Hoger beroep Michael P. in de zaak Anne Faber begint vandaag | De Utrechtse Internet Courant Hoger beroep Michael P. in de zaak Anne Faber begint vandaag | De Utrechtse Internet Courant

Hoger beroep Michael P. in de zaak Anne Faber begint vandaag

Hoger beroep Michael P. in de zaak Anne Faber begint vandaag
Het hoger beroep in de zaak Anne Faber begint donderdagmiddag in het gerechtshof in Arnhem. Michael P. werd veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord en verkrachting van Anne Faber. Zijn advocaat diende hoger beroep in.

Het hoger beroep in de zaak Anne Faber begint donderdagmiddag in het gerechtshof in Arnhem. Michael P. werd veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord en verkrachting van Anne Faber. Zijn advocaat diende hoger beroep in.

Er vindt donderdagmiddag een regiezitting plaats in het hoger beroep van Michael P. in de zaak Anne Faber. Tijdens de zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld: de onderzoekswensen van de verdediging of het openbaar ministerie worden besproken. De verdachte is zelf waarschijnlijk niet aanwezig.

Het lichaam van de vermiste Anne Faber werd op 12 oktober 2017 in Zeewolde gevonden. De 27-jarige Michael P. werd op 17 juli veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord en verkrachting van Anne. Op 31 juli diende de advocaat van de verdachte hoger beroep in voor strafvermindering, onder meer omdat Michael P. mishandeld zou zijn bij zijn aanhouding.

De officier van justitie eiste 28 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging. De officieren van justitie legden uit waarom zij niet levenslang eisten: “Dit zou er toe kunnen leiden dat de verdachte op enig moment onbehandeld terug zou keren in de maatschappij. Om deze maximaal te beveiligen moet de strafoplegging gericht zijn op behandeling van zijn stoornis.” De advocaten van Michael P. pleitten zelf ook voor tbs voor hun cliënt en gingen uit van een lange gevangenisstraf.

De zoektocht

Op vrijdagavond 29 september 2017 stapte de 25-jarige Utrechtse Anne op de fiets voor een rondje door de regio, maar ze kwam nooit meer terug. Het laatste teken van leven was een selfie die ze maakte tijdens haar fietstocht. De foto werd gemaakt bij de kruising Amsterdamsestraatweg en de Hilversumsestraatweg in Baarn. Om 19.30 uur had haar telefoon voor het laatst contact met een zendmast nabij de Soester Duinen. Als ze die avond niet thuiskomt wordt haar vermissing gemeld bij de politie.

De aandacht vanuit de media én vanuit het publiek was enorm. Elke stap van het onderzoek werd door de media breed uitgemeten, en er waren honderden amateurdetectives op sociale media die wilden meehelpen met het oplossen van de zaak. Daarnaast zijn er ook heel veel vrienden, familie en onbekenden onder begeleiding van de politie gaan zoeken naar sporen.

Lees alle informatie over de zaak in het dossier

Er werd dagenlang intensief gezocht naar Anne Faber.

De advocaat van P., Niels Dorrestein, maakte bekend dat er een hoger beroep zou komen, omdat ‘het politieoptreden in deze zaak niet in de haak is en een hogere rechter hier toch nog eens goed naar moet kijken’. In de strafzaak bleek dat P. op hardhandige wijze was aangehouden en er niet op zijn zwijgrecht werd gewezen. Hij zou daarbij ook zijn bedreigd met een politiehond. P. liep een schouderbreuk op bij de arrestatie.

De rechter zei eerder in het vonnis dat er inderdaad fouten zijn gemaakt door de politie, maar dit zou geen invloed hebben gehad op het strafproces. Het werd daarom niet meegenomen in de strafoplegging. Het politieoptreden moet volgens de advocaat van de verdachte toch tot strafvermindering leiden.

Michael P. zat al een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).