Vertraging voor het Het Nieuwe Inzamelen | De Utrechtse Internet Courant Vertraging voor het Het Nieuwe Inzamelen | De Utrechtse Internet Courant

Vertraging voor het Het Nieuwe Inzamelen

Vertraging voor het Het Nieuwe Inzamelen
Archieffoto
Na de nodige discussie over het nut en de noodzaak van het Nieuwe Inzamelen lijkt de nieuwe manier van afvalinzameling in Utrecht ook in de wijken rondom het centrum ingevoerd te gaan worden, wel met enige vertraging.

Na de nodige discussie over het nut en de noodzaak van het Nieuwe Inzamelen lijkt de nieuwe manier van afvalinzameling in Utrecht ook in de wijken rondom het centrum ingevoerd te gaan worden, wel met enige vertraging.

De gemeente Utrecht wil zoveel mogelijk stoppen met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil. Het college hoopt dat Utrechters zo meer afval gaan scheiden. Bewoners kunnen kliko’s krijgen voor papier, gft en ‘plastic, blik en pak’. Daarnaast komen er ruim zestienhonderd ondergrondse containers voor restafval in de stad. In veel ‘oude wijken’ hebben de huishouden geen plek voor de verschillende kliko’s, daar gaan de bewoners vooral gebruik maken van deze ondergrondse containers.

Waar in sommige wijken het Nieuwe Inzamelen al is doorgevoerd, en volgens de gemeente met succes, moet deze nieuwe manier van afval inzamelen in andere wijken nog gaan plaatsvinden. Het zijn ook sommige bewoners uit deze wijken die het Nieuwe Inzamelen niet zien zitten.

Vogelenbuurt en Tuinwijk

De gemeente is al langer in gesprek met het Coördinatiecomité Afvalinzameling Vogelenbuurt en Tuinwijk. Enkele bewoners uit deze wijken ageren tegen het Nieuwe Inzamelen, zij zien liever geen ondergrondse containers in de wijk en geloven er ook niet in dat door deze nieuwe manier het scheiden van afval verbeterd wordt. Daarnaast zijn de bewoners van mening dat dit soort containers zorgen voor rotzooi door de vele bijplaatsingen van vuilniszakken.

Het comité stelt onder andere voor om gebruik te maken van zogeheten citybins van 40 liter om het restafval en plastic, blik en pak apart op te halen. De gemeente denkt echter dat dit niet voldoet aan het aantal liters dat een huishouden produceert.

Wethouder Geldof: “Laat ik vooropstellen dat ik het waardeer dat de bewoners actief willen meedenken over manieren om zoveel afval te scheiden in hun eigen buurt. Dat is een ambitie die we met hun delen. Helaas moet ik concluderen dat het gebruik van citybins voor restafval en plastic, blik en pak niet de flexibiliteit biedt die bewoners nodig hebben om binnen hun eigen context afval te scheiden. Ik acht het risico te groot dat hierdoor juist veel afval op straat komt te staan en ik voorzie problemen met betrekking tot recycling.”

Vertraagde invoer

De gemeente laat weten dat er wel wordt gewacht met het inzamelen van restafval via de ondergrondse containers in Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen totdat er gebruik kan worden gemaakt van slimme containers. Deze containers hebben een sensor waarmee onverwachte volle containers verleden tijd moeten zijn. Dit zal niet eerder gebeuren dan in het najaar van 2018.

De besluitvorming over de locaties van de ondergrondse containers kan in deze gebieden, voor zover dit nog niet is gebeurd, wel geheel worden afgerond. De plaatsing van de containers zal enige tijd voorafgaand aan de start van de nieuwe wijze van inzamelen gebeuren.

Overige wijken rond het centrum, het zuidelijk deel van noordwest en oost, zullen hierdoor ruim een jaar in tijd doorschuiven. Deze verschuiving in tijd heeft als gevolg dat naar verwachting uiterlijk in 2021 het Nieuwe Inzamelen in de gehele stad is gerealiseerd.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. CV

    Sinds het Nieuwe Afvalinzamelingen zwerft er veel meer vuil door de Lunetten. Paslezers werken niet, containers zijn overvol en alles zet men er naast.
    Bovendien is achteraf scheiden door de afvalverwerkingsfabrieken veel efficiënter, nu wordt er door verkeerd scheiden van particulieren veel meer afval verbrand dan nodig is.

  2. Hans

    Het Nieuwe Inzamelen; het zal en het moet!

  3. Pauline

    Waarom loopt Utrecht als “moderne” stad niet voorop en laat ze de afvalscheiding met name van plastic niet aan het einde doen zodat er meer plastic uit het milieu verdwijnt?

  4. blm

    Heb 8 jaar in Terwijde gewoond, Leidsche Rijn en hadden deze ondergrondse containers. Vond het ideaal. Je kunt elk moment je (riekende) vuilnis kwijt, ook als je een paar dagen of langer weg bent kun je het voor vertrek erin doen. Nooit meer opengevreten vuilniszakken op straat die vaak te vroeg buiten zijn gezet en alles op straat gaat. Dus geen (lekkende) vuilniszakken in een berging en schuur wachtend op de vuilnisman… woon nu in Rijnsweerd en kan niet wachten tot ze daar ook komen.

  5. Gijs

    ‘het nieuwe inzamelen’ komt erop neer dat bewoners al hun afval zelf moeten wegbrengen. Ophalen aan huis is geschrapt. Per saldo is dat mijnsinziens een bezuinigingsmaatregel. De heffingen blijven voor de inwoners gelijk.
    Uit eigen ervaring in mijn omgeving blijkt dat de bereidheid tot scheiden alleen maar afgenomen is sinds ‘het nieuwe inzamelen’.

  6. Paul

    Ik woon in Lunetten en ben erg tevreden over het nieuwe inzamelen. De grijze zak kan ik 24 uur / 7 dagen per week kwijt. Daarnaast wordt papier en plastic nu aan huis opgehaald.
    Wel zie ik ook dat bij de hoogbouw van Lunetten er nog vaak sprake is van bijplaatsing. Misschien dat het daar zou helpen als de containers voor iedereen vrij te gebruiken zijn en de pas niet langer nodig is.

  7. Ernst Cliné

    Het nieuwe inzamelen is een slecht idee; zeker in wijken die hier niet op gebouwd zijn. Dit zijn dus bijna alle oudere wijken.
    Vuilniszakken één keer per week aan de straat heeft allerlei voordelen; in willekeurige volgorde:
    – vuilnismannen behouden hun werk
    – bewoners blijven betrokken bij beheer van hun eigen ‘zooi’
    – overlast is netjes gespreid; geen concentratie van overlast en vervuiling bij een centrale container plek.

  8. Fabian

    Nooit meer een volle zak in de tuin die door de buurtkatten wordt opgemaakt. Ook geen vieze en natte zak meer sjouwen door het huis met mijn pak aan. En inderdaad onafhankelijk van dag en tijd iets weggooien, wat echt ideaal is met vakanties. Ik zie alleen maar voordelen van het nieuwe inzamelen. Helaas het buurtjeclubje in de vogelenbuurt niet. Jammer dat een handvol wederom alles kan tegenhouden. Wellicht kunnen zij de volgende keer mijn tuin schoonmaken of de stomerij betalen. Idee meneer peters?

  9. Arjan Verhoeven

    @CV

    Achteraf scheiden zou volkomen logisch zijn. Kundige mensen of zelfs machines die het doen, is natuurlijk veel efficiënter dan een burger instrueren dat de eierdoos in de papierbak moet. Dezelfde burger die denkt me neus, de kliko staat buiten, de sleutels liggen boven en het regent bovendien, hup in de vuilnisbak en betere dingen te doen.

    https://www.nu.nl/binnenland/2177132/nascheiding-plastic-afval-levert-meer.html

    Ik ben geen expert, maar bij mijn weten kan blik al zeker 30 jaar volautomatisch met een magneet uit het afval getrokken worden. Wat voor nut heeft het dan om 350.000 mensen in 72 talen uit te leggen dat ze hun Fernandezblikje in “plastic, blik en pak” moeten gooien?

    Persoonlijk denk ik dan ook dat het hier niet écht gaat om afvalscheiding, het milieu, het klimaat, wat dan ook. Er moet gewoon boete gedaan worden voor onze zonden. Omdat burgers niet meer naar de dominee of priester willen luisteren wordt deze christelijke traditie door politici voortgezet met een hoop poeha over “bewustwording” en lastigvallen van de burger.

  10. Ben

    Hopelijk komt het snel in Lombok, nieuw engeland en majella. Wat een vieze boel met die open gereden vuilniszakken op straat. Van begin tot eind ligt het maandverband van de buurvrouw met resten kipkluiven als er weer eens een is aangereden.

  11. Herm

    Ik en veel buren wachten al langer op Het Nieuwe Inzamelen in onze wijk Tuinwijk, maar doordat er enkele tegenstanders zijn moeten we nog langer wachten. Jammer. Het lijkt mij ideaal om altijd, op mijn eigen gekozen tijd, mijn restvuil kwijt te kunnen.

  12. R

    Voor ik 9 jaar geleden naar Utrecht kwam had ik een ondergrondse container met pasje op 70m lopen. Dit werkte perfect! Echter, je moet wel de moeite willen nemen je eigen gedrag te veranderen, 70m te lopen en een pasje te gebruiken. Kleine moeite vind ik. Nu moet ik mijn afval wekelijks buiten de deur zetten op gezette tijden, daar waar ik toen alles op mijn moment kwijt kon. Ik raakte vrijheid kwijt. Dat was mis gaat in onze maatschappij is de weigering van bewoners om ook maar iets van hun gedrag te willen veranderen. Ik noem het geinstitutionaliseerde inertie: totaal gepamperde mensen die niet beter weten dat de overheid / verzorgingsstaat álles tot in de puntjes voor ze regelt. Die tijd is voorbij mensen, je moet zélf nu óók iets doen om samen wat van deze maatschappij te maken. Wie niet slecht ter been is moet kappen met klagen en werk dat luie zweet er maar eens uit! Als ik een buuf heb die moeilijk loopt, help ik haar graag. Zo doen we dat samen.

  13. Cico

    Hahaha, ik wil graag die instructiesticker over het weggooien van een Fernandezblikje in 72 talen zien.

  14. Erik

    Er wordt bij het nieuwe inzamelen door de gemeente geen enkele rekening gehouden met bejaarden en gehandicapten. Deze kwetsbare groep mensen wordt geheel aan zijn lot overgelaten. De gemeente heeft voor deze groep geen oplossing. Zoek het maar uit op je 85eof in je rolstoel is het motto. Asociaal noem ik het! Geld binnen halen over de rug van deze kwetsbare groep….bah

  15. Ernst Cliné

    Ik heb mijn twijfels over het nieuwe inzamelen.
    Vuilnis ophalen geeft werkgelegenheid in de categorie redelijk simpel werk. Vast niet politiek correct volgens sommigen, maar ik denk dat het goed is dat het er is.

    Verder maken we ons met ‘het nieuwe inzamelen’ nog meer afhankelijk van *alweer* een systeem met een pasje en kwetsbare electronica.

    Voor de oudere wijken geld ten slotte dat die er gewoon niet op gebouwd zijn en er meestal geen echt goede plek voor is. Het betekent concreet dat degene die toevallig naast het vuilnis inname punt wonen opgezadeld worden met de overlast. Ga voor de gein eens kijken bij de huidige inzamelpunten voor glas, plastic en papier – het is er altijd een zootje.

    Als mensen hun afval één keer per week op de stoep zetten is er veel meer betrokkenheid en sociale controle, waarschijnlijk omdat het over het eigen stoepje gaat. Daar willen we best even een emmertje sop overheen gooien als het even niet helemaal goed gegaan is met de afvalzak /container.

    Mijn conclusie: er zijn voldoende redenen om te stoppen met dat koste-wat-koste doordrammen van ‘t nieuwe ophalen.
    En het is best mogelijk dat er veel meer mensen zijn die er zo over denken, dus misschien moeten de reageerders hierboven die zo nodig op elk gewenst moment hun vuilnis willen kunnen dumpen en andersdenkenden als archaïsche dwarsliggers kenschetsen nog eens iets langer nadenken…

  16. Kees

    R.

    Je hebt ten dele gelijk.

    Echter. De afvalstoffenheffing blijft even hoog. Er gaat dus EXTRA geld gevraagd worden voor minder service. Zo kan je het ook zien. Daar weer naast. Veel bezuinigingen worden als bezuinigingen gepresenteerd (het moet goedkoper van de overheid) terwijl het geval vaak is dat dan de salarissen van de topmanagers en de bonussen na zo’n beslissing omhoog gaan en dat de ingehuurde bedrijven ineens winst of MEER winst gaan maken. De bezuiniging bestaat dus niet meer (het kost de overheid alleen maar meer), maar de burger is wel slechter af. Voor iets wat decennia lang goed ging en voor de overheid NOOIT te veel geld koste.

    Ineens zijn zaken als parken (en dit) zaken waar de gemeente gene geld meer aan uit wil geven, omdat ze er geld op moeten toeleggen. Raar he?

    Veel mensen willen niet in een stad wonen, waarin het bestuur en de ambtenarij zich als neo-kapitalistische vastgoedbeleggers gedragen, maar burgers willen in ene veilige, gezonde, groene stad wonen, waar veel cultureel aanbod is en je goed, in een goede prijs-kwaliteitverhouding, kan wonen.

    In Utrecht denkt het bestuur alleen nog maar aan d eigen dollartekens in de ogen en niet meer aan al die zaken die ik zojuist beschrijf.

    wat tuk raar vind is aan dit nieuwe inzamelen, is dat een bestuur een ‘experiment’ in-doorvoert, tegen hele hoge kosten, die door latere besturen, door die hoge kosten, nooit meer teruggedraaid kan worden. Je verplicht het volgende bestuur ook via deze methodiek te werken, ook als de aanpak averechts werkt. Veel bewoners kagen over het nieuwe inzamelen en dat de gemeente dit schoon wast door van succesvolle invoering te spreken, is mij dan ook een raadsel.

  17. M.

    Wij hebben al twee jaar de ondergrondse vuilcontainers voor restafval. Maar wij zijn een buurt met (4-hoog) flats. Ik vind het zelf ideaal dat ik meerdere keren per week als ik de hond uitlaat een zakje kan wegbrengen. Vroeger stonden de zakken op het balkon te stinken en moest ik alles per se op een bepaald tijdstip naar beneden brengen en daardoor extra trappen lopen. Dus voor hoogbouw-wijken is het denk ik handig. Er wordt wel nog steeds regelmatig troep naast de containers gezet. Mensen blijven dit helaas doen. Hier bij ons is het niet extreem en het wordt altijd vlot opgehaald door de gemeente. Glas, papier en plastic/pak/blik hebben wij ook al een tijd in ondergrondse containers. Papier en ppb containers zijn nogal eens overvol, dat kan beter in de gaten worden gehouden. Het enige wat nog aan huis wordt opgehaald is GFT.

    Voor laagbouw-wijken lijkt het me minder handig omdat je daar altijd verder zult moeten lopen. Voor ouderen en gehandicapten is het inderdaad lastiger, hoewel die wel vaak huishoudelijke hulp hebben die het afval weg kan brengen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).