‘Hogeschool Utrecht slechtste hbo van Nederland’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Hogeschool Utrecht slechtste hbo van Nederland’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Hogeschool Utrecht slechtste hbo van Nederland’

‘Hogeschool Utrecht slechtste hbo van Nederland’
De Hogeschool Utrecht is de slechtste hbo-opleiding van Nederland in de Keuzegids Hbo 2019. De score is dit jaar wederom een 53 punten, maar andere hbo’s hebben zich verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

De Hogeschool Utrecht is de slechtste hbo-opleiding van Nederland in de Keuzegids Hbo 2019. De score is dit jaar wederom een 53 punten, maar andere hbo’s hebben zich verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

De kwaliteitsvergelijkingen van de Keuzegids zijn gebaseerd op studiesuccescijfers, studentenoordelen en de keuring van de NVAO. Hogescholen in de randstad staan vaak onderaan de ranglijst van de Keuzegids, maar Inholland was bijna altijd hekkensluiter. Dit jaar is dat anders en sluit de Hogeschool Utrecht de lijst.

Vooral de economiestudies zorgen voor problemen in Utrecht, maar ook over de lerarenopleidingen oordelen studenten de laatste vijf jaar steeds kritischer. Zo is te lezen in de gids dat de lerarenopleiding Scheikunde 33 punten krijgt. De docenten zouden niet deskundig zijn.

Overigens komt de Hogeschool Tio in Utrecht beter uit de bus. De opleidingen business, toerisme en commerciële economie werden als beste gewaardeerd. Een woordvoerder zegt: “Wij hebben een unieke formule van kleinschalig onderwijs.” De Keuzegids: “Bij Tio zijn veel studenten razend enthousiast over hun opleiding.”

Woordvoerder Seger Pijnenburg stelt dat het vervelend is dat de HU ‘de laagste voldoende krijgt’. “Het belangrijkste is dat alle hbo-instellingen een voldoende krijgen. Daar mogen we blij mee zijn. Wij vinden het natuurlijk wel heel vervelend dat wij de laagste voldoende krijgen.”

Pijnenburg zegt dat het goed gaat met de HU, maar ziet het niet terug in de tevredenheidstesten van studenten. “Daar praten we met elkaar over. We bekijken wat wij moeten doen om die studententevredenheid te verbeteren. In andere testen scoren we als HU weer beter, maar we moeten dit oplossen. We gaan ermee aan de slag.”

5 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Leuk hoor dat de opleidingen “business, toerisme en commerciële economie” beter gewaardeerd worden, wel jammer dat de arbeidsmarktverwachting voor deze boterzachte vage opleidingen nogal matig is.

    Kan me wel voorstellen dat het hartstikke leuk is om de hele week “toerisme” te doen.

  2. Marvasaiel

    Valt wel mee, die vage opleidingen van TIO. Maar belangrijker is de hoogte van het collegegeld voor deze particuliere opleiding: ruim € 18.000,- p/j. Voor dat geld mag ik hopen dat de studenten een beetje kwaliteit voorgeschoteld krijgen.

  3. JdV

    Tio is niet HU. Tio is nog erger als ik het goed begrijp.

  4. Koel hoofd

    Heb er ooit 1 jaar gestudeerd, dat is geen opleiding maar slechts de ervaring van een opleiding. Ben naar andere HBO in een andere stad gegaan omdat ik een echte educatie wilde voor mijn geld. Kon daar wel in mijn eigen hoge tempo studeren en bleek ook nog eens sneller bereikbaar te zijn ook, dus een win-win-win situatie voor mij. Ben een echte Hollander die ‘waar voor het geld’ wil, Utrecht kost alleen maar geld.

  5. Hadjememaar

    Er wordt bij HU al jaren hard gewerkt aan de “kwaliteit” van het onderwijs. In eerste instantie ging dat om “technische” kwaliteit, zoals processen en examinering, nu gaat dat meer om inhoudelijke kwaliteit en aansluiting bij het ontwikkelproces van de studenten. Natuurlijk gaat het niet overal goed en is er veel bureaucratie, maar een groot deel van die bureaucratie wordt opgelegd door de accreditatie instellingen. Ik wil de 5,3 niet goedpraten, want dat is ronduit onvoldoende, maar ik verzet me tegen het beeld dat ze maar wat zitten te slapen.

    Zo’n 5 jaar geleden zijn er honderden docenten die niet goed functioneerden of niet over de juiste papieren beschikten de laan uitgestuurd. Een pijnlijke situatie waarin de docenten zich zeer onveilig voelden en dus niet even “lekker aan het vernieuwen” sloegen. Nu is het veiliger en worden alle curricula vernieuwd. Die vernieuwing gaat gepaard aan de nodige onrust onder studenten, die houden daar niet van. De economische opleidingen hebben net twee jaar in een ongeschikt pand op de Daltonlaan gezeten, dat zie je ook terug in de beoordelingen.

    De HU is een hele grote school, die moeizaam reageert op koerswijzigingen. Dat wil niet zeggen dat er niet keihard gewerkt wordt om de studenten het beste onderwijs te geven met de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en de wereld te verkennen. De resultaten vallen tegen, maar die worden niet beter door de school en haar docenten af te serveren als nietsnutten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).