Hoe kan Bibliotheek Neude toegankelijker worden als de lift kapot is? Onderzoek moet uitkomst bieden Hoe kan Bibliotheek Neude toegankelijker worden als de lift kapot is? Onderzoek moet uitkomst bieden

Hoe kan Bibliotheek Neude toegankelijker worden als de lift kapot is? Onderzoek moet uitkomst bieden

Hoe kan Bibliotheek Neude toegankelijker worden als de lift kapot is? Onderzoek moet uitkomst bieden
De lift die naar de begane grond van Bibliotheek Neude leidt is regelmatig kapot en meerdere partijen in de Utrechtse gemeenteraad zijn daar niet blij mee. Ze noemen het ‘onwenselijk’ dat de lift vaak kapot is en wijzen erop dat Utrecht een inclusieve en toegankelijke stad wil zijn. Wethouder Eelco Eerenberg ging donderdag in het vragenuur in op de kwestie.

De lift die naar de begane grond van Bibliotheek Neude leidt is regelmatig kapot en meerdere partijen in de Utrechtse gemeenteraad zijn daar niet blij mee. Ze noemen het ‘onwenselijk’ dat de lift vaak kapot is en wijzen erop dat Utrecht een inclusieve en toegankelijke stad wil zijn. Wethouder Eelco Eerenberg ging donderdag in het vragenuur in op de kwestie.

De lift naar de begane grond van de bibliotheek is regelmatig stuk. Voor mensen met een rolstoel, rollator, scootmobiel of kinderwagen is dan de enige manier om binnen te komen met een flinke omweg via andere delen van het gebouw. Dat kan ook niet op elk moment van de dag en er is dan hulp nodig van medewerkers, aldus de raadspartijen.

GroenLinks, PvdA, Volt, CDA, Stadsbelang Utrecht, ChristenUnie en Utrecht Solidair wilden dan ook van wethouder Eerenberg weten wat het college kan doen om dit probleem op te lossen. Ook willen ze weten of één lift niet te weinig is voor een grote instelling als Bibliotheek Neude.

Aanpassingen

Wethouder Eerenberg gaf aan dat de lift donderdag weer gerepareerd is. De lift gaat volgens Eerenberg steeds stuk omdat mensen hem verkeerd gebruiken. “Het is een supergevoelig apparaat, heb ik begrepen, en als mensen ongeduldig zijn en tegen de deur duwen, dan vliegt die eruit. Daar moeten mensen dus mee stoppen”, aldus Eerenberg.

Om te voorkomen dat de lift opnieuw kapotgaat, zijn er borden geplaatst bij de lift die gebruikers vertellen dat ze even geduld moeten hebben tot de deur opent. Eerenberg gaf echter ook aan dat dat geen duurzame oplossing is en dat er ook gekeken gaat worden naar aanpassingen om de afhankelijkheid van de lift te verminderen.

Een van de oplossingen die onderzocht gaat worden, is een extra ingang aan de kant van de Potterstraat. De bibliotheek laat dit onderzoek doen samen met de verhuurder van het pand en de gemeente gaat kijken of ze daarbij kan helpen. Wel wijst Eerenberg erop dat aanpassingen moeten voldoen aan veel ‘spelregels’, vanwege de monumentale status van het pand.

Alternatieven

Voorlopig zal de bibliotheek het dus nog met deze lift moeten doen. Wethouder Eerenberg legt uit dat er meerdere alternatieve routes zijn als de lift kapot is, bijvoorbeeld aan de achterkant van het gebouw. “De bibliotheek zet iemand naast de lift als die kapot is, om mensen te begeleiden naar een alternatieve route.”

27 Reacties

Reageren
 1. Stadsie

  Alles mag wat hebben gekost, daar op de Neude. Koop gewoon een nieuw standaard liftje voor de mensen.

 2. Nina

  Misschien kan het kunstwerk dat aan de buitenkant van de bibliotheek hangt verkocht worden en met dat geld de lift vervangen worden voor een deugdelijk exemplaar.

  Kostenneutraal heet dat. Iets wat gesubsidieerde instellingen zich nu eindelijk eens eigen moeten gaan maken.

 3. Wim

  Tsja weer zijn typisch ambtelijk Utrechts bureaucratische reactie. Het zijn de mensen die het niet goed doen, niet het systeem. Vide ook de wethouder van fietsen in haar reacties op niet werkende ovondes, fietsstraten etc. etc.

 4. De count

  Tja. Een lift. Zijn er maar miljoenen werkende exemplaren van waar de deur wel opent zonder dat mensen (blijkbaar) te lang moeten wachten. In utrecht krijgen we het weer voor mekaar om een “supergevoelig” exemplaar te nemen. Een van de oplossingen is hopelijk ook gewoon een fatsoenlijke lift te installeren. Vraag me overigens af wie die ongeduldige bezoekers zijn en of dat geen deelnemers zijn in de nieuwe trend van bibliotheekverziekers

 5. Robbert

  Komt een onderzoek (?) naar een alternatief? Koop een lift die het wel doet of bel een aannemer voor een andere route. Onderzoek kost net zo veel en dan heb je nog niks, ja of het kan of niet en dat weet die aannemer direct.

 6. Koel Hoofd

  Er is voor die functie een ongeschikt lift gekozen, maar dat die ongeschikt is ligt aan de mensen…
  Ben die uitvluchten om kostbare incompetentie te verhullen zo spuugzat.

 7. Herman

  Uitkomst: zowel onderzoek als oplossing kisten feld en de gemeente (wij dus) mogen betalen.

 8. Klaasjan

  @Nina
  Niemand is geinteresseerd om dat afschuwelijke kunstwerk te kopen en zeker niet voor de prijs die nodig is om de lift te vervangen. Kostenneutraal zal dat zeker niet gaan. Zelfs het verwijderen van het kunstwerk zou geld gaan kosten.

 9. Hetty

  Gewoon een degelijke, niet overgevoelige lift laten plaatsen.

 10. WJM

  Ik had graag een degelijke lift gehad voor onze gehandicapte burgers, die graag de bibliotheek in willen, dan voor héél véél geld dat show ding boven de ingang!

 11. Kees Truijens

  @De count
  “niewe trend van bibliotheekverziekers” Verklaar je nader.

 12. Scherpschutter

  Jeetje jongens. Een kapotte lift…Wat te doen, wat te doen…. Oe. Complex dit.

  *Roept een commissie in het leven en gaat met 30 man 80 uur lang achter de oren krabbend naar een kapotte lift staren*

 13. Bert

  Jaja, als iets stuk gaat of niet werkt, isnhet altijd de schuld van de burger. Standaard oplossing van de overheid.

  Natuurlijk is de bibliotheek de enige plek in heel de wereld waar ze liften in deze capaciteit gebruiken en er was ook maar 1 model te krijgen: supergevoelig. Of komt die van dezelfde leverancier als de buiten roltrap aan de jaarsbeurzijde van het station?

  En ff gewoon een ouderwetse heuvel kan natuurlijk niet.

 14. Jim

  Het oude postkantoor had volgens mij een oprijlaan aan de straatkant. Misschien kan iemand zich dat nog herinneren. Ik heb gezocht naar foto’s maar kan die niet vinden. Een bedrijf als het oude PTT zorgde beter voor zijn klanten dan de gemeente Utrecht.
  Waarschijnlijk is de oprijlaan weggehaald omdat men dat niet mooi vond staan. Om voor de vorm toch toegankelijk te zijn, heeft men in een veel te krap trappenhuis een soort plateauliftje met naar buiten draaiende deuren, geprutst. Dit soort liftjes zijn totaal ongeschikt voor een dergelijk gebouw,
  Een soortgelijk probleem doet zich voor bij het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat. Alleen toegankelijk via een plateauliftje dat notabene buiten geplaatst is. Ook dit liftje is voortdurend kapot. Een oprijlaan bij de hoofdingang zou voor sommigen een oplossing kunnen zijn, maar dat mag niet gezien de monumentale status van het gebouw.

 15. Boogschutter

  Ik ben het vrijwel nooit met @ Nina eens. Maar dit keer heeft haar idee mijn volledige zegen.
  Nooit meer onder die nachtmerrie door hoeven te lopen die bovendien vanaf de zijkant gezien ook nog eens scheef tegen de onovertroffen mooie gevel van dit monumentale gebouw is vastgeknutseld. Geweldig idee!

  Voorts ben ik van mening dat het Utrechts Filmfestival haar volledige subsidie dient te behouden. Wat een schandvlek voor de stad Utrecht die haar kruideniersmentaliteit zo opzichtig en schaamteloos blootgeeft door er mee aan te komen dat ons filmfestival haar geen cent meer waard is!!

 16. Ernst

  Kan de gemeenteraad zich niet beter bezig houden met andere onderwerpen en de lift ‘problemen’ overlaten aan de bibliotheek zelf?

 17. Katja

  Dat bedenk je toch van tevoren ? Ook de brandweer en liftinspectie zullen daar ongetwijfeld naar gekeken hebben.

 18. de Kreek

  Utrecht een inclusieve en toegankelijke stad wil zijn, tuurlijk mijn gehandicapte vrouw kan niet een naar het stadhuis met haar snorfiets, want die mag je daar nergens neerzetten om even naar het stadhuis je zaken te regelen, maar ja, hun motto is ik kan fietsen, dan kan iedereen fietsen is de motto van deze gemeenteraad, het blijf bij mooie woorden.
  Waarom moet de bibliotheek altijd in die onbetaalbare gebouwen zitten en dan wel op de slechtste plek van het gebouw, dat is zonder van al dat belastinggeld en dat geld ook voor museums.

 19. JdV

  Er zijn genoeg andere bibliotheken in de stad die prima toegankelijk zijn. Succes er mee.

 20. Johnny

  Utrecht krijgt het beleid waarvoor ze graag stemt. Inclusief geldverkwisting.

 21. Nina

  @ Boogschutter
  Vinden we elkaar dus toch ergens in!
  Een heuglijk moment 🙂

 22. De count

  @Kees, niet meegekregen dat bibliotheken in toenemende mate beveiliging moeten inhuren, jongeren de boel verzieken na schooltijd etc? Recent nog een artikel op rtv utrecht.

 23. de Roeptoeter

  Een open lift die in magazijnen wordt gebruikt. Hek eromheen ivm veiligheid en klaar. Die dingen gaan niet kapot, kunnen een stootje hebben en zijn goedkoop.

  Je mag het budget voor die commissie nu in die lift investeren vanwege deze tip. Succes Bieb!

 24. Ellen

  Die lift reageert ook wel extreem traag, dus snap wel dat je dan tegen het hekje gaat duwen. Waarom kan één van de trappen geen helling worden? Als de lift dan stuk is kan een medewerker helpen met omhoog duwen. Bovendien kun je dan ook sneller met kinderwagens etc naar binnen, wordt de lift minder gebruikt en gaat-ie minder vaak stuk. Probleem opgelost.

 25. Jolanda

  Dank voor alle support. Deze lift, of heffer zoals het ook wel genoemd wordt, is vanaf opening bibliotheek in 2020 telkens kapot!! Vorig jaar heeft de lift er bijna een jaar uitgelegen. De bibliotheek was dus via de hoofdingang niet toegankelijk.
  De achteringang bij Broese is de personeelslift en leverancierslift voor restaurant Noda. ‘s Avonds gesloten. Je moet dan personeel bellen om binnen te komen. Er is een avondprogramma waar ik ook wel eens gebruik van wil maken. Dat nummer wordt dan regelmatig niet opgenomen. Ook kom je binnen op de 2e etage, niet op de bgg en je moet naar de bgg via Noda, ook weer met een klein trapliftje en de reguliere lift, die nooit kapot is, naar de bgg om je boeken in te leveren. De uitgang via de personeelslift betekent dat je weer met je rolstoel of slecht lopend met een stok of rollator naar de 2e etage moet, via het liftje in het restaurant naar de leverancierslift en dan weer naar de bgg naast Broese. Om het vooral toegankelijk en makkelijk te maken voor bezoekers slecht ter been !

  De ingang via de Potterstraat gaat met een traplift, die je moet uitklappen, je moet daar personeel van Meneer Potter voor lastigvallen.

  Toegankelijkheid betekent dat je zelfstandig een locatie kunt betreden zonder nummers te bellen die niet opnemen en een andere organisatie bedrijf moet lastigvallen om binnen te komen!

  Utrecht neemt mensen met een beperking niet serieus, nogmaals dit is al 4 jaar aan de gang. Als ik niet met het AD had gesproken, was er geen aandacht aan besteed in de gemeenteraad. Pappen en nathouden is het devies.

 26. Nina

  Als het zo problematisch is allemaal, dan maar één grote vestiging openen op een andere plek waar alles gelijkvloers kan en dan niet op de AA+locatie in de stad.

  Dan hoeft er geen nieuwe lift te komen, kan het wanstaltig kunstwerk van het prachtige monument op de Neude eraf en scheelt het een ons jaarlijks een heleboel gemeenschapsgeld mede door de samenvoeging van de locaties.

 27. w

  supersensitief liftje? waarom hebben ze niet zo’n betrouwbaar model als op jaarbeursplein of moreelsbrug genomen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).