In meerdere media in Nederland – maar ook in Engeland – werd afgelopen week melding gemaakt dat Utrecht uitgeroepen was tot wereldfietsstad. Maar is dat ook zo? Ja, maar dit vond al plaats in mei 2019. Hoe kan het dat media dit nu ineens oppikken?
In mei 2019 kwam de Duitse verzekeraar Coya met een bericht naar buiten dat Utrecht de beste fietsstad van de wereld is. Ze hadden 90 steden gerangschikt en daar kwam de Domstad het beste in uit.
Het bericht staat dus sinds vorig jaar al op de website, maar werd afgelopen week door verschillende Nederlandse media opgepikt. Enkele media verwezen ook naar het World Economic Forum als bron. Het ANP, Binnenlands Bestuur, RTV Utrecht, Parool en het AD maar ook de Engelse krant The Independent schreven er afgelopen week over.
Af en toe opgepikt
We belden met Coya in Duitsland om te vragen hoe dit zit: “Ja we zagen inderdaad ineens een hoop internetverkeer vanuit Nederland komen naar onze index van fietssteden.” Het bericht staat al sinds mei 2019 op de site van de verzekeraar: “We zien dat de index af en toe wordt opgepikt door media en daarna veel gedeeld wordt. We willen later dit jaar wel met een meer actuele versie komen.”
World Economic Forum
Verschillende media verwijzen ook naar het World Economic Forum als bron. Daar werd op 29 juni van dit jaar inderdaad een artikel over de rangschikking van Coya gepubliceerd. We mailden met de schrijver van het artikel, hij gaf aan dat het bericht eerder op de website van Statista gepubliceerd was. Dat bericht is overgenomen. Dat artikel verwijst ook naar de rangschikking van Coya uit mei 2019.
Ook is er geen sprake van een samenwerking tussen Coya en het World Economic Forum, de ranglijst is een product van Coya en niet van het World Economic Forum zoals sommige media menen.
Utrecht wereldfietsstad?
Natuurlijk vinden we bij DUIC ook dat Utrecht de beste fietsstad in de wereld is, en het onderzoek van Coya uit begin 2019 toont dit ook aan. De andere index van wereldfietssteden, gemaakt door Copenhagenize, zette Utrecht in 2019 op de derde plek. De Fietsersbond roept al jaren andere steden in Nederland uit tot Fietsstad, daar staat Utrecht helaas niet op nummer één.
Gekoppelde berichten

Deze negen plekken in Utrecht maken kans op een nieuwe fietsbrug of -tunnel
Er zijn negen plekken in Utrecht geselecteerd waar misschien een fietsbrug en -tunnel komen. Deze…

Ruim 20 procent van gevaarlijk geparkeerde fietsen in Utrecht zijn Swapfietsen en OV-fietsen
Ruim 20 procent van alle fietsen die in Utrecht in 2019 ‘gevaarlijk’ geparkeerd waren en…

Saskia Kluit vertrekt als directeur Fietsersbond: ‘Ook in Utrecht kan het nog stukken beter’
De fietskoningin wordt ze genoemd. Saskia Kluit is al elf jaar werkzaam bij de Fietsersbond…
7 Reacties
ReagerenUtrecht zal zeker een goede kans maken als het gaat om de fietsdichtheid per vierkante meter. Want ook de trottoirs tellen mee. Voor de jongeren onder ons: ooit was het trottoir bedoeld voor voetgangers en mensen in een rolstoel. Tegenwoordig wordt het trottoir
gerekend tot het fietsdomein. Om er op te rijden, maar meer nog om de fiets te stallen.
Het is natuurlijk leuk dat Utrecht tot wereldfietsstad is uitgeroepen. Maar dat is wel in tegenspraak met het plan van de gemeente om de binnenstad voor fietsers af te gaan sluiten. Alleen voetgangers zijn nog maar welkom in het oude centrum, als dit bekend wordt is Utrecht zijn onderscheiding zo weer kwijt!
Nou, da’s wel een farce. Vast omdat Utrecht een grote fietsenstalling heeft, maar verder maakt Utrecht dat nog niet waar. Verbeter eerst de fietsroutes maar, Utrecht en kijk nog eens naar je stoplichten.
@Janah
En alle hardlopers lopen dan weer op het fietspad… 🙂
Maar ja, zolang er totaal niet wordt gehandhaafd op het fietspad door de gemeente, wordt dit alleen maar erger. Zie ook dat het “appen” op de fiets weer volledig terug is van weggeweest. En ondertussen blijven alle opgevoerde snorscooters en bezorgbrommers nog steeds over de fietspaden scheuren.
Handhaving kijk weg en bekeurt enkel burgers op parkeren en dergelijke.
Hoezo is Utrecht een goede fiets stad? Er zijn heel veel plekken waar je niet goed kunt fietsen. Die ronduit gevaarlijk zijn ook. Heel Utrecht West bijv. Probeer maar eens over te steken bij de Vleutenseweg of bij de Veilinghaven (heel veel bussen – wie heeft dat verzonnen!). Nee, Utrecht verdient die titel niet.
Zeker hebben bovenstaande reactie op een aantal punten gelijk. Verdere verbeteringen zijn noodzakelijk nog.
Desalnietemin is Utrecht met recht Wereld fiets stad te noemen , en wel hierom :
1. Er is een enorme voorliefde voor fiets gebruik, fiets sport, fiets mentaliteit, fiets dichtheid.
2. We hebben het 1e formele fietspad ter wereld op de Mali baan.
3, We hebben de grootse fietstalling ter wereld
4. We hebben het 1e dynamische fiets parkeer aanwijzing systeem ter wereld.
5. We hebben de enige fietsbrug met bomen.
6. Bijna waren we de 1e stad ter wereld met de drie belangrijkste wieler events.Giro 2000, tour de france2015 Vuelta 2020.
7. Utrecht heeft de drie belangrijkste fiets beurzen per jaar.
8. De Utrecht Bike Community heeft een heel actief en mooi regionaal net werk van heel veel fiets diciplines, fiets professionals, zowel privé ondernemingen, overheden, stichtingen etc.
9. Utrecht heeft zonder twijfel een heel actieve fiets minded politiek.
10. Met de nieuwe wijken wordt ingezet op nog meer fiets mobiliteit & recreatie zoals de Utrechtse fietsboot in zuilen.
Indien er niet voort durend geïnvesteerd wordt in uitbreiding en verbeteringen verliezen we mogelijk onze kop positie in het wereld peloton!
@World Bike Capital
Je realiseert je dat niet iedereen kan of wil fietsen?
Het is als mensen die een hond hebben; ze denken dat iedereen het leukt vindt als de hond aan ze snuffelt met een natte neus. Niet dus.