Hoe goed ken jij de plattegrond van Utrecht? Test het via dit nieuwe online spel Hoe goed ken jij de plattegrond van Utrecht? Test het via dit nieuwe online spel

Hoe goed ken jij de plattegrond van Utrecht? Test het via dit nieuwe online spel

Hoe goed ken jij de plattegrond van Utrecht? Test het via dit nieuwe online spel
Utrechters die hun geografische kennis van de stad willen testen, kunnen sinds zondag een online spel spelen. Bij Zoek de Straat moeten deelnemers op een plattegrond van Utrecht aanwijzen waar een bepaalde straat ligt. Hoe dichterbij de speler zit, hoe meer punten deze krijgt. Het spel is een idee van de 26-jarige Wouter van Dijke.

Utrechters die hun geografische kennis van de stad willen testen, kunnen sinds zondag een online spel spelen. Bij Zoek de Straat moeten deelnemers op een plattegrond van Utrecht aanwijzen waar een bepaalde straat ligt. Hoe dichterbij de speler zit, hoe meer punten deze krijgt. Het spel is een idee van de 26-jarige Wouter van Dijke.

Een paar maanden geleden maakte Van Dijke Woonplaatsguesser, een vergelijkbaar online spel. Deelnemers moeten daarbij op een plattegrond van Nederland aanwijzen waar een bepaalde plaats ligt. “Dat sloeg toen best wel aan.”

Biltstraat

Toen Van Dijke een tijdje terug naar Utrecht verhuisde werd met regelmaat aan hem gevraagd waar hij woonde. “Als ik dan zei aan welke straat ik woonde had niemand daarvan gehoord. Als ik vervolgens vertelde dat het vlakbij de Biltstraat lag lukte het wel om uit te leggen waar ik woonde.”

Op die manier is het balletje gaan rollen. “De Neude kent iedereen bijvoorbeeld ook wel en zo zijn er nog een aantal plekken, maar de straten tussen de bekende locaties kent bijna niemand.”

Data

Van Dijke, die in het dagelijks leven datajournalist bij RTL Nieuws is, besloot om een nieuwe variant van zijn eerdere spel te maken. “Het bouwen van de pagina was veel werk. Daarna heb ik via een database van de overheid alle straatnamen van de verschillende steden in het systeem gezet.”

Sinds zondagmiddag staat Zoek de Straat online. Inmiddels is er keus uit 28 Nederlandse steden, waaronder dus Utrecht. Het spel is in ongeveer twee dagen tijd al bijna 100.000 keer gespeeld.

iDeal

Van Dijke wil geen advertenties op de pagina hebben. Wel kunnen deelnemers ervoor kiezen om hem te steunen door via iDeal een bedrag over te maken.

11 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Geen Leidsche Rijn erop. Netjes.

 2. Erwin

  Dit spel is niet te doen – de plattegrond is dermate onduidelijk dat je vaak weinig houvast hebt. Overigens worden er proportioneel enorm veel Overvechtse dreven gevraagd.
  Dussuh: graag een duidelijker plattegrond van Utrecht!

 3. Jeroen

  Heel erg leuk en leerzaam vooral ook..

 4. Gas

  Leuk spel, en Leidsche Rijn staat er wel degelijk op.

 5. Angelique

  Het Postzegelplantsoen en de Onbeduidende Achterafstraat. Poehee, te lastig voor mij.

 6. Fred

  @ Esrin W.: Ik heb het spel eenmaal gespeeld en kreeg twee straatnamen die in Leise Rijn bleken te liggen (en daarmee buiten mijn begrip Utrecht vielen).
  @ Erwin: die duidelijker kaart ia absoluut nodig, zelfs straten die ik op plattegronden zo kan aanwijzen zijn op deze kaart zo vaag dat ze me onh.erkenbaar zijn, zelfs in wijken waar ik zo’n 20 jaar heb gewoond

 7. JanV

  @Erwin: dan had je pech, want de straten die gevraagd worden zijn willekeurig.

 8. Gerrit Jan

  Leuk spel, maar na 8 vragen was opeens de kaart verdwenen en moest ik opnieuw beginnen. Zo’n kaart is nog een hele kunst.

 9. UTRECHTSE JANTJE

  Best wel ‘n leuk spel , even geprobeerd natuurlijk en ‘n eerste score van 518 en ‘n tweede van 617 punten … Ja die hele nieuwe namen zijn ‘n probleempje , van sommige had ik nog nooit gehoord en dan gok je maar wat hé …En de kaart is inderdaad niet héél erg duidelijk ….Maar het is te doen !

 10. Utrecht onbekend bij vele inwoners

  Tamelijk onzinnig om te proberen alle straten te ontdekken…, dat kan in een kleine stadje handig zijn mischien…
  Veel zinvoller is als Utrechtse wijken en buurten meer bekendheid zouden krijgen .
  Wie weet waar Transwijk of Nieuw Engeland ligt bijvoorbeeld…

 11. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Utrecht onbekend bij vele inwoners …Als je dat al niet weet , ben je volgens mij géén echte Utrechter hoor …Transwijk ligt tussen de Europalaan en links en rechts van de koningin Wilhelmina laan , tegen het park aan met dezelfde naam …En Nieuw Engeland ligt rechts van de Vleutenseweg …tot aan de Cremerstraat …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).