Hoe de virtualrealityhandschoen zijn intrede doet in de spreekkamer | De Utrechtse Internet Courant Hoe de virtualrealityhandschoen zijn intrede doet in de spreekkamer | De Utrechtse Internet Courant

Hoe de virtualrealityhandschoen zijn intrede doet in de spreekkamer

Hoe de virtualrealityhandschoen zijn intrede doet in de spreekkamer
Rechts Mark van Heijl, traumachirurg, en links Bastiaan van Hoorn, arts-onderzoeker en projectleider, met de handschoen en de goniometer. Foto: Mirte van Eysden
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Mark van Heijl, traumachirurg in het Diakonessenhuis. Hij wil de virtualrealityhandschoen gaan gebruiken in de spreekkamer.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Mark van Heijl, traumachirurg in het Diakonessenhuis. Hij wil de virtualrealityhandschoen gaan gebruiken in de spreekkamer.

Het lijkt een onwaarschijnlijke samenwerking: een traumachirurg die de handen ineenslaat met een bedrijf dat gametechnologie ontwikkelt. Toch is dat precies wat er nu gebeurt in het Diakonessenhuis in Utrecht. “Met de virtualrealityhandschoen kunnen we eerlijker en objectiever klachten meten en hebben patiënten beter inzicht in hun herstel”, aldus Mark van Heijl, traumachirurg in het Diakonessenhuis.

Als traumachirurg van de hand ziet Mark van Heijl een heleboel kapotte handen, vingers en polsen voorbij komen. Het in kaart brengen van de klachten die daarmee gepaard gaan is een hele klus. “Een hand heeft meer dan 25 gewrichten”, legt Van Heijl uit. “Als je pols gebroken is, gaat vaak het bewegen van je vingers ook lastiger.” Een chirurg wil graag weten hoe lastig dat precies is door de beweging die wél mogelijk is te meten. Dat gebeurt nu met een goniometer, een vrij simpel meetinstrument waarmee je een bepaalde hoek in graden kan meten. “Maar ik zie dertig patiënten op één middag. Het meten van al die 25 gewrichtjes kost te veel tijd”, legt Van Heijl uit. Zo veel tijd zelfs, dat veel artsen en therapeuten op het oog een schatting maken in plaats van de beweging nauwkeuriger te meten.

Dat moet anders kunnen, dacht Van Heijl een poos geleden. Hij ging op zoek naar digitale toepassingen die hem hierbij konden helpen. “Ik vond bijvoorbeeld een app voor je iPhone waarmee je bewegingen kan meten, maar dat is een heel gedoe om je telefoon op je pols te moeten binden en dan heb je nog niet de nauwkeurigheid die je wilt.”

De handschoen

Uiteindelijk kwam hij terecht bij de virtualrealityhandschoen, een handschoen die vooralsnog voornamelijk gebruikt wordt bij het gamen. De handschoen maakt het mogelijk dat spelers in een virtual reality-spel dingen kunnen oppakken en aanraken. “In de productbeschrijving zag ik dat de handschoen bewegingen tot op een halve graad nauwkeurig meet. Dat moeten we hebben”, vertelt Van Heijl.

Toevalligerwijs was het bedrijf dat die handschoen ontwikkelt, Manus VR, nog op zoek naar een manier om de handschoen in de zorg toe te passen. Zij zochten contact met Livit Orthopedie, een bedrijf dat vroeger vooral orthopedische schoenen maakte, maar tegenwoordig veel investeert in innovatie. De drie gingen om de tafel zitten en zetten een onderzoek op.

App

Het komende jaar gaan ze de bewegingen van patiënten op de hand- en polspoli meten met de handschoen én de ouderwetse goniometer. Daarmee hopen ze te ontdekken of de handschoen inderdaad nauwkeuriger meet dan de dokter. “Daarnaast, en dat is eigenlijk nog belangrijker, willen we patiënten beter inzicht geven in hun herstel”, benadrukt Van Heijl. Met een app kan de patiënt namelijk straks zelf goed zien hoe goed of slecht de hand kan bewegen. Ook moet het effect van een bepaalde behandeling duidelijk zichtbaar worden in een grafiekje, dat de patiënt zelf kan zien op de app.

Dat brengt bovendien de mogelijkheid om straks de effecten van verschillende behandelingen beter te kunnen vergelijken. “Nu is het namelijk nog zo dat je in het Diakonessenhuis mogelijk een andere behandeling krijgt dan in het Antonius”, vertelt Van Heijl.

Onderzoek

In juli van dit jaar kunnen de eerste patiënten de handschoen gaan tegenkomen op de polikliniek. Hoewel de handschoen straks bij een veel breder scala aan aandoeningen toegepast kan worden, gaan de artsen zich eerst richten op een beperkte groep. “Voor nu worden dat patiënten met een gebroken pols of met gebroken vingers en patiënten met slijtage van de duimbasis.” Ook mensen met de ziekte van Dupuytren, een aandoening waarbij de vingers steeds krommer gaan staan, kunnen meedoen met het onderzoek.

Voorlopig hebben de onderzoekers de wind in de rug. “Bij zowel de patiënt, zorgverzekeraar als beroepsgroep is er een enorme vraag naar preciezere meetmethoden en betaalbaardere zorg”, vertelt Van Heijl. Toch kijkt hij het meeste uit naar de winst voor de patiënt. “Dat vind ik het mooiste: dat de patiënt steeds meer inzicht in de eigen ontwikkeling krijgt.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).