Hoe staat het ervoor met de verkoop van gevangenis Wolvenplein? Hoe staat het ervoor met de verkoop van gevangenis Wolvenplein?

Hoe staat het ervoor met de verkoop van gevangenis Wolvenplein?

Hoe staat het ervoor met de verkoop van gevangenis Wolvenplein?
De laatste gevangenen vertrokken ondertussen meer dan zes jaar geleden maar nog steeds is niet duidelijk wat er met Wolvenplein in Utrecht gaat gebeuren. In maart van dit jaar startte de verkoop, als alles goed verloopt weten we in de loop van volgend jaar wie de nieuwe eigenaar wordt.

De laatste gevangenen vertrokken ondertussen meer dan zes jaar geleden maar nog steeds is niet duidelijk wat er met Wolvenplein in Utrecht gaat gebeuren. In maart van dit jaar startte de verkoop, als alles goed verloopt weten we in de loop van volgend jaar wie de nieuwe eigenaar wordt.

De huidige eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, biedt het hele 19e eeuwse complex in één keer te koop aan. Het gebouw heeft voor het Rijk namelijk geen doel meer. In samenwerking met de gemeente is er een visiedocument opgesteld, met daarin de randvoorwaarden van de verkoop.

Die verkoop startte in maart en ondertussen zijn we in de volgende fase beland. De partijen die zich voor oktober hadden aangemeld en graag de nieuwe eigenaar willen worden, hebben nog tot 11 februari om een uitgewerkte projectvisie in te leveren. In april start dan het bieden en in juni moet duidelijk worden wie de nieuwe eigenaar is.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kunstwerk bij de voormalige gevangenis

Tot nu toe

Op 1 juli 1856 werd de gevangenis op het Wolvenplein in gebruik genomen. De gevangenis had een kruisvormige opzet, waarbij één vleugel diende als administratie- en directiegebouw en de overige waren ingericht als cellenvleugels. Sinds de opening is de gevangenis nog uitgebreid, onder andere met een kerkgebouw.

Voordat het cellencomplex wegens bezuinigingen de deuren moest sluiten in 2014 was het de oudste gevangenis in Nederland. Sinds de sluiting van de gevangenis wordt er gesteggeld over de toekomst.

Sinds de sluiting is het gebouw in gebruik als tijdelijke locatie voor evenementen, horeca en werkruimten. Ook wordt er sindsdien nagedacht over de herbestemming. De gevangenis is een markant gebouw, in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en is beschermd als rijksmonument. De gemeente Utrecht denkt actief en samen met het Rijk na over de nieuwe invulling.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Ik hou mijn hart vast… Gemeente en projectontwikkelaars, dat blijkt steeds weer een ongelukkige combi te zijn waarin de gemeente (wij dus) steevast aan het kortste eind trekken!

 2. JdV

  Het zou wellicht een idee zijn om het gebouw om te toveren tot een gated community met ruime appartementen in het hogere prijssegment. Volgens mij is er best een markt voor woningen die zeer veilig zijn, en een gevangenis is net zo moeilijk in als uit te breken, dus dat zit wel goed. Voeg daar een flink aantal parkeerplaatsen aan toe en wat plek voor sloepjes aan het water en je hebt een winnaar. Huizen zijn het belangrijkste in Utrecht , en hierdoor kun je de doorstroming weer een klein beetje op gang brengen.

 3. Wim Vreeswijk

  Maak er weer snel een gevangenis want er lopen immers steeds meer criminelen rond in Utrecht die hier prima gehuisvest kunnen worden op water en brood !.

 4. Tja

  @JdV: ‘een gated community met ruime appartementen in het hogere prijssegment’ gaat de woningnood waarschijnlijk weinig helpen. Betaalbare koop: dat zou pas fijn zijn.

 5. Rob

  Ombouwen naar starterswoningen met toegankelijke huur. Projectontwikkelaars buiten de deur houden want dan betaal je 900 voor 30m2

 6. Rob H.

  @Gerard Brugmans: het pand is van het Rijksvastgoedbedrijf, niet van de gemeente…

  @JdV: Of weer als gevangenis voor criminele vastgoedeigenaren…

 7. Kadoendra

  @JdV

  Het gebouw hoeft helemaal niet omgetoverd te worden, in deze staat kan het namelijk zeer goed dienst doen als een gated community voor kapitaalkrachtige witteboordencriminelen.

 8. Erwin

  @Tja: bouwen voor het hogere prijssegment zorgt voor doorstroming en heeft als voordeel dat een hoop betaalbare woningen (middensegment) beschikbaar komen. Talloze senioren (waaronder ik) snakken naar appartementen in het hogere segment, waardoor zeer betaalbare gezinswoningen weer op de markt komen.

 9. Ed.

  Kijk eens naar de Blokhuispoort in Leeuwarden!
  https://www.boei.nl/projecten/de-blokhuispoort

 10. Gerard Brugmans

  @Rob H.: Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt, maar de gemeente geeft de vergunningen af aan de nieuwe eigenaar…

 11. Malle Aggie

  Vreemde reden om te sluiten: niet omdat er veel minder delinquenten zijn (omdat Nederland zoveel braver is geworden?), maar: wegens bezuinigingen! Toch maar weer inrichten als Huis van Bewaring, met de nodige arbeid door de zitters!

 12. Scherpschutter

  Dit gebouw raakt de Rijksdienst aan de straatstenen niet kwijt natuurlijk. Wie dit koopt is geen eigenaar, maar een (tijdelijk) beheerder van staatseigendom waarbij diezelfde overheid zoveel bizarre regels dicteert dat succesvolle commerciele exploitatie niet tot de mogelijkheden behoort. Maar 10% mag woonruimte worden, de celstructuur moeten behouden blijven, de vleugels moeten behouden blijven, het moet publiek toegankelijk blijven, er moet ‘iets’ in komen voor de buurt, je hebt gemeentevergunningen nodig voor van alles en nogwat, de onderhoudskosten zijn astronomisch, er mag maar een heel klein beetje nieuw gebouwd worden, etc etc etc: je kunt werkelijk helemaal niets met dit gedrocht.

  Je maakt mij niet wijs dat ook maar 1 private partij serieuze interesse heeft. Als er al een gegadigde is dan zal het wel weer een subsidiespons zijn die op zoek is naar een locatie om hobbymatig blootvoets duurzame rietjes van gerecycled riet te laten maken…

 13. Wim

  Bom erop en nieuwbouw apartementen met uitzicht op de singel en voor mensen die dicht bij het centrum willen wonen voor de reuring.
  Deze mensen maken maken dan starters woningen vrij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).