Hoe moet het verder met de bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen? | De Utrechtse Internet Courant Hoe moet het verder met de bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen? | De Utrechtse Internet Courant

Hoe moet het verder met de bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen?

Hoe moet het verder met de bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen?
Bron: Google Maps
Bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen leven in onzekerheid over hun woonsituatie. Veel contracten van bewoners die begeleid wonen lopen op 1 augustus af, maar er is nog geen alternatief aangeboden.

Bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen leven in onzekerheid over hun woonsituatie. Veel contracten van bewoners die begeleid wonen lopen op 1 augustus af, maar er is nog geen alternatief aangeboden.

Woningcorporaties Mitros en Portaal willen de bestaande woningen aan het Thomas à Kempisplantsoen slopen en vervangen door nieuwbouw. Daarnaast willen de corporaties het Thomas à Kempisplantsoen meer aan laten sluiten bij Nieuw-Engeland, het ‘eilandgevoel’ van de locatie wegnemen en een aantrekkelijk nieuw stuk stad bouwen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden gaan plaatsvinden of wanneer de huurcontracten van bewoners worden opgezegd. Raadsleden Corine van Dun (D66)
Jantine Zwinkels (CDA) willen weten wanneer er duidelijkheid komt over de huidige woonsituatie.

Ze hebben klachten ontvangen van tijdelijke bewoners van Thomas á Kempisplantsoen die niet weten waar ze na de komende zomer kunnen gaan wonen. Hun woningen, flats, worden gesloopt maar niemand heeft tot op heden een aanbod ontvangen voor vervangende woonruimte.

Majella Wonen

Veel bewoners worden begeleid vanwege persoonlijke problemen. Zo zijn er twee appartementengebouwen waar ex-daklozen en reguliere huurders samenwonen in het project Majella Wonen. Bewoners van de woonvereniging zouden in de toekomst graag bij elkaar willen blijven wonen. DUIC ging al eens op bezoek bij het Thomas á Kempisplantsoen en schreef over het succes van Majella Wonen.

Mitros en Portaal hebben aangegeven dat er een grote kans is dat de huurcontracten worden verlengd, maar er is nog niet aangegeven tot wanneer. Bewoners weten ook niet of zij een vervangende woning krijgen aangeboden. De raadsleden willen weten hoe lang het nog duurt voordat er duidelijkheid komt en hebben schriftelijke vragen gesteld.

Daarnaast is er nu al vertraging in de herinrichting van het gebied bleek uit een bijeenkomst eind 2019 en willen de raadsleden dat er beter wordt gecommuniceerd over de planning en het proces.

Plannen

Mitros en Portaal maakten in juli 2019 bekend dat er werd onderzocht of het haalbaar is om de bestaande 178 woningen en 16 bedrijfsruimtes te slopen en op de locatie zo’n 400 nieuwe woningen te bouwen. Dit worden sociale huurwoningen, huisvesting voor de woongroep Majella en woningen in het middensegment. Ook willen Mitros en Portaal meer groen in het gebied aanleggen.

De Thomas à Kempisweg is onderdeel van de Westelijke Stadsboulevard en wordt net als de rest van het traject – dat loopt van het 24 Oktoberplein tot de Marnixbrug – heringericht. Voor het deel bij de Thomas à Kempisweg is in 2017 gekozen voor het burgerinitiatief ‘Fris Alternatief’. De basis van Fris Alternatief is dat de Thomas à Kempisweg volledig wordt vrijgemaakt van doorgaand gemotoriseerd verkeer en op termijn uit gebruik kan worden genomen.

10 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Ik hoop, dat met deze bewoners netter word omgegaan, dan met de bewoners van de te slopen huizen aan de Croeselaan. Maar ook hier zie je weer, dat de bewoners lang in onzekerheid worden gehouden. Zeker voor de begeleid-wonen-bewoners lijkt me dat een verre van ideale situatie. Ik hoop, dat de bewoners een goed tijdelijk onderkomen kan worden aangeboden, en een fijne nieuwe betaalbare woning.

  2. GeenStijl@Utrecht😉

    Het wordt tijd dat de privatisering van de woningcorporaties wordt teruggedraaid, alle graaiers eruit en gewoon terug naar gemeente woningen.

  3. Berend

    Hoe dan ook, in dit stukje is de bebouwing aan vernieuwing toe, wandel er vanavond maar eens doorheen en omheen.

  4. Ewout

    Veel van deze huurder wisten al bij het intrekken van de woning dat het tijdelijk is omdat ze gesloopt gaan worden. Alleen is het. Jet duidelijk Holland tijdelijk is. En als eenmaal je huis ook als thuis voelt wil je natuurlijk niet meer weg….

  5. Paul

    Het zou een goed idee zijn om gefaseerd te bouwen. Allereerst bouwen op de plek waar het station Majjella is gepland volgens Randstad spoor. Indien daar station en woon toren , en zelfs overbouwen van de weg gecombineerd wordt dan kan het 1e deel oude huizen gesloopt worden en bestaande bewoners hier na verhuizen . En zo steeds weer verder , op gesloopte ruimte bouwen.
    voor de bewoners instaat dan veel meer rust in timing en het feit dat ze hun buurt niet hoeven te verlaten.

  6. Koel Hoofd

    Die stadsboulevard gaat niet doen wat de gemeente er van verwacht, het wordt een lange file. Daardoor blijft dat gedeelte een eiland, ingesloten door verkeer.
    Dat is iets wat de gemeente helemaal zelf veroorzaakt omdat ze mensen niet begrijpen, slecht ze hun wil op leggen.

    De gemeente zal ook net zo asociaal met die bewoners om gaan als met alle andere mindervermogende uit de stad die ooit op een locatie woonde waar de elite graag wilde zitten. Dat is traditie in progressief sociaal Utrecht.
    Dus er zal wel weer ongelooflijk met ze worden gesold, krijgen vervangende (mindere) woonruimte op onmogelijke locaties, en als de nieuwbouw eindelijk af is, dan kunnen ze er niet wonen omdat de linkse elite, die als geen ander de weg weten in de bureaucratie, er is ingetrokken.

  7. wollie

    gemeentewoningen? een corporatie werkt prima, zolang men maar niet gaat speculeren, de halve woningvoorraad verkoopt of de directeur in een maseratie laat rijden.

  8. blm

    De meest ongezonde plek in Utrecht, met drukke wegen omgeven. Stressvol.
    Afbreken, maar eerst iets duurzaams en prettigs neerzetten aan het kanaal?
    Hoop snel duidelijkheid voor deze mensen en een mooie goed geisoleerde woning terug niet meer midden in de uitlaatgassen.
    Sluit me verder aan bij @geenstijl.

  9. Anne Marie ten Berge

    Het lijkt erop dat raadsleden nog nooit van de huurwet hebben gehoord. Huurders kunnen alleen hun huis uitgezet worden als ze iets dat gelijkwaardig is krijgen aangeboden en daar gaat dan weer de rechter over.

  10. boris

    de bewoners aan de kempis plantsoen hebben al 1 jaar contract verlening gekregen het is al bekend alleen de portaal is weer laks bezig en ik woon zelf aan de thomas a kempisweg

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).