goed begin is het halve werk, moeten zij gedacht hebben. Na een eerste integratietoernooi in juni dienen ook een tweede integratietoernooi en een vakantietoernooi zich binnenkort aan. De toernooien hebben als doel om alle 600 leden kennis te laten met elkaar door samen te tennissen.

De hagelnieuwe vereniging lijkt alle ingrediënten te hebben voor een harmonieus geheel en kent dus een frisse start. Of dat genoeg is voor een vruchtbare toekomst moet het komende jaar blijken. Pas vanaf oktober kan UTV Kromme Rijn verder in haar uiteindelijke vorm. Dan zullen de uitbreidingswerkzaamheden aan de Mytylweg – het tennispark gaat van vier naar zeven banen – worden afgerond. Tot die tijd wil Du Perron nog niet spreken van eind goed, al goed. “De bouw daarvan is nog hartstikke veel werk, dus we moeten niet te vroeg juichen. Maar ik heb wel het gevoel dat we er klaar voor zijn.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).