Hoe staat het nu met de speeltuinsoap in de binnenstad van Utrecht? Hoe staat het nu met de speeltuinsoap in de binnenstad van Utrecht?

Hoe staat het nu met de speeltuinsoap in de binnenstad van Utrecht?

Hoe staat het nu met de speeltuinsoap in de binnenstad van Utrecht?
Speeltuin Lauwerhof in Utrecht
De speeltuinsoap die is ontstaan in Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht is nog steeds niet beslecht. De gewraakte speeltoestellen zouden eigenlijk eerder dit jaar verwijderd worden maar enkele omwonenden wierpen destijds een blokkade op waardoor de speeltuin er nog steeds in volle glorie staat. Volgende week gaat de gemeenteraad er nog een keer over praten.

De speeltuinsoap die is ontstaan in Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht is nog steeds niet beslecht. De gewraakte speeltoestellen zouden eigenlijk eerder dit jaar verwijderd worden maar enkele omwonenden wierpen destijds een blokkade op waardoor de speeltuin er nog steeds in volle glorie staat. Volgende week gaat de gemeenteraad er nog een keer over praten.

Laten we het verhaal nog een keer beknopt samenvatten. De speeltuin werd in 2020 aangelegd nadat een groep bewoners in 2018 was opgestaan die zich hard maakte voor een nieuwe speelplek. De gemeente trok de portemonnee en betaalde 22.100 euro voor het nieuwe ontwerp. Maar sinds 2019 klagen enkele bewoners al over het ontwerp, het zou lelijk zijn en de speelobjecten te bepalend voor het pleintje. Deze klachten werden opzij geschoven.

Na de opening van de speeltuin kwamen er echter klachten van andere aard, er zou overlast zijn van spelende kinderen en aanwezige ouders. Er werden meerdere overleggen gevoerd tussen klagers, de gemeente en initiatiefnemers van de speeltuin. Een oplossing waar iedereen blij mee zou zijn werd niet gevonden. De onderlinge verhoudingen tussen bewoners werden er niet beter op.

In augustus 2020 wordt er een bordje opgehangen met de tekst: “Houd rekening met de rust en privacy van de omwonenden. De speeltuin is alleen bestemd voor kinderen.” Ook wordt er tijdelijk groen geplaatst tussen de speelplek en enkele woningen. Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuwe ontwerp met aanpassingen van de speeltuin, steeds vindt er weer overleg plaats tussen alle betrokkenen. In december van dat jaar besluit de wethouder dat het aantal speelobjecten ‘fors verminderd’ moeten worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In 2021 gaat het verhaal verder, weer komt er een nieuw ontwerp, buurtbemiddeling wordt ingezet en men gaat in discussie over de plannen. De voor- en tegenstanders van het kleine speeltuintje lijken moeilijk tot elkaar te komen. In oktober van dat jaar publiceert DUIC voor het eerst over het onderwerp waarna ook de politiek zich ermee gaat bemoeien.

Dan wordt het april 2022. De aannemer wil gaan beginnen met de werkzaamheden waarbij de speeltoestellen verwijderd worden. Dat gaat echter niet. Een aantal bewoners blokkeert de ingang van het plein met een auto en protesteert bij de speeltuin. De aannemer druipt af. De media pakt ondertussen het onderwerp verder op met publicaties in het AD, RTV Utrecht, Trouw en Hart van Nederland.

De werkzaamheden aan het pleintje worden opgeschort, in ieder geval totdat het onderwerp op 8 september besproken wordt door raadsleden in een commissievergadering. Ondertussen is de gemeente druk om te kijken waar de speelobjecten naartoe moeten, daarvoor is een Wijkspeelscan gemaakt. De gemeente schrijft daarover: “De locaties die in de scan worden genoemd, moeten eerst nog verder onderzocht worden op de haalbaarheid op technisch en financieel gebied.” En laten we niet vergeten, ook op de nieuwe plek moeten omwonenden weer betrokken worden.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Ongelofelijk. De grootste bullebakken winnen het, en dat kan niet de bedoeling zijn. Als je een speeltuin laat plaatsen en deze vervolgens als een soort kinderdagverblijf voor je kinderen gaat gebruiken moet je niet gek staan te kijken als er protest tegen komt.

  Volgens mij dan ook meer dan terecht dat de gemeente hier weer naar gaat kijken, maar belachelijk dat je door het handig parkeren van een auto sloopwerkzaamheden kan dwarsbomen. Nóg een reden om auto’s te weren uit de binnenstad, blijkbaar.

 2. jan

  Waar moeten wij nu spelen lees ik op het bord? Ik wordt zo moe van de ouders van tegenwoordig. De kinderen hebben zo ongelofelijk veel te spelen. En ze zijn daardoor alleen nog maar meer verveeld. En de eindeloze stroom aan tekenfilms die beschikbaar zijn. De ouders van tegenwoordig zijn drukker met het presenteren van het volgende ‘speeltje’ dan het daadwerkelijk opvoeden. De meeste ouders hadden zelf al die dingen vroeger niet en die verveelden zich ook niet. En ja een speeltuin geeft heel veel overlast.

 3. Knuppel

  @Bill Kijk even op de foto: er staan 5 “speeltoestellen”. Die moesten dan eerst “fors verminderd” worden. De doelgroep is kinderen van 1-4. Kan zijn dat er eens een kind valt en huilt maar je bent wel erg bekrompen als aanwonende als je daarom een speeltuin weg wilt hebben. Ik ben er een paar keer geweest en er bijna nooit iemand. Uw opmerking dat de speeltuin als een kinderdagverblijf wordt gebruikt, is nergens op gebaseerd.

  Ik snap dat het hofje een oase van rust is, maar volgens mij delen we de lusten en lasten met z’n allen, toch? Ik woon een paar straten verder en de bezorgbussen die óók in dit hofje komen, staan bij mij stationair te draaien. Het bezoek voor het hofje parkeert ook gewoon bij mij voor de deur. Oh, en er is ook nog horeca! Allemaal prima, maar ik had liever een speeltuin voor de deur gehad. Die drie kinderen per dag die eventjes in het hofje gaan spelen, vallen echt wel mee. Misschien even wat relativeren?

  Los hiervan: er zijn in de binnenstad-noord weinig speelplekken voor (kleine) kinderen. Kijk even op https://elkespeeltuin.nl/ De speeltuin in de Ridderschapsstraat bestaat niet, aanwonenden bij het Wolvenplein willen de speeltuin ook weg hebben en de voetbalkooi bij het Gregorius is niet voor die doelgroep. De gemeente streeft ernaar om voor ieder kind binnen 200 meter een speeltuin te hebben, maar vindt dat er lastig. Uitbreiding van terrassen (of helemaal nieuwe terrassen zoals bij Tiger Mama) kunnen dan wel. En Janskerkhof zou een prima locatie zijn, maar daar moeten (horeca)evenementen zijn. Dat is veel belangrijker.

 4. Katie

  Iedereen welkom in de speeltuin Molenstraat/Wolvenplein, hoor! Daar is nooit iemand.

 5. Freddy

  Punt is, vroeg of laat ondervinden mensen veel en vaak overlast van een speelplaats direct naast woningen, als deze (zoals de initiatiefnemers willen) veel gebruikt wordt. En bij dat spelen hoort geluid, veel geluid (roepen, zingen, fluiten, gillen, huilen, schreeuwen, bonken, klappen etc. etc.). Maar al te vaak wordt dit door de gebruikers en de gemeente niet ingezien. Beheersing van deze vorm van geluidhinder via (gedrags)voorschriften is in de praktijk heel lastig.
  Vandaar gemeente, denk na bij het plaatsen van dit soort voorzieningen in de direct omgeving van woningen. Óf er wordt geen gebruik van gemaakt, óf mensen ervaren (veel) overlast! En beiden wil niemand..

 6. Koel Hoofd

  @Bill
  “belachelijk dat je door het handig parkeren van een auto sloopwerkzaamheden kan dwarsbomen. Nóg een reden om auto’s te weren uit de binnenstad, blijkbaar.”
  Je kent die buurt zeker niet? Misschien was het wel een Tesla.
  Maar een handig geparkeerde e-bakfiets, of stint als deLuxe versie voor die 4.1 prestige koters, had die sloopwerkzaamheden daar al kunnen dwarsbomen. Had je dat wel prima gevonden omdat die bullebakken wel voldoen aan jou beeld van de ideale wereld? Of heb je gewoon iets tegen bullenbakken ongeacht welk vehikel of stokpaard ze berijden?

 7. Leef & laat leven

  Laat duidelijk zijn dat het in 2018 een vervanging betreft van een verwaarloosde speelplek die hier al lag!

 8. Bor de Wolf

  Wie komt bij ons spelen in de speeltuin op het Wolvenplein ?
  ( ingang Molenstraat of het tussen de woningen aan het Wolvenplein.)

 9. Gers

  Zou weleens verfrissend zijn als voorstanders van die speeltuin wel begrip tonen voor de overlasthebben want gillende kinderen is natuurlijk voor omwonenede wel heel vervelend zeker als je thuis werkt

 10. Utrechtse Jantje

  Helemaal eens met jou hoor @ Knuppel !!! En jij hebt ook gelijk @ Leef &laat leven , maar dat zijn ze voor het gemak , even vergeten …….

 11. Realist

  Maak er een parkeerplaats van, daar zijn er veel te weinig van.

 12. Knuppel

  @jan Stelt u nu TV kijken en buitenspelen gelijk? En denkt u dat kinderen zich vervelen? U heeft duidelijk geen kinderen opgevoed. En u vindt ze luid? Fijn dat u vroeger een stille speler was. Als u van die stilte houdt, zou ik naar het hofje gaan. Zelfs met spelende kinderen kunt u er een goed boek lezen.

  @Katie Dank je! Van jullie vaste planten-water-gever kreeg ik een wat ander beeld.

 13. Nina

  Het probleem is niet dat kinderen spelen. Het probleem is dat kinderen niet wordt bijgebracht rekening te houden met andere mensen en dat ze daarom niet moeten schreeuwen. Opvoeden heet dat.

 14. Pee

  Kijk even naar de situatie .
  Een speeltuintje omgeven door woningen zonder ruimte tussen de woningen en het speeltuintje .
  Dan hoef je maar een poepje te laten om het geluid van een bom te krijgen.
  Akoestisch is het geen goede plek omdat er geen open ruimte meer is dus galmt het tussen die huizen.
  Die kinderen kan je verder niets kwalijk nemen .

 15. Greet Huizer

  Vroeger speelden kinderen gewoon op straat. met een houtje en touwtje……. en ja, toen was het veel drukker nog met verkeer dan nu (bekijk de oude beelden maar) .. als je in de stad wilt wonen, moet je je kinderen leren weerbaar te worden voor de gevaren. Dat gaat niet als je ze in een hofje laat spelen. Mensen willen rust aan hun kop, werken thuis tegenwoordig, (net als vroeger weer) .. vroeger werd je gewoon geleerd je kop te houden , niet te stampen, niet te schreeuwen, niet te gillen, maar gewoon rustig te spelen, en als je baldadigd wilde zijn, dan pakte je een bal en ging je (een kwartier !!!) spelen buiten op straat.. Ouders lieten hun kinderen vroeger na het eten (mensen leefden toen nog normaal) rond half 7 een kwartiertje uitwaaien. geen minuut langer, tegenwoordig moet alles maar mogen. Schreeuwen was vroeger bij wet verboden, alles in acten van memorie, alles wat nodig is om de sfeer te handhaven. Zelfde geldt overigens ook voor rijkeluisstudenten, die de sfeer kapot maken en de rust verstoren. Heb je recht op rust en stilte? JA ook in een stad mag je verwachten dat je aan de achterkant van je huis, waar geen verkeer is, er rust heerst, als compensatie, geen gelal, geen muziek, geen dronkemanspraat, geen geschreeuw, geen hard gepraat, nee gewoon een plek waar mensen op discrete wijze met elkaar kunnen leven zonder dat de buren elkaar kunnen horen praten. Want ook het gespreksniveau is naar achterlijke niveau’s gegaan. Ik vond een opname van mijn zoon uit 1985. hij nam altijd vogelgeluiden op. Datum stond er op. opgezocht, was dus op een zomer, zaterdagmiddag. opgezocht : temperatuur: 28 graden. Dus, iedereen zat achter destijds, Je kon een speld horen vallen. Kinderen hoorde je niet, die speelden met elkaar op normale manier, met een autootje, of een trein, of een speeltuig, of ze lagen in het pierenbadje zonder te gillen als beesten. De vogels kon je horen…… dit was in een stadswijk, in Utrecht…….. OVerbevolkt. Dus. dat schreeuwen normaal is, dat herrie normaal is, dat feesten normaal is in de buitenlucht. nee. Dit hebben bepaalde politici allemaal sinds 1990 toegelaten. wetgevingen zijn stiekem afgeschaft, zodat niemand in opstand zou komen. De rust, die normaal is in een stad, en normaal zou moeten zijn aan de achterkant van de huizen, is daardoor kapot gemaakt. Vroeger was niet alles beter, maar wel veel. Kinderen mogen spelen, maar ook kinderen hebben restricties, ongeacht wat de wetgever daar ook van vindt, is het mijn recht op rust en stilte in het door mij gehuurde of gekochte op mijn terrein. Dan heb ik het niet over noodzakelijke dingen als: verbouwingen die soms moeten gebeuren, maar wel over het feit dat de buitenlucht van ons allemaal is en we REKENING moeten houden met elkaar, in gedachte, woord en daad. Dus, niet met de deuren slaan, niet schreeuwe, niet gillen, en zeker niet op plekken waar hoge huizen, en versteende binnenplaatsen zijn. Je stem gebruik je zo, dat je naaste buren je niet kunnen horen praten…. niemand wil namelijk opgescheept zitten met jouw leven, als je dat wilt: deur dicht: binnen zitten. zijn er dikke muren die het tegenhouden. zó werkt dat. Asociaal is nu de norm. Dat moet afgeschaft worden en ik pleit echt om de oude wetgeving van voor 1990 te herinvoeren, zodat mensen weer eens normaal gaan doen, bekeurd kunnen worden en eindelijk hun kinderen weer eens gaan OPVOEDEN.

 16. Chef Plongeur

  Als alle kindergezinnen nou eens naar leidscherijn verhuisden? Daar is het toch voor bedoeld? Zij ruimte, wij blij!

 17. Katie

  De omwonenden van de speeltuin Molenstraat/Wolvenplein willen van de speeltuin af omdat er toch niemand komt. Dan kun je er net zo goed een tuin van maken.
  Het is een klein speeltuintje maar wel mooi groen dus probeer het maar eens!

 18. Katie

  @Knuppel: Ik denk dat ik weet wie je bedoelt, die is geen fan. Maar er is destijds afgesproken dat het een speeltuin voor de buurt moest zijn, dus ik vind dat die afspraak moet worden nagekomen, er zijn best wel kinderen in de buurt van die leeftijd. Maar dan moeten ze wel komen spelen want anders kan je m wel opdoeken.

 19. Edwin Hendriks

  een speeltuin in het midden van een versteend hof……… koekoek. wie verzint zo iets? ……………………………. kinderen hebben gras, en ruimte nodig. Op zijn minst een gazon, waar kinderen, ZONDER SPEELTOESTELLEN, gewoon kunnen ontspannen, zonder herrie te maken … en een bord met: stilte binnenplaats symbool. Dat moet standaard worden. Zodra je een poort, of binnenplaats in loopt: huisregels voor bewoners koop of huur, maakt niet uit, de buitenlucht is idd van iedereen, en het gezeur over ‘dit is mijn tuin en ik doe hier wat ik wil” moet eens afgelopen zijn. Het is een gezamenlijke luchtruimte, di eis van iedereen, je hebt geen recht op herriemaken. Je moet gewoon fatsoenlijk leven, dan heb je ook geen tijd om hele dagen in je tuin te hangen, te zuipen, en te schreeuwen, en ook je kinderen moeten leren dat een kwartiertje spelen zonder schreeuwen prima en okay is, maar dat het leven geen speeltuin is, dat leren ook hoort, dat rusten hoort. geef ze aub een boek, ipv ze al op veel te jonge leeftijd te laten sporten. Geef ze een akoestisch klassiek instrument, in een buurthuis dat is geisoleerd, hebben ze meer aan dan hardlopen, leer kinderen hun sociale vermogen en hun intellectuele vermogens ontwikkelen ipv ze in een soort disney wereld op te voeden. Wij hadden ook geen speeltuinen vroeger. In de tuin mochten we spelen, maar niet schreeuwen. Voetballen uiteraard helemaal niet, en achterlijke jacuzzi’s met brommende compressoren, wie verzint dit allemaal? Mag wettelijk niet eens (max 45db) . Ik snap niet dat mensen geen enige vorm van gêne hebben. Als je ook ziet hoe die handhavers er ook bij lopen, Afgezakte kleding, tatoo’s. oorringen. etc. Kan toch gewoon niet? uiterlijk doet er wel toe! Kleren maken de man namelijk. Een colbert, pet etc. Maar terug naar dit onderwerp: Wie verzint er nou een speeltuin te plaatsen aan de achterkant van woningen waar mensen rustig op hun mini balkonnetje, een kopje thee of koffie of een flesje bier willen drinken of glaasje wijn, zonder a: het gekwek van buren (tegenwoordig lijkt idd iedereen te schreeuwen ipv te spreken (gesprek is max 60db( alleen viswijven en kerels spreken harder) en zonder het geknal van deuren (schuimrubber isolatieband van 4 euro doet wonderen) , zonder het gestamp op trappen van jeugd en studenten en kids die blijkbaar nooit geleerd hebben van ouders dat je een trap betreedt op je voetkussens en tenen ipv je hele voet er op te zetten, en in gepaste tred op of neer loopt, dat je niet gilt in trappenhuizen, speeltuinen, en op straa ten in tuinen. Ik weet niet wat het is met de mensen die denken dat kinderen meer rechten hebben dan volwassenen? … Je weet als je kinderen neemt, en je woont in de stad, dat dit , eigenlijk zielig is voor zo’n kind> Kinderen horen weide, heide en bos om zich heen te hebben, zonder toerisme , zonder 5 miljoen mensen teveel. Wij doen ons land geweld aan door geen paal en perk, grenzen te stellen, wetten te herinvoeren idd zoals Greet schrijft, daar ben ik het in zijn geheel mee eens!. Het is eens klaar dat we alles maar moeten tolereren en accepteren dat NIET normaal is. Harde muziek is NIET normaal Geschreeuw is NIET normaal, hard praten is NIET normaal, erbij lopen als een junk in een functie waarbij je moet handhaven is NIET normaal.. Normaliseren zou fijn zijn. Mensen die zich afvragen waar deze kinderen zouden moeten spelen. Wat dacht je er van om een abonnement op de efteling te nemen? Maarsseveenseplassen, Breukeleveen, Vinkeveen? Wat dacht je van het Park, Gooi die zuipende studenten eruit en maak het weer waarvoor het is gemaakt: moeders met kinderen, vaders met kinderen, gezinnen, eendjes voeren. dáár horen kinderen .. Niet op een lelijke stenen betonnen vloer .. Alleen kinderhaters plaatsen kinderen op zulke lelijke pleinen bij scholen etc. Kinderen horen niet tussen de stenen. Kinderen horen op een zacht grasveld, tussen de dieren, zonder te schreeuwen, te aaien, te voeren en te leren !

 20. Ihsan

  Kinderen horen bij de stad, en kinderen maken geluid bij het spelen. Als je daar moeite mee hebt verhuis je maar naar een geriatrische instelling. Het is een grote schande dat de gemeente volwassen pestkoppen hun zij gaat geven, en daarmee de rechten van kinderen met voeten treedt.

 21. Gré Braadslee

  ihsan: Kinderen horen ook te leren dat er REGELS zijn. Een daarvan is dat je spreekt op een BESCHAAFD niveau met elkaar……… en niet schreeuwt. Als je dat doet, is er HEEL veel mogelijk .

 22. Prof. Eelco Vonkert

  Ik had het niet beter kunnen veroorden @gré Braadslee …….. Alle generaties van na 1985 zijn als prinsjes en prinsesjes opgevoed en kennen de woorden: neen en : mag niet niet… Ook is het fatsoen verdwenen uit de maatschappij door de monocultuur. : ikke ikke ikke ikke ikke …….. en de rest kan……….. precies. MIjn kind , blablabla. Vroeger voedde de hele straat elkaars kinderen op. Als een kind iets verkeerds deed kreeg het een tikje tegen de billen. Niet hard natuurlijk, maar wel corrigerend . OMdat kinderen gewoonweg niet alles (kunnen) begrijpen . In de dierenwereld zie je dat ook. Niets traumatisch aan. Dat wordt dus al niet meer gedaan, maar ouders ‘praten’ met hun kinderen. Dat komt hier op neer: ze geven hun drammende prinsjes en prinsesjes overal hun zin in om van het gezeur af te zijn> Ze weten ook niet beter, want zelf zijn ze ook zo opgevoed. Daarom is het ook zo’n bende in ons land geworden tov de jaren 70 en daarom is er ook zoveel vervuiling, herrie, en troep op straten, pleinen etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).