Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht failliet verklaard: ‘Docenten handelen naar eigen gewin’ | De Utrechtse Internet Courant Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht failliet verklaard: ‘Docenten handelen naar eigen gewin’ | De Utrechtse Internet Courant

Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht failliet verklaard: ‘Docenten handelen naar eigen gewin’

Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht failliet verklaard: ‘Docenten handelen naar eigen gewin’
De Hogeschool Geesteswetenschappen (rechts) aan de Drift. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
De Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht (HGU) in het Universiteitskwartier is gisteren failliet verklaard. De school zit in een monumentaal pand aan de Drift.

De Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht (HGU) in het Universiteitskwartier is gisteren failliet verklaard. De school zit in een monumentaal pand aan de Drift.

Op de school kunnen allerlei lessen gevolgd worden die te maken hebben met de psyche van de mens. Denk dan aan studies over filosofie, religie en spiritualiteit.

RTV Utrecht meldt dat de algemeen directeur van de school de studenten vorige week via een brief al heeft ingelicht over het faillissement. Hij zou hierin geschreven hebben dat (voormalige) docenten het faillissement hebben aangevraagd, zodat ze de HGU over kunnen nemen: “Deze docenten handelen naar eigen gewin en met voorbedachte rade. Dit is moreel verwerpelijk.”

De school kwam eerder negatief in het nieuws, toen bleek dat studenten hun diploma veel te laat kregen. Deze hebben daarop een kort geding aangespannen, waarna de diploma’s ineens wel snel in orde waren.

Ook is de HGU eerder in het nieuws geweest, omdat de school niet officieel erkend is door Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarom zou volgens Onderwijsminister Jet Bussemaker de term ‘Hogeschool’ niet gebruikt mogen worden.

5 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Mooi pand op een leuke locatie. Daar kunnen mooie appartementen in komen.

  2. Stephanie

    een ‘ hogeschool Geesteswetenschappen’ die zich uiteindelijk meer met materialistische zaken bezig houdt en zelfs daaraan ten onder gaat…. tja….

  3. Berend

    Wist niet dat er een ‘hogeschool voor geesteswetenschappen’ bestond. Wetenschappen kunnen we ook beter overlaten aan academici.

  4. Nelleke Metselaar

    Met alle respect voor de oprichter en directeur, die destijds een prachtige opleiding heeft opgericht, maar dit is een behoorlijk verkeerde voorstelling van zaken!
    Toen ik drie jaar geleden afstudeerde met een prachtige vier jaar achter de rug, was er al sprake van achterstallig betaling van de docenten en een slechte administratie. Ik weet dat dat inmiddels zo is opgelopen dat sommige docenten afgelopen jaren met pijn in het hart hebben moeten afhaken. Degenen die nu met hart en ziel de boel proberen te redden hebben soms al twee jaar geen cent gezien voor de lessen die zij gaven.
    Ik wens daarom alle docenten en studenten heel veel succes met de doorstart van de ‘Academie voor Geesteswetenschappen’ (een veel betere naam voor deze mooie opleiding die door z’n bijzondere vakkenpakket misschien wel nooit naar een accreditatie moet streven) waar zij momenteel met elkaar heel hard aan werken!

  5. Patty

    Al 1,5 jaar probeer ik mijn cijferlijst van het afgeronde 1e jaar van een opleiding boven water te krijgen. In het begin kreeg ik nog reacties als “Het was zeker niet aan mijn aandacht ontsnapt. Het was alleen zo dat het nog niet binnen was gekomen. Ik houdt je op de hoogte”. Daarna helemaal geen contact meer kunnen maken. Naar mijn cijferlijst kan ik fluiten. Gelukkig heb ik wel mijn certificaat kunnen veiligstellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).