Hoe is het om op Mars te leven? Utrechters kunnen dat nu ervaren in het Tolsteegplantsoen Hoe is het om op Mars te leven? Utrechters kunnen dat nu ervaren in het Tolsteegplantsoen

Hoe is het om op Mars te leven? Utrechters kunnen dat nu ervaren in het Tolsteegplantsoen

Hoe is het om op Mars te leven? Utrechters kunnen dat nu ervaren in het Tolsteegplantsoen
Utrechters kunnen in een nagebootst ruimtestation dat is neergestreken op het Tolsteegplantsoen ervaren hoe het is om op de planeet Mars te leven. Het is een initiatief van Recycle Valley in het kader van Utrecht 900.

Utrechters kunnen in een nagebootst ruimtestation dat is neergestreken op het Tolsteegplantsoen ervaren hoe het is om op de planeet Mars te leven. Het is een initiatief van Recycle Valley in het kader van Utrecht 900.

Arnout Schaap van Recycle Valley zegt dat Utrechters de afgelopen 900 jaar zijn uitgezworven over de hele wereld. Op verschillende plekken waar die mensen zich vestigden hebben zij hun nieuwe woonplaats vernoemd naar de stad waar zij vandaan kwamen. Zo is er bijvoorbeeld ook een ‘Utrecht’ in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Indonesië.

In de toekomst gaan mensen zich mogelijk ook vestigen op andere planeten en volgens Schaap is er een ‘dikke kans’ dat daar dan ook Utrechters bijzitten. Het ruimtestation dat nu op het Tolsteegplantsoen staat is dan ook vernoemd naar onze stad en de bezoeker moet binnen het idee krijgen zich op Mars te bevinden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Aardappels

Het stadje ‘Utrecht’ bestaat uit vier bollen en vier gangen. Iedere ruimte heeft een eigen thema. Zo is bijvoorbeeld in een van de bollen een plantenkas gemaakt waar aardappels worden gekweekt. “Dit wordt deels gedaan met de aarde uit Nederland, maar ook met grond uit Denemarken. De grond uit dit Scandinavische land zou namelijk het meest lijken op de aarde van Mars. Zo zijn bijvoorbeeld de Europese Marsrovers die straks naar de Rode Planeet vertrekken getest op deze ondergrond.”

In een andere bol heeft Recycle Valley gebruikgemaakt van de ‘artistieke vrijheid’ om Mars na te bootsen. “Bezoekers kunnen voelen hoe het is om op een andere planeet te lopen. De ondergrond is gemaakt van brokken piepschuim. Dit heeft iets kostbaars, want als je eroverheen loopt gaat het kapot. Dit moet een unheimisch gevoel geven en ongeveer hetzelfde zijn voor de eerste mensen die straks op Mars aankomen. Zij betreden dan namelijk een maagdelijke grond waar nog nooit iemand op heeft gelopen en door hun voetstappen maken zij ook alles wat daaronder zit kapot.”

Gratis

De reacties die Schaap tot dusver heeft gehad lopen nogal uiteen. “You are a legend”, zei een 15-jarige jongen. Anderen gaven na hun ervaring in het ruimtestation aan blij te zijn dat ze zelf nooit naar Mars hoeven af te reizen. Het ruimtestation op het Tolsteegplantsoen is tot 4 november iedere dag tussen 12.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

5 Reacties

Reageren
  1. Klaasjan

    Op Mars is de temperatuur ‘s nachts heel erg ver beneden nul, de dunne atmosfeer is er giftig, de zwaartekracht is er fors minder dan op aarde.
    Het kost bakken energie om er te komen.
    Nou, daar zit je dan in je tentje, in een klein groepje waar je natuurlijk snel op bent uitgekeken. Buiten is het meestal pikkedonker.
    Maar OK, illusies zijn leuk. Blijf lekker dromen.

  2. Len

    Laat ons eerst maar eens leren hoe we op onze eigen planeet moeten leven, voordat we hier ruimtepakken nodig hebben.

  3. Scherpschutter

    Hilarisch!

  4. Fiederelsje

    Tja, dan loop je langs op het moment dat de deur wordt geopend. Op de vraag waar dit project toe dient loopt de aangesprokene zonder antwoord naar binnen. Toeschouwer 2 vroeg wanneer het project open zou zijn. Antwoord “Nu”. Maar binnenkomen was niet mogelijk. Dus daar staan ze dan, die bollen van plastic op plastic ondergrond, aan elkaar geplakt met plakband. Er is veel fantasie nodig om je daarmee op Mars te wanen.

  5. Klaasjan

    RIP, Fiederelsje. Buitengesloten op Mars, het zal je maar overkomen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).