Hoe moeten de Utrechtse wateren in de toekomst gebruikt worden? Gemeente start enquête Hoe moeten de Utrechtse wateren in de toekomst gebruikt worden? Gemeente start enquête

Hoe moeten de Utrechtse wateren in de toekomst gebruikt worden? Gemeente start enquête

Hoe moeten de Utrechtse wateren in de toekomst gebruikt worden? Gemeente start enquête
De gemeente wil van Utrechters weten hoe zij over het gebruik van de wateren in de stad denken. Dus hoe beleven de inwoners de grachten, riviertjes en plassen en hoe kan het nog beter? Uiteindelijk moet dit leiden tot een nieuwe ‘visie stadswater’.

De gemeente wil van Utrechters weten hoe zij over het gebruik van de wateren in de stad denken. Dus hoe beleven de inwoners de grachten, riviertjes en plassen en hoe kan het nog beter? Uiteindelijk moet dit leiden tot een nieuwe ‘visie stadswater’.

“De stad groeit, de zomers worden warmer en het wordt steeds aantrekkelijker om in de stad Utrecht te gaan varen”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Afgelopen zomers kenden veel warme dagen. Mensen zoeken het water op voor verkoeling, varen op een bootje of nemen een frisse duik. We zien dat er meer verschillende groepen op hetzelfde moment het openbare water gebruiken.”

Er komt ook steeds meer water bij in Utrecht. Zo is vorig jaar het nieuwe deel van de singel rond de binnenstad geopend en rond 2025 wordt de singel bij het Smakkelaarsveld aangesloten op de Leidse Rijn.

Perspectief

De nieuwe visie stadswater moet bewoners, maar ook ondernemers een perspectief bieden hoe de vaarwegen en zwemwateren in Utrecht gebruikt kunnen worden. Bij het opstellen van deze visie wil de gemeente de mening horen van bewoners, watersporters, waterrecreanten en ondernemers. Dit kan onder andere via een enquête die sinds maandag online staat.

Daarnaast organiseert de gemeente in de zomer van dit jaar, in het najaar van 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 verschillende bijeenkomsten en gesprekken. In het tweede kwartaal van 2022 volgt een formele inspraakperiode en in het derde kwartaal van volgend jaar wordt de visie vastgesteld.

In de video hieronder legt de wethouder het plan nog een keer uit.

9 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Laten we de visie bijstellen naar de korte termijn, gemeente Utrecht.

  Er is momenteel een pandemie die gevolgd wordt door een diepe economische crisis.

  Nu daarom geen geld uitgeven aan wensdenken (o.a. rapporten en participatie waar toch niks mee wordt gedaan), veel minder geld uitgeven aan cultuur en geld sparen om de bevolking eten en onderdak te kunnen blijven bieden. Ook de ondernemers in de stad hebben de financiële steun hard nodig.

  De geldboom (belastinggeld van de bevolking) zal op korte termijn veel minder vruchten hebben om te plukken.

 2. Singelbewoner

  Wat een belachelijke enquete-tool is hier voor gebruikt. Op een miliscule kaart moet je uitzoeken welk water welk nummer heeft, in de legenda kan je uitzoeken hoe het water heeft.

  Na 75% houd ik het voor gezien. Voor de echte bikkel dus.

 3. Adriaan

  Stuurboord wal houden is al voor velen te hoog gegrepen…. daar ligt een aandachtspunt, niet meer, niet minder. We hebben het hier niet over grote beroepsvaart met serieus over-vaar-risico…..

  Zomer 21 gaat er bij Paardenveld weer heerlijk worden gerecreëerd, inclusief zwemmen. De visie volgt een jaar later….

  Tip: ga eens kijken waar nu de populaire zwemplekken zijn.
  Daar zit een klein risico. Uit eigen ervaring zag ik wat er gebeuren kan als iemand onder een waterfiets door zwemt: die kwam met een lange lijn aan zijn pols weer boven…..

  Waterkwaliteit is nauwelijks een issue. Van diaree door slecht zwemwater inslikken krijg je niks blijvends, hoogstens toegenomen weerstand gedurende de eerste 6 weken nadien.

 4. Titia Beukema

  Hopeloze enquete!! Niet te bereiken en niet in te vullen! Terwijl het een onderwerp is waar ik graag mee mee wil denken.

 5. Koel Hoofd

  Wat de gemeente vergeet, is dat er toezicht nodig is als er van al dat vaarwater zwemwater wordt gemaakt.

  Want van bruggen mag je niet afduiken, dat doet men toch.
  Alle kwetsbare kades moeten worden voorzien van trappen, anders kan men er niet uit.
  Men kwakt nog steeds vanalles in het water als men daar zin in heeft, dat is een risico voor zwemmers dus dat water moet intensief worden schoongehouden.
  Het water is leefgebied voor flora en fauna, dat leefgebied wordt dan ernstig verstoord op warme dagen.

  Dat mensen stadsratten willen knuffelen in water waar ook dode dieren in liggen te rotten, en zelfs af en toe ook een menselijk lijk, moeten ze zelf weten
  Maar dat de gemeente dat wil faciliteren om lokaal verkiezingsstemmetjes te scoren omdat D66 en GL er slecht voorstaan in de landelijke verkiezingen vind ik raar.

 6. kobalt

  Volgens mij willen ze niet dat we die enquête doen, aangezien het een onmogelijke opgave is om hem helemaal te doorlopen.

 7. WvR

  Iedere godvergeten enquete die ik in Utrecht (en meest waarschijnlijk gemeentes in het algemeen) heb meegemaakt is niet meer dan checkbox op de lijst van ToDo items:
  (1) Bevolking geraadpleegd? Check.
  (2) Mooi, dan kunnen we nu ONS plan gaan uitvoeren.

  Het is sneller, goedkoper, en minder beledigend gewoon aan te geven welke visies er zijn, en welke van die visies volgens de gemeente de goede visie is die uiteindelijk, ongeacht input, uitgevoerd gaat worden.

  Dan kan iedereen het goede antwoord geven, en lijkt het net of er daadwerkelijk iets met de input is gedaan. Iedereen kan elkaar recht in de ogen kijken, en het scheelt een hoop frustratie bij, en overbodige uitleg aan, de burger waarom de visie van de burger verkeerd was en deze dus genegeerd werd.

 8. GeenStijl @Utrecht 🤔

  Mooie waterwoningen die qua stijl in de buurt passen van waar het water zich bevindt.

 9. Hans

  Voor iedereen die moeite heeft met de kleine waterkaart: https://denkmee.utrecht.nl/uploads/e27ac1e0-5beb-47e5-b68b-846c5bddbe2a/phase_file/file/a3f74283-334a-4a14-9d68-0d05079ec8af/Plattegrond_wateren_visie_stadswater.pdf

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).