De woningen aan de Burmanstraat 2 en 2bis zijn wederom gekraakt, nadat dit twee weken terug ook al was gebeurd. De vorige kraak vond op vrijdag 23 mei plaats, maar werd diezelfde dag nog beëindigd. De sociale huurwoningen, die van woningcorporatie Portaal zijn, stonden al ruim twee jaar leeg.
De vorige kraak werd na enkele uren beëindigd, omdat er nog sprake was van heterdaad, wat normaliter een geldige reden is om een kraak tegen te houden. Volgens een artikel van RTV Utrecht bleek dat de krakers alleen al uren in de panden zouden zitten, waarmee de ‘heterdaad’ dus in twijfel kan worden getrokken.
Raadslid Pepijn Zwanenberg heeft daarom schriftelijke vragen ingediend bij het B&W-college over hoe de ‘heterdaadsituatie’ verklaard kan worden.
Portaal
Portaal, eigenaar van de woningen, had aangegeven dat de panden zo lang leegstonden vanwege onderzoeken die daar gedaan worden. Portaal geeft aan bij deze onderzoeken de toekomstbestendigheid van de woningen in de wijk te controleren, en kijkt hierbij onder andere naar de funderingen. Portaal geeft aan dat de onderzoeken dit jaar afgerond zouden worden, en dat de resultaten ook met de wijk gedeeld worden.
De woningcorporatie laat weten dat ze aangifte gaat doen tegen de krakers.
Gekoppelde berichten

Woning in de Mariastraat in Utrecht gekraakt
Activisten van de Revolutionair Socialistische Partij (RSP) hebben zaterdag een pand in de Mariastraat gekraakt.…

Krakers alweer vertrokken uit vervallen rijksmonument aan Klopdijk in Utrecht
De mensen die eind vorige week het rijksmonument aan de Klopdijk in Utrecht hebben gekraakt,…

Vervallen rijksmonument aan de Klopdijk in Utrecht is gekraakt
Het vervallen zeventiende-eeuwse rijksmonument aan de Klopdijk 2 in Utrecht is gekraakt. De groep krakers…

Krakers alweer vertrokken uit Galaxy Tower in Utrecht
De activisten die zaterdag de Galaxy Tower in Utrecht hebben gekraakt, zijn alweer vertrokken uit…
3 Reacties
Reageren‘Onderzoek doen naar de toekomstbestendigheid’ is woningcorporatietaal voor kijken hoe snel we deze sfeervolle gesloopt krijgen.
Jeroen, zou het niet zo kunnen zijn dat Portaal zich aan het voorbereiden c.q. aan het onderzoeken is hoe men deze on geïsoleerde enkel steens woningen uit 1921 kan aanpassen aan deze tijd. Dat dit gezien de bijzondere indeling en bouw van deze woningen veel tijd kost mede omdat het een hele ingrijpende periode voor de huidige bewoners word verbaast mij als ter plekke geboren bewoner niet. Misschien is het verstandiger om je eerst eens goed te informeren voordat je onzin roeptoetert, succes!
Deze parels uit de sociale woningbouw mogen natuurlijk nooit gesloopt worden. Wat mij betreft is dit de best bewaarde tuinwijk in Utrecht. Het verbaast mij dan ook, dat slechts één blok van 10 woningen aan de Melis Stokestraat, met de iconisch poort, gemeentelijk monument is, terwijl de hele buurt uit 180 woningen bestaat.