Utrecht is in beweging. In 2030 zal de Domstad naar verwachting ruim 400.000 inwoners tellen. De snelle groei van Utrecht brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Een van die uitdagingen is om te zorgen dat al die Utrechters zich soepeltjes van A naar B kunnen bewegen.
De stad moet bereikbaar blijven, het goede vestigingsklimaat moet gewaarborgd worden en het vervoer moet zo duurzaam en energiezuinig zijn. Een hoogwaardig OV-netwerk is daarbij een van de belangrijkste pijlers. De komende jaren moet duidelijk worden op welke manier invulling gegeven zal worden aan het Utrechtse openbaar vervoer. Hoe moet het Utrechtse OV-netwerk eruitzien in 2030? Dat is de vraag.
Lot van Hooijdonk – Wethouder Verkeer en Mobiliteit gemeente Utrecht
‘Het netwerk zou de vorm moeten krijgen van een wiel rond de stad, met spaken van OV-routes de stad in’
“Utrecht is de snelst groeiende stedelijke regio van Nederland; veel mensen willen hier wonen en werken. De regio krijgt er 100.000 woningen bij tot 2040. Daarbij zijn we ook de rotonde van Nederland, omdat ook reizigers van buiten de regio langs Utrecht komen. Het huidige systeem kan de groei niet aan, dus moeten we iets nieuws doen. Het OV-netwerk moet de stad leefbaar houden en het vervoer moet snel, frequent en comfortabel zijn. Het netwerk zou de vorm moeten krijgen van een wiel rond de stad, met spaken van OV-routes de stad in. Lightrail zou een deel van dit wiel kunnen vormen, maar misschien zijn op andere stukken bussen voldoende. Bij lightrail denk ik aan een tram die geen apart tracé nodig heeft, net als in sommige buitenlandse steden van de grootte waar Utrecht naartoe gaat, zoals Straatsburg of Bordeaux. Waar wiel en spaak elkaar raken zijn de overstapstations, waar reizigers overstappen van regiobus op stadslijn of lightrail. Deze komen te liggen buiten het centrum en ontlasten daarmee Utrecht CS. Naast OV zal in Utrecht ook de fietser en voetganger een steeds belangrijker aandeel krijgen in de vervoersnetwerk.”
Robbert Lohmann – Chief Commercial Officer 2getthere
‘De tijd waarbij in ieder voertuig slechts één persoon zit is voorbij’
“Met het groeiende aantal inwoners in de stad en stijgende mobiliteitsbehoefte, is de beste manier om de stad in beweging te houden een combinatie van langzaam verkeer (lopen, fietsen) en een betere benutting van het aantal beschikbare plaatsen in voertuigen. Het benutten van de plaatsen is essentieel om het aantal voertuigen in de stad te minimaliseren en zo de leefbaarheid van de stad te verbeteren: de tijd waarbij in ieder voertuig slechts één persoon zit, is dan (nagenoeg) voorbij. Om de mobiliteit te verzekeren ligt hieraan een hoogfrequent en fijnmazig ov-netwerk ten grondslag, waar nodig gecomplementeerd door deel-auto’s en taxi’s. In 2030 zullen in het ov-netwerk reeds autonome voertuigen operationeel zijn, als voor- en natransport richting de doorgaande lijnen van het bus-, tram- en treinnetwerk. Doordat het voor- en natransport door autonome voertuigen wordt gedaan, wordt de toegankelijkheid van het openbaar vervoer verbeterd terwijl het aantal tussenliggende haltes van de doorgaande lijnen wordt teruggebracht. Door beide maatregelen zal de reistijd voor de passagiers afnemen.”
Aldo Markus – Woordvoerder Reizigersvereniging Rover regio Utrecht
‘Er zijn in het netwerk wel wat ‘witte vlekken’ ontstaan, bijvoorbeeld in delen van Wittevrouwen’
“De wereld zal er over twaalf jaar heel anders uitzien dan nu, en dat geldt ook voor het Utrechtse OV-netwerk: dat ziet er nu ook heel anders uit dan in 2006. Er zijn de afgelopen jaren veel dingen verbeterd. Vooral mensen die voorheen de auto gebruikten hebben nu een goed alternatief en dat komt de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de stad ten goede. Om dat mogelijk te maken is er ook gesneden in de oude routes: naar Rivierenwijk, Hoograven en Lunetten rijdt een buslijn minder. Je kunt ook niet meer direct door de Biltstraat naar Oudwijk. En dat zijn maar twee voorbeelden. De oorzaken daarvan waren vooral bezuinigingen, het waren immers crisisjaren. Nu die voorbij zijn constateren we een toename van het aantal reizigers op de overgebleven routes. Maar er zijn in het netwerk wel wat ‘witte vlekken’ ontstaan, bijvoorbeeld in delen van Wittevrouwen. Daar is het nu best wel ver lopen naar een bushalte – voor sommige mensen is dat té ver, en niet iedereen kan fietsen. Utrecht moet er wel voor zorgen dat mensen niet in een isolement raken. Dus: in 2030 zal het netwerk ongetwijfeld bestaan uit enkele zware hoofdassen. Tegen die tijd zou de tramlijn Uithof – Biltstraat – Centrum (en verder naar Leidsche Rijn) in gebruik moeten zijn met daarnaast goede buslijnen naar al de stadsdelen. Daarop aanvullend een betrouwbaar en kleinschaliger systeem (desnoods op afroep) waardoor iedereen snel een knooppunt, bijvoorbeeld het CS, kan bereiken.”
Robin Berg – Directeur We Drive Solar
‘Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden zal het hebben van een eigen auto meer uitzondering dan regel worden’
“Het Utrechtse OV-netwerk in 2030 is een stuk intensiever dan nu. Uitbreiding van het aantal treinen, trams en bussen is nodig om Utrecht bereikbaar te houden. Tegelijkertijd zullen fietsen het belangrijkste vervoermiddel worden in de regio. Door forse investeringen in fietsinfra (stallingen, snelwegen e.d.) zal de regio Utrecht nog meer dan nu een fietsregio worden. De komende jaren worden In Utrecht ruim 70.000 nieuwe woningen gerealiseerd in de stad. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden zal het hebben van een eigen auto meer uitzondering dan regel worden. Het hebben van een auto heeft niet veel zin. Er is maar beperkt plek voor, zowel wat betreft parkeerruimte als ruimte om de stad in-en uit te gaan tijdens de spits. Woon- en werkverkeer gebeurt in 2030 hoofdzakelijk met fiets en OV. En als je dan toch een auto nodig hebt? Dan maak je gebruik van één van de deelauto-aanbieders, zoals We Drive Solar. Een bedrijf dat in 2030 met honderden elektrische deelauto’s schone en slimme automobiliteit aanbiedt in de hele regio. Mede dankzij de auto’s van We Drive Solar draait Utrecht in 2030 dag en nacht op de kracht van de zon.”
21 Reacties
ReagerenDe verregaande individualisering van de maatschappij heeft steeds meer behoefte aan flexibele transportmiddelen. Het traditionele ov gaat deze vraag niet kunnen opvangen. Tijd en locatievrij vervoer zal de toekomst worden.
De tekst van het artikel is hier vanuit een zeer eenzijdig perspectief geschreven.
O Wacht, en een directeur zit gelijk reclame te maken voor zijn eigen bedrijf… Chapeau!!
@cas
Is waar wat je zegt maar zoals het nu gaat is het niet langer houdbaar. We zullen andere keuzes moeten gaan maken. ‘Versoberen’ is daar een onderdeel van. Daar hoef je overigens zeker niet slechter van te worden.
Er is maar 1 antwoord op deze vraag: Aansluitend bij de behoeften van de bewoners.
Dus als die de auto echt nog nodig hebben, dan zal er meer ruimte moeten zijn voor auto’s ipv openbaar vervoer.
Als er vooral naar utrecht centraal wordt gereisd, dan is het spakenmodel redelijk.
Maar belangrijkst: juist vervoer naar andere stedelijke buitengebieden is en blijft slecht en traag. Dus wil je hier iets in verbeteren, dan zul je de vervoersbewegingen moeten verminderen, of het OV versnellen. Utrechters blijven niet alleen in Utrecht, niet voor werk en niet voor prive.
Maak van het havengebied (Lageweide) een woon- en werkgebied. Dichtbij Amsterdam. Langs de A2. Binnen de ring. Maarssen het nieuwe intercitystation. Dan heb je directe aansluiting op Schiphol.
Zo vang je een hoop extra groei op met relatief weinig overlast in het huidige systeem.
@Sander
Inderdaad er wordt nu alleen gepraat over hoe je binnen Utrecht kan bewegen, maar hoe komen we dan straks de stad uit? Ik wil wel mee werken door mijn auto te verkopen maar dan moet er verdomd wel een zeer goede alternatief voor terugkomen!
In Arnhem is een goed systeem, de trolley bus! Electrisch, flexibel aan te leggen, mixed met andere vervoerstromen en onderhoudsvriendelijk.
@ Ben
Trolleybussen zijn achterhaald. Bussen kunnen al lang zonder draad boven de straat elektrisch rijden. Venlo en Eindhoven hebben al bijna 100% elektrische stadsdienstregelingen zonder bovenleiding. Bussen kunnen tegenwoordig gewoon hun routes rijden zonder permanent aan de stroom te liggen. Het vergt wel meer bussen in de aanschaf (de bussen moeten wel ooit opgeladen worden tussen de ritten door) Nog goedkoper, flexibeler en efficiënter.
‘De tijd waarbij in ieder voertuig slechts één persoon zit is voorbij’
Tijdens de OV stakingen een aantal malen een auto moeten huren.
Wat mij dus opviel was dat bijna iedere auto door slechts één persoon was bezet.
Rover, rijdt net als ik geen auto, maar gebruikt het OV wanneer ze niet staken.
Auto’s met vijf personen zie je niet rijden, twee personen af en toe.
Eigenlijk zouden we een verbod moeten invoeren wanneer er geen vijf of zeven zitplaatsen zijn gevuld de auto niet mag rijden.
Ik heb tijdens de stakingen zoveel mogelijk collega’s vervoerd in de Adrem auto.
Ik zie het woord metro niet. Te duur is geen argument, geld is er hier zat in NL. Zo hoeft er minder waardevolle grond te wijken voor weg/rails en hou je de stad een stuk mooier en efficienter.
Utrecht moet de uitdaging aangaan en aan al die Groen Links politici laten zien dat het wel kan.
Een stad waar je overal met de auto kan komen, kan parkeren zowel thuis als op bestemming.
Een auto geeft vrijheid en dat willen we!
Aan de noordkant van de Leidsche Rijn tunnel een rechtstreekse OV spaak naar de zuidkant van de stad zou handig zijn. Je staat daar toch al stil en zo is er meer ruimte voor de mensen die het wiel Utrecht met de auto willen passeren.
Wat bedoeld men eigenlijk met “autonome voertuigen” ?
Hopelijk toch geen kleine bestelbusjes of zo iets, en nog meer extra overstappen ?
Utrecht moet eindelijk eens af van het idee alles op te lossen op de wijze van een stad van de omvang van bijvoorbeeld Zwolle, maar met wat extrapolatie.
Leg nu gewoon eens een degelijk netwerk aan van Tram, Metro, Lightrail.
Anders kun je over enkele jaren weer aan de slag, en doe het dus met uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst.
Dus niet zoals het huidige tramstation in aanbouw bij CS, als er straks meer tramlijnen op aangesloten moeten worden is het weer te klein.
Dus bouw dat Tram/Metro station onder de sporen, zodat je in de breedte geen beperking hebt, en bijv ook lijnen deels ondergronds aan kan leggen waar dat beter is.
Het zal er toch een keer van moeten komen, dus beter gelijk goed met ruimte voor toekomstige uitbreiding, dan elke keer weer de stad overhoop voor houtje-touwtje oplossingen.
Wat er bij zou helpen, is dat het busstation niet in tweeën verdeeld is met een paar bussen aan de oostkant en de rest aan de westkant.
Dat betekent namelijk heel de stationshal door om over te stappen.
Daarmee stimuleer je niet het gebruik van de bus binnen de stad.
Beetje jammer om nu te bedenken hoe in 2030 het eruit zou moeten zien. Dan zijn we rijkelijk laat als je bedenkt hoe lang de politiek bezig is geweest met de uithoflijn en die rolt nog steeds niet. Maak er maar een visie 2040 van. Maar de nieuwe technieken gaan de idee’n inhalen. Maar laten we eens beginngen met een metro aan te leggen. Geeft een hoop rust op straat
Creëer ook rijbanen waar alleen auto’s met minimaal 3 personen mogen rijden.
@ Herman
Gelet op de cijfers autobezit onder mensen tot de 35 (en de ontwikkelingen daarin), willen mensen helemaal geen (eigen) auto meer; met deelauto’s of autohuur voor bijzondere gevallen redden zij zich prima.
Zij willen vaak geen belemmerende auto’s in de straat, redden zich prima met fiets en OV; zijn kortom, wat flexibeler dan de generaties voor hen.
Natuurlijk is het generaliserend om namens een hele generatie te spreken, maar er zijn grote ontwikkelingen gaande.
We hebben gewoon goed en snel OV nodig die niet alleen de stad verbindt, maar de hele regio.
Het belangrijkst is dat Utrecht eens een keer stopt met alles oplossen met alleen maar nog meer bussen. Er moet een veel efficiëntere lightrail-verbinding komen die meerdere plaatsen aandoet(bijvoorbeeld Leidsche Rijn-Utrecht-Zeist/De Bilt) en tegelijkertijd in de stad langs de drukke punten komt, zoals de binnenstad en de Uithof. Aanvullend kunnen buiten de stad bussen aantakken op de stations van de ligthrail.
Het is erg jammer dat Utrecht afgelopen decennia al niet verder heeft durven denken dan bussen of eenvoudige trammetjes. De Uithoflijn en busbaan Transwijk zijn de zoveelste voorbeelden van toch wel dure korte termijnoplossingen met een lange bouwtijd, maar waar niet eens iedereen van gaat profiteren.
Openbaar- en privévervoer wordt 1 systeem. Stop met uitbreiden rails, alle nieuwe vervoersdiensten gaat over de weg van huis naar huis. Verbindt aan de noordkant van Utrecht, Overvecht met Leidserijn via een brug voor fietsers, auto’s en bussen. Dit ontlast de ring noord en verkort woonwerk verkeer. Komt later altijd van pas.
Dit bericht van DUIC is louter en alleen een reclameboodschap. De kern van een reclameboodschap is dat alleen het eigen product centraal stelt. Of dat product een oplossing is voor alle gebruikers interesseert hen niet.
* Mobiliteit is een logistiek systeem. Logistiek betekent berekenen hoe, in dit geval mensen, zo snel en effectief als mogelijk van het vertrekpunt bij de eindbestemming aankomen.
* Ieder mobiliteitssysteem heeft infrastructuur nodig. Daarbij maakt het niet uit of dat een fietspad, een luchthaven of stations, rails of wegen zijn. Het bouwen van infrastructuur is vrijwel altijd een schoksgewijs proces. Er wordt pas ontwikkeld als het te laat is, succesvolle infrastructuur is al te klein op het moment van oplevering. De doorlooptijd voor het realiseren van grootschalige infrastructuur is 20 tot 30 jaar. Dit geldt allemaal ook voor fietsinfrastructuur. Bekijk eens hoe lang de stad daarmee al worstelt.
* Zoals bij iedere grootschalige fysiek-technische ontwikkeling zijn opschalingsproblemen de grootste bottleneck bij het succesvol uitrollen van nieuwe vervoersystemen. Niemand van de door DUIC aangehaalde promotoren heeft het daarover. Zij denken te kunnen toveren.
* Geen van de promotoren komt met een analyse van de mobiliteitsvraag. Waarom neemt mobiliteit zo sterk toe? Waarom reizen mensen over steeds grotere afstanden en doen zij dat steeds vaker? Zijn de oorzaken van de toenemende mobiliteit te beïnvloeden of niet? Geen van de oplossingsgerichte DUIC promotoren heeft het daarover.
* De vertrek- en eindpunten zijn voor mobiliteit gedefinieerd als ´Van deur tot deur´ vervoer. Hoe dat is georganiseerd is afhankelijk van doel en eisen van/aan de vervoersvraag. Ook de linkse backpacker gaat niet met de fiets naar Schiphol, voor burgers die, door beperkingen, er lang over doen om een OV punt te bereiken, is alleen individueel gericht autovervoer een oplossing. Dat gaat overigens om steeds meer mensen omdat bushaltes bij de vleet worden opgeheven.
* De keuze tussen vervoerswijzen is afhankelijk van de ´Van deur tot deur´reistijd, van de gewenste privacy tijdens het reizen, van de mogelijkheid om de reistijd effectief te besteden Burgers maken daar individuele keuzes in.
*Hoe meer vertrek- en eindpunten er zijn, hoe groter het aantal verschillende reisroutes wordt. Hoe meer die reisroutes verschillend van elkaar zijn, hoe vaker er een keus wordt gemaakt voor individueel vervoer.
De uitwerking van de terechte vraag die DUIC stelt laat zien hoe weinig diepgang DUIC momenteel aan politieke discussies toevoegt.
We moeten nu echt planmatig vooruit denken om aan de behoeften van straks te voldoen. Dus niet op rommelige wijze een trambaan aanleggen en NB een halfjaar voor de in gebruikname verkondigen dat die vervoerscapaciteit niet aan de vraag zal voldoen. Ook moet een stadsbestuur zich niet nu afvragen hoe de vervoersstructuur er in 2030 er uit zal zien; die strategie dient al lang vast te liggen, op basis van gedegen afwegingen.
Natuurlijk dient er een vervoerscirkel te komen, zo snel mogelijk, en misschien is zelfs tweerichtingsverkeer daarvan overbodig.
Een recessie mag nooit de reden zijn om bv. buslijnen in te perken. Evenmin mag de opbrengstenkant van OV telkens zwaarder wegen dan de beschikbaarheid ervan voor bv. kinderen- en bejaardenvervoer.
Heel veel fietsen is prima, maar de mega-stromen die tijdens spitsuren ontstaat mogen niet met ‘domme’ stoplichten worden blootgesteld aan drukke verkeersaders zoals de trambaan. Dat is nu het geval
Bij het uitvoeren van lange-termijn planning dient a-politiek aandacht te worden geschonken aan de kortere-termijn knelpunten, niet met ‘slimme oplossingen’ maar op basis van gezond verstand.