Hoeveel bomen staan er in jouw wijk in Utrecht en nam dat aantal toe of af? Bekijk het hier Hoeveel bomen staan er in jouw wijk in Utrecht en nam dat aantal toe of af? Bekijk het hier

Hoeveel bomen staan er in jouw wijk in Utrecht en nam dat aantal toe of af? Bekijk het hier

Hoeveel bomen staan er in jouw wijk in Utrecht en nam dat aantal toe of af? Bekijk het hier
Iedereen wil natuurlijk het liefst wonen in een mooie, groene wijk. De gemeente zegt er alles aan te doen om ook in Utrecht zoveel mogelijk bomen neer te zetten. Dat is goed voor het klimaat, voor de gezondheid en voor de uitstraling van de stad. Toch telt de ene wijk veel meer bomen dan de andere. Hoeveel bomen staan er in jouw wijk? Bekijk het in dit artikel.

Iedereen wil natuurlijk het liefst wonen in een mooie, groene wijk. De gemeente zegt er alles aan te doen om ook in Utrecht zoveel mogelijk bomen neer te zetten. Dat is goed voor het klimaat, voor de gezondheid en voor de uitstraling van de stad. Toch telt de ene wijk veel meer bomen dan de andere. Hoeveel bomen staan er in jouw wijk? Bekijk het in dit artikel.

De afdeling groenbeheer van de gemeente houdt bij hoe het er in Utrecht voor staat op het gebied van bomen. In de jaarlijkse bomenbalans kan iedereen zien hoeveel bomen er in de verschillende wijken staan en hoeveel dat er voorgaande jaren waren. De gemeente merkt daar wel bij op dat het gaat om een momentopname.

In 2021 telde de stad Utrecht 150.105 bomen, ruim 1.300 meer dan het jaar daarvoor. De bomen zijn in te delen in 624 verschillende soorten en de gemiddelde leeftijd van een Utrechtse boom is 33 jaar. 55 procent van de Utrechtse bomen is inheems, wat inhoudt dat ze van nature in een gebied voorkomen.

Bomenbalans

Eén keer per jaar komt de gemeente met de Bomenbalans, waarin staat hoe de bomen over de stad verdeeld zijn en of er afgelopen jaren bomen bijkwamen of verdwenen. Uit het document wordt duidelijk dat de ene wijk – soms om duidelijke redenen – veel groener is dan de andere. Het zal de meesten bijvoorbeeld niet verbazen dat in de Binnenstad de minste bomen staan (3.347). In Vleuten-De Meern staan naar verhouding de meeste bomen, namelijk 40.561.

In de tool hieronder is te zien hoeveel bomen er in de verschillende wijken staan en of dat er afgelopen jaren meer of minder zijn geworden. Door in de bovenste balk op een wijk te klikken, worden ook de aantallen bomen in de subwijken zichtbaar.

Bijzondere oorzaken

In een paar wijken heeft de toe- of afname van het aantal bomen een bijzondere oorzaak. Zo is het aantal bomen in Lombok, Leidseweg toegenomen doordat het beheer van bomen bij de Muntsluis is overgenomen van Rijkswaterstaat. In Nieuw-Engeland, Schepenbuurt is het aantal bomen juist afgenomen: er moesten bomen gekapt worden om een Eneco-leiding op de Elektronweg toegankelijk te maken. De bomen worden wel herplant, maar dat gebeurt pas in het komende plantseizoen.

Verder zijn er in het winkelgebied van de Binnenstad bomen bijgekomen door de oplevering van een nieuw deel van het Singelgebied/Zocherpark, ter hoogte van de Mariaplaats. In Leidsche Rijn Centrum en Leidsche Rijn-zuid is het aantal bomen toegenomen door de oplevering van het Leidsche Rijn Centrum winkelgebied en delen van nieuwbouwgebied Rijnvliet.

9 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Nietszeggend staatje. Waar het om gaat is dat de herplantplicht niet nageleefd wordt. Daar zou eens wat meer aandacht voor moeten komen.

 2. Koel Hoofd

  In 1997 is er een boom gesneuveld in een storm.
  De gemeente zei ons toen: komt nieuwe herplant voor.
  Die nieuwe boom is pas in 2018 geplant.
  Het bomenbeleid in Utrecht?
  Dat is een kwestie van heel veel geduld…

 3. Binnenstadbewoner

  In mijn buurtje, een gemeenteboom was erg slecht geworden door o.m. aantasting door schimmels. Risico omvallen en afvallen van grote takken. Gemeente vond ook dat boom weg moest. Weghalen bleek toch te veel gedoe i.v.m. aanvragen van kapvergunning, mogelijk bezwaren. en herplant plicht Creatieve medewerkers ”snoeien” in minder dan 2 uur de boom zo ver terug dat er alleen nog een kale stam van 3 meter overblijft. Daarna is er niets meer gebeurd. Boom staat er nog, geen kapvergunning nodig en geen herplant. Probleem opgelost … .

 4. Wim

  Kunnen we eens ophouden met zeuren over bomen .
  Er staan duizenden bomen op de Utrechtse Heuvelrug en lage Vuursche, kom uit je luie stoel en ga wandelen.

 5. Wim

  @ andere Wim

  Tsja, tegen zoveel onbenul is geen kruid gewassen.

 6. freddy

  @Wim niet mee eens dat deze cijfers niets zeggen. Je kunt er bijvoorbeeld uithalen dat sommige wijken veel meer bomen hebben dan andere wijken. Vooral in Oost zie ik veel bomen, daarentegen het armere West bijv. veel minder bomen. Bomen zeggen wat over leefbaarheid van een stad(speel). Utrecht scoort niet erg goed. Er worden meer stenen “aangeplant” dan groen. En dat met een Groen Links college. Er is dus werk aan de winkel zou ik zo zeggen….

 7. Inge

  Aantal bomen zouden ook vergeleken moeten worden met oppervlakte wijk. Nu zegt die grafiek niet zoveel.
  Daarnaast, naast aantal bomen, is het belangrijker is, hoe oud de bomen zijn; hoe ouder, hoe groter; hoe meer CO2 ze opnemen en zuurstof produceren. Niet snel helpend om oudere 50-100-jarige bomen te kappen en er paar nieuwe kleine/jonge voor terug te plaatsen. Dat is wederom een lange adem..

 8. Anne Marie ten Berge

  De kapvergunningen worden niet gecontroleerd. In januari 2008 zijn 91 bomen in het Zocherplantsoen (illegaal) gekapt die gesnoeid hadden moeten worden volgens het jaarlijkse snoeiplan. Ik heb daar aangifte van gedaan tegen Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) en daar is NIETS mee gedaan. De herplanting kwam neer op slechts 9 nieuwe boompjes.

 9. Johan

  Klopt Anne Marie. Als je dan navraag doet hoe het met de herplant zit, krijg je te horen dat die ‘elders’ heeft plaatsgevonden. Maar waar dan? Daar heeft vervolgens niemand een antwoord op. Het is treurig gesteld met de herplant langs de grachten en de singels.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).