Hogeschool Utrecht helpt gevluchte docenten om in Nederland sneller weer voor de klas te kunnen staan Hogeschool Utrecht helpt gevluchte docenten om in Nederland sneller weer voor de klas te kunnen staan

Hogeschool Utrecht helpt gevluchte docenten om in Nederland sneller weer voor de klas te kunnen staan

Hogeschool Utrecht helpt gevluchte docenten om in Nederland sneller weer voor de klas te kunnen staan
Vluchtelingen die eerder voor de klas hebben gestaan kunnen in Nederland mogelijk versneld hetzelfde werk gaan doen. Zij gaan een cursus volgen aan de Hogeschool Utrecht (HU) en de eerste klas start binnenkort.

Vluchtelingen die eerder voor de klas hebben gestaan kunnen in Nederland mogelijk versneld hetzelfde werk gaan doen. Zij gaan een cursus volgen aan de Hogeschool Utrecht (HU) en de eerste klas start binnenkort.

Het idee is dat deze vluchtelingen kunnen helpen met het bestrijden van het lerarentekort. Dit is al jaren een nijpend probleem dat hoog op de politieke agenda staat. Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs en minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brachten eerder deze week een bezoek aan de HU en ontmoetten de leraren die klaargestoomd worden om in Nederland voor de klas te gaan staan.

Het gaat om één Poolse en veertien uit Turkije gevluchte wiskundedocenten. Zij worden in anderhalf jaar tijd bijgeschoold, waaronder een stage, om in Nederland les te kunnen geven. De nieuwe opleiding is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Vluchtelingenwerk en de Vereniging van Wiskundeleraren.

Tijdens het bezoek van de ministers werd tot slot ook gesproken over andere mogelijke oplossingen voor het lerarentekort. Hoe kunnen de partijen ervoor zorgen dat meer studenten leraar willen worden en hoe kan de uitval van studenten worden tegengegaan?

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  He? Poolse en Turkse….”vluchtelingen”?

 2. Tim

  Wat een mooi initiatief, ik wens alle docenten veel succes en voldoening.

 3. Wim

  Eindelijk actie en wat doen we aan de technische opgeleide vluchtelingen scholen we die ook bij voor de tekorten

 4. G.

  Turkse vluchtelingen . Erdogan maakt jacht op veronderstelde Gühl aanhangers die in Turkije geen enkele kans op een normaal leven kunnen leven. Ze kunnen zomaar zonder aandacht of rechtszaak jarenlang in de cel belanden. Voorbeelden te over.

 5. Koel Hoofd

  Is 1.5 jaar genoeg om goed Nederlands te leren incl de geheime straattaal van die koters?
  Ze krijgen wel te maken met onopgevoed Nederlands kakkineus tuig waar de ouders met advocaten naar school komen omdat hun verwende product te dom is om te leren.
  Heb bijna medelijden met die docenten in spé…

 6. Bromsnor

  Bronsnor denkt dat er wel meer onderwijstalent in de AZC’s rondhangt. Die zouden allemaal graag de schoolbanken in willen om weer les te mogen geven. Waarom alleen wiskundeleraren er uit pikken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).