De Hogeschool Utrecht gaat op een aantal momenten in het jaar twee speciale vlaggen hijsen: de pride-vlag en de transgender-vlag. Hiermee wil de HU dat iedereen zich welkom, gezien en thuis voelt.
De vlaggen zijn de hele maand juni zichtbaar, tijdens de Pride-maand. Ook op Coming Out Day (11 oktober), Paarse Vrijdag (8 december) en Trans Visibility Day (31 maart) zullen de vlaggen worden gehesen.
Acceptatie
Sinds kort financiert de HU een zogenoemde Gender & Sexuality Alliance (GSA). “Sinds de oprichting van het Netwerk Diversiteit & Inclusie en de GSA zijn een aantal concrete resultaten bereikt, zoals genderneutrale toiletten en de ondertekening van het convenant WorkPlacePride”, aldus Elena Valbusa, medewerker bij de HU. “Ook is er hard gewerkt om de zichtbaarheid van de HU LHBTIQA+ community te vergroten, zoals met het regenboogfietspad en het vieren van Coming Out Day en Paarse Vrijdag.”
Tekst loopt door onder de afbeelding
Het hijsen van de vlag is volgens student en bestuurslid van GSA-HU Isabella Flore ‘een mooi, zichtbaar beeld van acceptatie’: “Je laat zien: jullie bestaan, jullie zijn mooi, wij zien jullie en jullie mogen er zijn. Dit helpt, vooral onder leerlingen, bij het creëren van een prettige leeromgeving. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij de HU.”
Ongemak
Naast positieve reacties op het hijsen van de vlaggen, verwacht de HU ook dat de vlaggen ook zorgen voor ongemak. “Er zullen zeker studenten en wellicht ook medewerkers zijn die er aanstoot aan nemen. Wij verwachten echter dat het overgrote deel van de studenten en medewerkers het mooi en goed vinden”, aldus docent en bestuurslid van GSA-HU Felix van Vugt. “Ongemak is bovendien geen reden om het niet te doen, dat is buigen voor intolerantie. Als ongemak tot uiting komt, is dat een prachtig aangrijpingspunt om het gesprek aan te gaan en te laten zien waar we als hogeschool voor staan: een open, duurzame en rechtvaardige samenleving.”
16 Reacties
Reagerenwant?
@w: lees anders het artikel even, staat het gewoon in.
Merkte deze vlaggen deze week ook al. Dit is pas institutionele propaganda.
Ik vermijd het fietsen over die fietspad als de pest.
Ik ben blij als al die onzin weer eens voorbij is en we met zijn allen gewoon weer normaal kunnen doen.
“Ongemak is bovendien geen reden om het niet te doen, dat is buigen voor intolerantie. Als ongemak tot uiting komt, is dat een prachtig aangrijpingspunt om het gesprek aan te gaan en te laten zien waar we als hogeschool voor staan: een open, duurzame en rechtvaardige samenleving.”
Deze is overigens erg kwalijk. Een moraal uitdragen zou geen moraal opleggen moeten zijn. Dat wordt op die manier inderdaad een vorm van propaganda.
Goed dat er verdraagzaamheid gecreëerd wordt. Ieder goed mens mag er zijn wat mij betreft.
We moeten daarnaast uitkijken dat niet alles gekaapt wordt door een minderheid die afwijkt van de norm. Als je social media en tv soms bekijkt, lijkt het weleens anders. Het overgrote deel van de bevolking (m.n. kinderen) moet zich ook kunnen blijven terugvinden in wat aangeboden wordt.
Verdraagzaamheid kan je niet afdwingen .
Er zullen altijd voor en tegenstanders blijven dat is nou eenmaal zo.
@pee: waarom zou je tegen iemand zijn omdat ie een andere kleur heeft of omdat ie houdt van iemand met zelfde geslacht? Zit je dat nou gewoon goed te praten..?!
Het is wel vreemd dat deze groepen die emancipatie nodig hebben WEL gesteund worden en andere groepen (die MEER emancipatie nodig hebben) NIET gesteund worden. Dat is raar.
@Len Staat een vlag hijsen gelijk aan moraal opleggen, of voor bewustwording?
Pragmatist, ik hoop, dat ze overal in Utrecht deze vlaggen gaan ophangen, al was het alleen maar om jou helemaal om de stad heen te laten rijden in plaats van door ons Utrecht heen !
Met zoveel feestdagen en zelfs maanden begint het zowaar op een religie te lijken
@mia wat is volgens jou de norm waar we allemaal in moeten passen? Ik vrees dat het jouw eigen norm is. Gelukkig is de jeugd veel ruimdenkender. Onder de jeugd is ‘die ene norm’ er al lang niet meer.
Waarom? Iedereen heeft dezelfde mensenrechten. Willen ze meer privileges dan anderen?
Hoezo? Ik ben straight maar hoef dat niet dwangmatig in elk gesprek te benoemen. Als je zogenaamd gelijk wilt zijn dan moet je zélf niet de verschillen in de media blijven duwen.
@Hetty:
“Onze stad”. U eigent zich een complete stad toe!?
Met vriendelijke groet,
PeterH.