Hoe vrouwvriendelijk is het Utrechtse openbare toiletbeleid? | De Utrechtse Internet Courant Hoe vrouwvriendelijk is het Utrechtse openbare toiletbeleid? | De Utrechtse Internet Courant

Hoe vrouwvriendelijk is het Utrechtse openbare toiletbeleid?

Hoe vrouwvriendelijk is het Utrechtse openbare toiletbeleid?
In 2016 schreven agenten in Utrecht zestien boetes uit aan vrouwen voor wildplassen, mannen werden maar liefst 650 keer beboet. De Amsterdamse wildplaszaak stelde de ongelijkheid in het aantal sanitaire voorzieningen voor vrouwen versus mannen aan de kaak. Hoe is het geregeld in de Domstad?

In 2016 schreven agenten in Utrecht zestien boetes uit aan vrouwen voor wildplassen, mannen werden maar liefst 650 keer beboet. De Amsterdamse wildplaszaak stelde de ongelijkheid in het aantal sanitaire voorzieningen voor vrouwen versus mannen aan de kaak. Hoe is het geregeld in de Domstad?

De Amsterdamse Geerte Piening deed met haar rechtszaak veel stof opwaaien. Ze maakte bezwaar tegen een boete voor wildplassen op het Leidseplein in Amsterdam. Er was geen toilet voor vrouwen in de buurt en zou het toilet thuis niet meer halen. Ze deed vervolgens haar behoefte in een steegje. Voor Piening was het inmiddels een principekwestie geworden. De rechter was het met haar eens dat er te weinig damestoiletten waren in het centrum – één exemplaar tegenover 35 stuks voor mannen – maar de boete moest ze alsnog voldoen. Hoe zijn die openbare voorzieningen geregeld in Utrecht?

Overdag en in de avond zijn er door heel Utrecht verschillende openbare toiletten waarvan het gros zich bevindt in winkels en horecagelegenheden. Het is zelfs zo dat veel horecagelegenheden zich hebben aangesloten bij een convenant waarin staat dat horecazaken hun toiletten ook open stellen voor niet-klanten.

Foto: DUIC / Marleen Stoker

Toegankelijkheid

Het probleem doet zich echter voor wanneer die voorzieningen niet meer toegankelijk zijn, wat ’s nachts het geval is. In het hart van de stad en het centrale uitgaansgebied bevinden zich op het Janskerkhof en de Mariaplaats openbare toiletten die tevens geschikt zijn voor vrouwen, waar je voor twintig cent gebruik van kunt maken.

Zowel toiletdeskundige Marian Loth als Gerard van Es van de Dutch Toilet Organisation vinden dat te weinig. “In alle grote steden is een tekort. We willen wel meer mensen ontvangen en huisvesten, maar er wordt weinig nagedacht over toiletten. Daar ligt een taak voor de overheid”, vertelt Van Es.

Als je voor wildplassen op de bon geslingerd wordt, kost dat je naast de administratiekosten 140 euro. “We kunnen niet duiden of de boetes voor wildplassen die uitgeschreven zijn aan vrouwen verband houden met de afwezigheid van damestoiletten”, aldus Eugene Litamahuputty, woordvoerder van de gemeente.

24 uur

In Utrecht heeft de gemeente na sluitingstijd van de horeca twee openbare toiletvoorzieningen voor vrouwen die 24 uur open zijn tegenover tien stuks voor mannen. Daarnaast zijn er in de zomerperiode van begin april tot eind oktober extra voorzieningen in de vorm van plaskruizen en dixi’s in de Utrechtse parken. De gemeente maakte onlangs bekend dat er extra voorzieningen komen in de vorm van uriliften, in de grond verzinkbare urinoirs die na een uitgaansavond weer terug de grond in zakken. De uriliften zijn enkel geschikt voor mannen.

‘Vrouwen vinden hun weg naar een toilet vaker’

Litamahuputty zegt dat de gemeente naar aanleiding van de kwestie in Amsterdam – en de door DUIC gestelde vragen – in toekomstig beleid meer rekening gaat houden met openbare toiletvoorzieningen voor vrouwen. “Er zijn op dit moment meer voorzieningen voor mannen omdat zij zich vaker schuldig maken aan wildplassen. Vrouwen vinden hun weg naar een toilet vaker.”

Inmiddels is er naar aanleiding van de rechtszaak van Geerte Piening op internet ruim gepubliceerd. Er verschenen video’s en artikelen over manieren om als vrouw ook een urinoir te gebruiken, want de rechter stelde dat Piening haar behoefte ook daarop had kunnen doen. “Misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen”, stelde hij.

(tekst gaat verder onder de foto)

Geldkwestie

Volgens toiletdeskundige Marian Loth van de TU Delft is dat echter niet de oplossing. “Technisch gezien zou een vrouw in een krul kunnen plassen, maar ze zijn ontworpen voor mannen. Het probleem is dat er voor vrouwen te weinig openbare toiletten zijn, en de zaak van Geerte Piening illustreert dat haarscherp.”

Volgens de toiletdeskundige lopen we achter de feiten aan. “Waar vroeger de man de openbare ruimte nog domineerde, zijn nu meer vrouwen dan mannen te vinden. Daarnaast is het een geldkwestie. Urinoirs voor mannen zijn ongeveer de helft goedkoper, en dit soort voorzieningen zijn al erg duur. Een damestoilet is ook nog duur in onderhoud. Vrouwen gebruiken toiletpapier en menstrueren, daar moet ook aan gedacht worden.” Volgens Loth hebben gemeentes er te weinig oog voor.

13 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Oh, god. DUIC ook al mee in de hysterie? Zoals de rechter al zei, de urinoirs zijn ook door vrouwen te gebruiken – al dan niet met een hulpstuk. Maar als er een urinoir gebruikt moet worden, dan wil men plotseling toch niet meer zo gelijk zijn, want urinoir = vies, oncomfortabel, koud, eng, etc. Kortom: weer een hoop gejank om niets vanuit de genderneutraliteitsfeminismediversiteitsSJW-hoek. Een gebed zonder einde met dit klaagzieke volk, dat helemaal niet uit is op gelijkheid, maar vooral zichzelf heel graag hoort praten.

 2. Bernard Tomlow

  Is het nou zo moeilijk ? Het Franse hurktoilet.

 3. Sjoerd

  Er komen geen extra voorzieningen. Die uri-liften gaan de krullen vervangen. Het wordt er dus niet beter, maar slechter op want die uri-liften zitten overdag onder de grond.

 4. Laurens

  @Berend Welke hysterie precies? Er is een boete aangevochten, er is een uitspraak geweest, en er vindt een discussie plaats naar aanleiding hiervan. Lijkt me prima in een open samenleving. Weet je wáár hysterie zit? Bij de sneukeutels die helemaal over de zeik gaan als de Hema besluit geen labels Jongen/Meisje meer te gebruiken. Hoe krijgen mensen het voor elkaar dit te interpreteren als “Hema wil dat ik mijn zoon een jurk aantrek”? Het idee is dat het bedrijf niet bepaalt welke kleding voor jongens en welke voor meisjes is, maar dat de jongens en meisjes dit zelf kunnen bepalen. Maar BOEHOEEE ENG!!!!!

  Nog iets: jij hebt geen idee hoe het voor een vrouw is om drie uur ‘s nachts op een ranzige urinoir te moeten plassen, met of zonder hulpstuk. Ik ook niet, en daarom houd ik me erbuiten. Just saying.

 5. Jasper

  Mannen die vrouwen gaan vertellen dat ze best op een urinoir kunnen, dat kan echt niet….

 6. Tom

  O god hoor, Berend voelt zich bedreigd door vrouwen die een gelijkwaardige positie opeisen. Janktoeter, sneu.

 7. Scherpschutter

  @Laurens 21/9/2017 – 9:43

  “Het idee is dat het bedrijf niet bepaalt welke kleding voor jongens en welke voor meisjes is, maar dat de jongens en meisjes dit zelf kunnen bepalen.”

  Nou nee. Het idee is simpelweg “als we maar meegaan in die gefabriceerde cultureel-marxistische gendergekte dan genereert dat publiciteit en hopelijk meer verkoop”. Je hebt geen label nodig om te kunnen bepalen wat je wel of niet aan kunt trekken en een bedrijf bepaalt sowieso niet wat een jongetje of meisje aantrekt. Dat doet de koper…

  Je zult zien: men gaat hier snel op terugkomen! Klanten vinden het namelijk erg handig om gericht voor jongetjes en meisjes te kunnen shoppen. Dit omdat een overweldigende meerderheid van de ouders jongens jongetjeskleding aan willen, meisjes meisjeskleding dragen en alleen een ouder die ze niet helemaal op een rijtje heeft een jongetje in meisjeskleding laat rondlopen.

 8. Laurens

  @ Scherpschutter. Ak ok, het is dus niet om het simpele feit dat er veel kinderen zijn die graag iets willen dragen, maar dat niet durven omdat er een label op zit dat niet strookt met hun geslacht.

  Het is dus “gefabriceerde cultureel-marxistische gendergekte”. Had je daar niet ergens nog iets met oikofobie tussen kunnen zetten? Dan had je Baudet-Bullshit-BINGOOOOO.

 9. JdV

  Volgens mij zijn wij als Nederlanders voor de wet (artikel 1 grondwet) gelijk en is het niet toegestaan om onderscheid te maken op een aantal gronden. Geslacht is er daar 1 van. Een verbod op wildplassen geldt dus voor zowel mannen als vrouwen, met exact dezelfde consequenties. Net zo goed als dat geldt voor door rood licht rijden of rijden met een slok op. Het zou vreemd zijn als een vrouw met een slok op wordt bekeurd omdat zij 1.0 promille blaast, en dan aanvoert dat ze gediscrimineerd wordt omdat als zij een grote man was geweest ze met dezelfde hoeveelheid genuttigde alcohol niet of slechts licht in overtreding zou zijn geweest. Het lijkt me wijs om rekening te houden met je individuele omstandigheden. Ben je een vrouw en denk je dat je moet plassen na het stappen, doe dat dan vooral in de kroeg, restaurant of club waar je bent aangezien het feit is dat er überhaupt weinig openbare toiletten beschikbaar zijn. En schrijf vooral je politieke partij aan met de vraag om meer toiletten. Maar dat is een volledig aparte aktie.

 10. Scherpschutter

  @Laurens 21/9/2017 – 11:15

  “Ak ok, het is dus niet om het simpele feit dat er veel kinderen zijn die graag iets willen dragen, maar dat niet durven omdat er een label op zit dat niet strookt met hun geslacht.”

  Het staat u vrij daar stelling in te nemen, waarbij ik uiteraard een fatsoenlijke onderbouwing verwacht, maar vermoedelijk is dit nu net de reden dat u geen stelling neemt, noch onderbouwing aanbiedt.

 11. Linda

  Grappig hoe Scherpschutter om het hardst roept dat burgers vrij zijn in het kiezen voor A of B, maar óók om het hardst roept dat de keuze van een bedrijf voor A cultuurmarxistisch is (jonge jonge wat is die term trouwens onvoorstelbaar snel belegen en leeg geworden). Vrije keuze, maar wel graag zoals meneer Schutter het graag ziet, zo ken ik er nog wel een paar.

  ‘Burgers met vrije keuze’ zijn in jouw ogen blanke mannen met jouw wereldbeeld. Vrouwen met een mening, mannen met een andere mening, eigenlijk iedereen die het niet met je eens is, allemaal geen legitiem recht van spreken want cultuurmarxisme. Je ziet het heel duidelijk wanneer 50% van de mensen eens vraagt om wat allang beschikbaar is voor de andere 50%: een fatsoenlijke manier om in het openbaar te kunnen pissen. Achterste benen, cultuurmarxisme, gendergekte en andere geenstijl-complottaal. Daar zit je dan met je vrije keuze.

 12. Ihsan

  De reacties van de kelderbewoners waren te verwachten 🙂 Wat zijn ze toch makkelijk te triggeren. Voor hen maakt het geen verschil of het stappen voor dames aantrekkelijker wordt gemaakt, aangezien ze toch geen kans maken. Deze bèta’s uiten hun seksuele frustraties door het leven van vrouwen zo onaangenaam mogelijk te maken en te houden. Hoe triest als je je eigenwaarde ontleend aan het neerhalen van anderen.

 13. Kees

  @ scherpschutter

  De term cultuurmarxisme bestaat niet, simpelweg omdat Marx eigenlijk alleen maar een economische theorie heeft opgesteld.

  De term is wel een oude nazi-ideologie in een nieuw sausje. Toen heette het cultuurbolsjewisme. Weten we meteen in welke hoek we je moeten zoeken.

  Dat meisjes meisjeskleding MOETEN dragen en jongens specifieke kleding zit vooral tussen de oren. Veel kinderkleren kunnen simpelweg met gemak door beiden gedragen worden.

  Wat normaal en abnormaal is, is aangeleerd en aangepraat gedrag bovendien.

  De Hema is een marktpartije die vanuit marktwerking vrij is om een eigen koers te bepalen. Iets waarover u normaal gesoroken nogal hoog van de toren over blaast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).