Hoe een Utrechtse student de confrontatie zocht: ‘Spijt heb ik nooit gehad’ | De Utrechtse Internet Courant Hoe een Utrechtse student de confrontatie zocht: ‘Spijt heb ik nooit gehad’ | De Utrechtse Internet Courant

Hoe een Utrechtse student de confrontatie zocht: ‘Spijt heb ik nooit gehad’

Hoe een Utrechtse student de confrontatie zocht: ‘Spijt heb ik nooit gehad’
De demonstratie tegen de oorlog in Vietnam op de Smeebrug over de Oudegracht in 1973 (Het Utrechts Archief)
‘Johnson oorlogsmisdadiger’, die 24 letters plakte Olav Meijer op 21 februari 1968 op het raam van zijn studentenkamer op de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht. De overtuigd activist had wel een reactie verwacht, maar zo’n hevige? Nee. Het werd landelijk nieuws en onderdeel van een proefproces.

‘Johnson oorlogsmisdadiger’, die 24 letters plakte Olav Meijer op 21 februari 1968 op het raam van zijn studentenkamer op de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht. De overtuigd activist had wel een reactie verwacht, maar zo’n hevige? Nee. Het werd landelijk nieuws en onderdeel van een proefproces.

‘We leven in een periode van onrust, innerlijke onvrede en machteloosheid tegenover maatschappelijke ontwikkelingen binnen en buiten ons land’, schreef de conservatieve krant Het Vaderland in 1968. De spanningen kwamen door protesten en demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. De president van de Verenigde Staten was het doelwit van studentenprotesten – onder meer in de Domstad. Een van die felle tegenstanders en criticasters van de Vietnamoorlog was Olav Meijer. Op dat moment student sociologie aan de Universiteit Utrecht en lid van de studentenvereniging Politeia.

In januari van dat jaar ging een aantal politiek actieve studenten op pad met een verfbus en een plan. Op een schutting bij de Amsterdamsestraatweg kalkten ze ’s nachts groot de tekst ‘Johnson oorlogsmisdadiger’. De leus was verboden, omdat deze beledigend zou zijn voor een bevriend staatshoofd (artikel 117 in het Wetboek van Strafrecht). Elke activist deed een paar letters – gelijk verdeeld, om zo efficiënt mogelijk te werken. De volgende ochtend was de leus al verdwenen. Daar stond ook Meijer van te kijken; het toonde de daadkracht van de politie die de protesten in de kiem probeerde te smoren. Het idee was echter natuurlijk niet verdwenen.

Een paar weken later besloot Meijer de tekst nog eens, maar dan op een andere manier aan de buitenwereld te tonen. In zijn studentenkamer aan de Ina Boudier-Bakkerlaan plakte hij de twee woorden op het raam. In die tijd was er nog geen bebouwing aan de overkant van het gebouw en was de tekst dus van veraf te zien. Meijer: “De universiteit belde om me ervan te overtuigen de tekst weg te halen. Later heb ik zelfs gehoord dat de Amerikaanse ambassade zich ermee heeft bemoeid om uiteindelijk strafvervolging tegen mij in te stellen. Toen het ’s middags op het radiojournaal werd behandeld, ging het helemaal als een lopend vuurtje.”

Olav Meijer en de tekst op het raam van zijn studentenkamer op de Ina Boudier-Bakkerlaan

Wet aangepast

Meijer legt uit dat de woorden bewust waren gekozen. In die periode stelde de Nederlandse filosoof Bernard Delfgaauw dat ‘Johnson, zijn naaste medewerkers en generaals oorlogsmisdadigers waren – gemeten naar de maatstaven van de oorlogstribunalen in Neurenberg (1946) en Tokio (1948)’. “Ik heb bewust niet ‘Johnson moordenaar’ gebruikt, ik wilde de link met die processen maken. Door de confrontatie te zoeken, probeerden we andere mensen daarover na te laten denken”, zegt Meijer. “Ik denk dat het wel is gelukt.”

De volgende ochtend staat er een man voor de flat die een steen door de ruit dreigt te gooien en later die ochtend staat ook de politie voor de deur. Meijer moet mee en de letters op het raam worden in beslag genomen. maar een dag later hebben drie anderen de tekst al overgenomen en op een papier voor het raam gehangen. Zij worden ook opgepakt. De actie is dan al lang en breed geslaagd. De volgende ochtend staan de kranten vol en plakken honderden studenten de tekst uit verschillende steden uit protest tegen de arrestatie voor het raam.

“Ik schrok niet heel erg”, zegt Meijer nuchter. “Een dagje in de cel, dat viel allemaal wel mee. Ik dacht: ik heb ‘A’ gezegd, dan moet ik ook ‘B’ zeggen. Ik had het laf en opportunistisch gevonden om de tekst van het raam te halen toen de universiteit belde. Ik heb me bij de arrestatie ook niet verzet.” Meijer belandt met de drie anderen in een proefproces. Een maand later al moet hij voor de rechter verschijnen. Een week voor het proces wordt er nog een grote demonstratie georganiseerd voor het recht om Johnson een oorlogsmisdadiger te noemen.

“Achteraf gezien is de hele zaak razendsnel afgerond.” In maart was de rechtszaak en de vier werden veroordeeld. Het hoger beroep diende in juli dat jaar en in november sprak de Hoge Raad zich uit over de straf. Meijer kreeg een geldboete. “Ik denk dat ze dat zo snel deden om er geen onduidelijkheid over te laten bestaan. Bij vrijspraak zou het wetsartikel feitelijk buiten werking worden gesteld. Daarna is er ook nauwelijks meer iemand gestraft, overigens omdat de protesten zulke grote vormen aannamen.” Meijer voelde zich gesteund door zijn omgeving: linkse organisaties en studenten. “In een venijnig commentaar in het Utrechts Nieuwsblad stond wel dat ik de situatie in Vietnam niet zou mogen gebruiken om een wetsartikel te wijzigen. Een totale omkering van de situatie natuurlijk. Ik was helemaal niet op strafvervolging uit. Het ging mij juist om die oorlog!”

‘Ik heb ‘A’ gezegd, dan moet ik ook ‘B’ zeggen’

Meijer zegt dat hij de nasleep van de arrestatie hem wel overrompelde. “Ik was na een tijdje ontzettend moe. Ik werd van alle kanten gebeld en het was zeker in het begin ontzettend hectisch.” Zijn ouders waren niet blij en bang dat hij zijn toekomst vergooide door de strafvervolging. “Maar spijt heb ik nooit gehad.” Er werd uiteindelijk nog een staatscommissie gevormd om te kijken naar het wetsartikel. Het werd in aangepaste vorm gehandhaafd; alleen als een buitenlands staatshoofd zich in Nederland bevond, mocht hij of zij niet worden beledigd.

Noodzakelijkheid

De protesten werden ondertussen heviger. In januari 1973 komt het anti-Amerika gevoel tot een hoogtepunt. Er lopen meer dan tachtigduizend demonstranten mee in Utrecht om te strijden voor vrede in Vietnam. Ook Meijer was natuurlijk van de partij. Hij hield een bord omhoog waarop stond: ‘Nixon NAVO Nazi’. Hij lacht. “Daar deden ze niks aan. Ze hadden geleerd van wat er daarvoor was gebeurd.” Meijer vertelt dat er geen trots overheerst dat hij de eerste was met de tekst op het raam. Het was voor hem een gevoel van noodzakelijkheid. Dat geldt ook voor alle acties waar hij in de jaren daarna bij betrokken was. Tegen het kolonelsregime in Griekenland, het bewind António Salazar in Portugal en de daden van Franco in Spanje. “In 1973 hebben we het Griekse arbeidsbureau bezet. Daar vonden we ook allemaal documenten waaruit bleek dat ze Grieken in Nederland bespioneerden. Daar is nog een zwartboek van gemaakt.”

Heeft de landelijke bekendheid Meijer niet juist gesteund in zijn activisme? “Misschien wel. Ik werd ineens gevraagd om verschillende dingen te doen. Mijn politieke opvattingen waren al aardig gevormd, maar het heeft me geval gesterkt in het idee dat als je ergens voor staat je niet moet wijken voor druk of dreiging van buitenaf.” Met Meijer is het ondanks de zorgen van zijn ouders wel goed gekomen. Zijn studie sociologie maakte hij af. Een aantal jaar werkte hij voor een inkomen en was hij daarnaast als activist betrokken bij allerlei acties en demonstraties. Hij maakte zijn studie rechten ook nog af en werd sociaal advocaat. Nu doet hij veel vrijwilligerswerk bij de stichting EMMA in Utrecht, dat strijdt voor wereldvrede, milieu en geweldloosheid. Dat ideaal is er nooit uitgegaan.

Er liepen vele tienduizenden mensen mee bij de demonstratie tegen de oorlog in Vietnam (Het Utrechts Archief)

19 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Zo fijn. Eerst twee studies afronden op kosten van de hardwerkende burger. In de tijd dat studeren nog geen leningen kende. Gewoon, met een geheel gratis uitwonenende beurs. Daarna eventjes werken voor een inkomen. Daarna vrijwilligerswerk. Met een uitkering? Geen idee. Maar de Nederlandse Staat heeft goed voor Olav gezorgd. En daar mag hij wel erg dankbaar voor zijn.

  2. Iris Ronie-van Sarkasme

    JdV. De man (of vrouw) die ons zóveel belangrijke letters op een schermpje heeft gegeven bij het bezoek aan de website van het lokale sufferdje te Utrecht. Met een uitkering? Geen idee. Altijd bereid om de medemens af te kraken, nooit te beroerd om superieur te doen. Als iemand met zijn of haar bijdrage aan de mensheid het woord ‘zinvol’ belichaamt is het JdV. Dank JdV. Grote, grote dank.

  3. M. uit O.

    @JdV:

    Even google gebruiken levert onder meer het volgende op:

    Olav Meijer (14 augustus 1946) – Studeerde sociologie en Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht en communicatie (HBO) aan de Van der Hilst Academie te Amersfoort. Vanaf 1966 actieve deelname aan een groot aantal maatschappelijke en politieke organisaties, comité’s, werk- en actiegroepen. Zeer diverse soorten werk gedaan. Van ongeschoold (medewerker veilingbedrijf, expediteur PTT-post) tot meer en hoog geschoold (medewerker communicatie en office, assistent bibliotheek en documentatie sociologisch instituut (U.U.), docent sociale academie, en sociaal advocaat). Nu als gepensioneerde actief als vrijwilliger bij Centrum EMMA te Utrecht.

    Bovendien geldt voor studiefinanciering vóór 1986:
    Alleen kinderen van ouders met lage inkomens kunnen aanspraak maken op een studiebeurs (die ze niet hoeven terug te betalen) en een renteloze lening. Alle andere ouders van studerende kinderen krijgen uitsluitend kinderbijslag. Die is overigens hoger dan voor niet-studerende kinderen.

    Het zou u dan ook sieren u eerst te informeren voor u weer eens als gebruikelijk begint te roeptoeteren.

  4. Cornelis

    Zeg JdV, ben je als zuurpruim geboren of heb je daar hard op geoefend? Hou eens op met dat neerslachtige gezanik van je op deze site. Lekker makkelijk, met modder gooien.

  5. R

    @JdV
    Beter lezen: hij is advocaat en doet dáárnaast ook nog eens een heleboel vrijwilligerswerk. Velen denken enkel ‘ikke ikke ikke’; deze meneer denkt duidelijk anders. Hij is mijn inziens een volksheld omdat hij voor zijn principes staat én blijft staan, ook al valt de corrupte gevestigde orde over hem heen. Hadden we maar meer van dit soort bewoners in Utrecht, dan had Hoog Catherijne er nooit gestaan en was de bak bij Amelisweerd nooit aangelegd. Deze man heeft in elk geval zijn best gedaan, vóór anderen en ten koste van zichzelf. Dat maakt hem voor mij een held.

    Beste JdV; wanneer ben jij voor het laatst een held geweest?

  6. Hero

    @ R

    Internethelden zijn geen helden

  7. Frits

    @JdV;
    Ik heb werkelijk nog nooit ook maar één positieve reactie van jou gelezen. Dan mogen de leraren niet klagen omdat gepensioneerden geen pensioenen meer krijgen; dan is een gepensioneerde als Olav Meijer een profiteur die prima is verzorgd door de staat.

    Werkelijk alles grijp je aan om te klagen. Er zit zelfs geen enkele samenhang tussen het geklaag en gezeur.

  8. ed flabbergast

    @JdV
    ik sluit mij aan bij bovenstaande schrijvers. Elk bericht van u is ongenuanceerd gemopper en blijkt al bij de minste check ook nog ongeinformeerd. Misschien is de kerst een goede tijd voor wat bezinning en zelfonderzoek?

  9. Gregor

    Totdat het communisme ook in het Westen had gezegevierd, dan piepte mannetjes zoals Olav wel anders.

  10. R_Utrecht

    Beste JdV, ik hoop voor je dat je bovenstaande feedback ter harte neemt. Ook ik verwonder me bijna elke dag op Duic over de zelfingenomenheid en negativiteit van je berichten. Je beledigt hiermee vaak de mensen die onderwerp zijn van het artikel. En met welk doel is mij nooit duidelijk. Je mag uiteraard je mening geven of zeggen als je het ergens mee oneens bent, maar wat jij doet is structureel afgeven op anderen. Zo onnodig..

  11. Hendrik

    Je hebt een internettroll in je nek, JdV….

  12. Frits

    @Gregor;
    Want Vietnam was een serieuze bedreiging voor Nederland? Wie heeft de oorlog ook alweer gewonnen? O ja, de communisten. Welke gevolgen heeft dat gehad voor Nederland? Het is nog steeds een communistisch land trouwens.

  13. JdV

    @R, U verwart realiteit met negativiteit. Geen probleem, kan gebeuren. Neem de blauwe pil en alles blijft zoals je denkt dat het is. Mijn doel is om een geluid te laten horen dat hopelijk mensen de ogen en oren opent voor de vele zaken die er niet goed gaan in Utrecht. En als dat lukt, als is het maar bij 1 persoon, dan heb ik mijn doel bereikt.

  14. R_Utrecht

    Als je doel enkel is om te laten horen wat niet goed gaat, is het toch echt negativiteit. Maar goed, als dat je doel is (wat een naargeestig doel, maar oké ieder zijn cup of tea), zorg dan dat je wat vaker goed geïnformeerd bent. Dan heb je wat meer kans om je doel te bereiken..

  15. JdV

    @R. Duidelijk. Want op DUIC of in de MSM staat tenslotte nooit wat er fout gaat. Geen file en mooi weer is wat u betreft interessant nieuws. Code rood en 1500 km file is negatief en wat u betreft overbodig. Wederom een stukje realiteitszin, het overgrote deel van het nieuws zijn zaken die gebaseerd zijn op dingen die niet goed gaan. En informatie die niet aansluit op uw wereldbeeld is niet perse slechte informatie. Hoe oncomfortabel u zich daar ook door voelt.

  16. Maarten

    Ah, de blauwe pil uit de Matrix film. Een bekende metafoor onder de altright of extreemrechtse gemeenschap op internet (rode pil = ‘de waarheid’, blauwe pil is een droomwereld).
    Je bekent kleur JdV, maar misschien moet je ook bekennen dat je cynische en negatieve bijdragen niet worden gewaardeerd. Anders zou niet iedereen reageren. Misschien zie jij het als een soort objectieve waarheid, inclusief bekeringsdrang om mensen ‘wakker te schudden’, het is uiteindelijk gewoon een mening.

  17. R_Utrecht

    Nergens stel ik dat negatief nieuws overbodig is. Dus het is een mooi pleidooi dat u geeft, maar in deze discussie dus niet echt relevant. Ik stel dat als je doel in je leven is om enkel te benadrukken wat er allemaal niet goed gaat, ik dit naargeestig vind. Teven stel ik dat ik me verwonder over de zelfingenomenheid waarmee u zaken formuleert of het feit dat u zich enkel negatief uit lijkt te kunnen laten over zaken. En naast die verwondering kan ik ook nog stellen dat ik (en als ik de reacties zo lees velen met mij) het continue afgeven door u op anderen onnodig vind. En tenslotte stel ik nog dat u vaak ongeinformeerd bent. Wat u doet met deze stellingen is aan u.

  18. Zieligmond Freud

    Goed verwoord Maarten.

    De hypocrisie van JdV zit ‘m dan ook in het feit dat hij wil doen alsof hij stoïcijns ‘de realiteit’ verkondigt, hopend dat tenminste één iemand ‘de ogen opent’ en de mening van de rest hem niet interesseert. Dat hij vervolgens wel verontwaardigd op elke criticus reageert haalt dat eerste uitgangspunt weer volledig onderuit.

  19. Christian Vellinga

    Maar Olav had meer gelijk dan hij toen kon bevroeden. Behalve dat Johnson oorlogsmisdadiger was, gezien vanuit een bepaalde historische gezichtshoek, verdenkt men hem (nee, geen complotters alleen maar vele figuren van onbesproken gedrag uit de VS ) van bemoeienis met maar liefst negen directe moorden waaronder natuurlijk die op Kennedy. Een paar daarvan zijn inmiddels bewezen. En het gaat door.

    Wel leuk, want de Olav M. Van Joop.nl vind ik systematische een emotionele semantist. Het tegendeel van wat een wetenschappelijk denkende zou moeten zijn. Dus dat studiegeld is ook nog weggegooid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).