Hoe is het nu met Vishandel Volendam? ‘We zijn tegenwoordig met drie generaties aan het werk’ Hoe is het nu met Vishandel Volendam? ‘We zijn tegenwoordig met drie generaties aan het werk’

Hoe is het nu met Vishandel Volendam? ‘We zijn tegenwoordig met drie generaties aan het werk’

Hoe is het nu met Vishandel Volendam? ‘We zijn tegenwoordig met drie generaties aan het werk’
Henry Schilder. Foto: Bas van Setten/DUIC
DUIC schreef in 2018: “Broers Marco en Henry Schilder hebben de knoop doorgehakt: na 38 jaar vertrekt Vishandel Volendam uit Hoog Catharijne in Utrecht. Door de verbouwing van het winkelcentrum en de verruimde openingstijden, zien ze geen andere mogelijkheid meer dan te vertrekken. De viswinkel verhuist per half juni naar Leidsche Rijn Centrum.” We spraken Henry Schilder over Leidsche Rijn, energieprijzen en het terugzien van bekende gezichten.

DUIC schreef in 2018: “Broers Marco en Henry Schilder hebben de knoop doorgehakt: na 38 jaar vertrekt Vishandel Volendam uit Hoog Catharijne in Utrecht. Door de verbouwing van het winkelcentrum en de verruimde openingstijden, zien ze geen andere mogelijkheid meer dan te vertrekken. De viswinkel verhuist per half juni naar Leidsche Rijn Centrum.” We spraken Henry Schilder over Leidsche Rijn, energieprijzen en het terugzien van bekende gezichten.

Hoe is het nu met Vishandel Volendam?

“We hebben het heel druk. En in Leidsche Rijn gaat het steeds beter. Er komen hier veel jonge gezinnen. Er zit echt vooruitgang in. Ondertussen gaat het in Overvecht gewoon z’n gangetje. We zijn tegenwoordig met drie generaties aan het werk, want mijn zoon van 17 is nu ook in de winkel aan het werk. Die doet een opleiding in de vis. En mijn vader van 76 staat er ook nog steeds in het weekend.”

Welk moment zal jullie voorlopig bijblijven?

“Uiteraard zal coronaperiode ons nog wel even bijblijven. Dat was een hele aparte tijd, met die schermen en die mondkapjes. Toch hebben wij wel een goeie tijd gehad als vishandel. Veel mensen die moesten thuiswerken, kwamen tussen de middag hier even wat halen. En mensen konden natuurlijk een hele tijd niet uiteten. Dus voor ons was het nog niet zo’n slechte tijd.”

Waar hebben jullie veel van geleerd?

“We hebben geleerd dat het ondernemen niet zonder valkuilen is. Nu zitten we bijvoorbeeld in de energiecrisis. Dat betekent voor ons dat we in de ochtend beginnen met de helft van de verlichting. Een maatregel om stroom te besparen. Daarbij gaan de bakken met frituurolie bij ons later aan, zodat die niet voor niets heet worden gehouden. De koelingen in de winkel blijven ook uit, we zetten nu alle drankjes achter koud.”

Wat zouden jullie niet nog een keer willen meemaken?

“De verhuizing van Hoog Catharijne naar hier in Leidsche Rijn zouden we niet nog een keer willen doen. We begonnen destijds in een zandbak die half af was. Er waren nog een stuk minder woningen af. Het gaat allemaal niet in één keer draaien, maar het wachten wordt beloond. Het wordt steeds drukker.”

En wat zouden jullie zo weer doen?

“Blijven vasthouden aan hetgeen waar je mee bezig bent. Stug blijven volhouden en dan gaat het vanzelf weer goed. Sommige mensen zullen naar een andere visboer gaan, maar veel komen er ook naar ons toe. Klanten fietsen ook voor ons om. Zeker nu rond de feestdagen zien we weer veel bekende gezichten.”

Wat zijn de vooruitzichten?

“We gaan gewoon door met waar we mee bezig zijn. Plannen om naar Hoog Catharijne terug te gaan, zijn er niet meer. We hebben daar nog wel contact over gehad, maar nog steeds werden ons prijzen geboden waar wij als kleine ondernemer niets mee kunnen.”

19 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Hardwerkende en sympathieke ondernemers met veel kennis en goede en verse vis. In het oude HC liep deze zaak als een trein. Rijen met klanten. Jammer dat deze ondernemer daar noodgedwongen het veld moest ruimen en kennelijk niet terug kan komen.

  Een goede zet om naaR Leidsche Rijn te gaan. Ik ben zo’n klant die zo nu en dan graag vanuit de binnenstad naar Leidsche Rijn fietst voor verse vis. 🙂

 2. w

  waar zijn eigenlijk vergelijkbaar goede viszaken in t centrum?

 3. Jan

  Als inwoner van Leidsche Rijn zijn wij blij met de viswinkel. Top kwaliteit!

 4. Kees Truijens

  Die viswinkel was de enige waarvoor ik in HC kwam. Hun gedwongen vertrek betreur ik nog steeds.

 5. Sophie

  Ze blijven de beste vishandel van allemaal. Ik fiets graag 4 km om voor die heerlijkheden van Volendam. Koop nergens meer liever dan daar. En betaal er ook meer voor: het is het me allemaal waard! Dank.

 6. E. Bakker

  Heerlijke vis en vissoep, ik rij er graag voor om !

 7. Martijn van Andel

  Een topwinkel!

 8. Miffy

  Meneer Schilder jullie worden nog dagelijks gemist door winkeliers en kantoorbewoners op Hoog Catharijne (en ver daarbuiten vermoed ik)!

 9. Claudia

  @W

  Op de Nachtegaalstraat zit er een. De haring is iig geweldig daar.

 10. Utrechter2

  De kunstmatig lage rente zorgt ervoor dat winkelcentra een complete winkelstraat jaren leeg kunnen laten staan.

  Volgens mij zei Scherpschutter eens dat als een winkeleigenaar met de huren omlaag gaat dat de bank meteen het onroerend goed afwaardeert en betaling van het al dan niet correct ingeschatte vermogensverlies eist en dat zou dacht ik dan om hoge bedragen gaan. Dit alles onder voorbehoud van vergissingen.

 11. Don

  Alle kwalitatief goede en originele winkels worden uit het centrum van utrecht verdreven en vervangen door keten winkels die zo snel mogelijk zoveel mogelijk shit proberen te verkopen. utrecht onleefbaar, onbereikbaar en onbetaalbaar.

 12. van der Aa

  # claudia helemaal mee eens die haring en kibbeling niet normaal
  .

 13. Scherpschutter

  @Utrechter2

  Correct.

 14. Marina

  Ik mis De Volendammer op HC nog steeds, maar gelukkig zijn ze er nog.

 15. W.

  Op naar baggervette vis!

 16. maxgb

  Vroeger Hoog Catharijne, nu Overvecht en (soms) Leidscherijn. Vaak heeft Henni (Overvecht) op vrijdag al het e.e.a. al voor me klaar gezet. SERVICE, Fantastisch.
  maxgbw (binnenstad)

 17. buurtbewoner

  Visjes Twijnstraat

 18. Linda

  De vooruitzichten zijn hopelijk dat deze mensen een diervriendelijker beroep kiezen en dat mensen steeds minder vissen gaan eten.

 19. JdV

  Tom Tuijp op vleuterweide is een orginele Volendamse viszaak met superkwaliteit vis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).