In 1923 werd het voormalige ziekenhuis aan de Catharijnesingel in Utrecht aangesloten op het warmtenet. Het Algemeen Ziekenhuis is volgens Eneco het eerste gebouw in Nederland dat op het netwerk werd aangesloten. De kolenkachels die in iedere kamer stonden maakten plaats voor radiatoren en het water dat daar doorheen stroomde werd verwarmd in de kolencentrale die destijds aan de Nicolaas Beetsstraat stond. Inmiddels wordt het water nog grotendeels verwarmd met gas, maar ook dat verandert binnenkort.
Het voormalige ziekenhuis werd precies 100 jaar geleden aangesloten op het warmtenet. Inmiddels lopen de leidingen kriskras door Utrecht en op sommige plekken worden ze momenteel vervangen, zoals op de Haverstraat. Dat is volgens de energieleverancier geen eenvoudige klus. Eneco besloot vanwege het jubileum uitleg te geven over de werkzaamheden en ook wethouder Lot van Hooijdonk was daarbij.
Het warmtenet uit 1923 werd aangelegd door Pegus, een voorganger van Eneco. Met de restwarmte van de energiecentrale aan de Nicolaas Beetsstraat werd water verwarmd, dat vervolgens door de leidingen naar het ziekenhuis werd gepompt. Vanwege deze ontwikkelingen hoefden de medewerkers van het ziekenhuis aan de Catharijnesingel (momenteel een appartementencomplex) zelf niet meer met kolen te stoken.
Gas
De energie aan de Nicolaas Beetsstraat werd echter nog wel met kolen opgewekt. Rond eind jaren 50 vond er volgens Eneco een grote transitie plaats. De kolencentrales werden vervangen door centrales die energie opwekten met gas. Dat zou vier keer schoner zijn. In de loop der tijd werden ook steeds meer gebouwen aangesloten op het warmtenet. In Utrecht worden momenteel ongeveer 25 procent van de huizen en panden verwarmd via het warmtenet en in Nieuwegein (Utrecht en Nieuwegein zijn aangesloten op hetzelfde warmtenet) is dat zo’n 50 procent. Veel andere woningen hebben bijvoorbeeld een cv-ketel waarmee het water door gas wordt verwarmd.
Tekst loopt door onder afbeelding
Zo’n leiding gaat ongeveer 50 jaar mee, al hangt de levensduur van een pijp volgens Gerrit Trouwborst, projectleider bij Eneco, af van verschillende omstandigheden. “Leidingen die onder de grond lopen moeten doorgaans eerder worden vervangen. Dit komt onder meer door het verkeer dat invloed heeft op het netwerk, maar er kan ook graafschade ontstaan. Leidingen die door gebouwen lopen gaan makkelijk 100 jaar mee.”
Haverstraat
Het warmtenet onder de Haverstraat in het historische centrum van Utrecht is ongeveer 70 jaar oud en dat wordt momenteel vervangen. Het gaat om twee leidingen; de een voor koud en de ander voor warm water. Deze lopen onder andere door het dek van de Hamburgerbrug. “Om deze leidingen zit een zwarte substantie”, vertelt Trouwborst. “Dit zorgt niet alleen voor isolatie, maar het vangt ook de trillingen op die worden veroorzaakt door het verkeer.”
Even verderop passeren de leidingen de kelder van stripwinkel Blunder aan de Oudegracht, en vervolgens loopt het netwerk de Haverstraat in. In de kelder vertelt Trouwborst dat Eneco met veel zaken rekening moet houden in dit gebied. “Zoals je ziet lopen hier ook rioolbuizen, waterleidingen en gaskabels. Daarnaast moeten we rekening houden met het erfgoed van de werven en stuitten we onlangs op een spookkelder. Tot slot hebben we te maken met allerlei verschillende eigenaren. Dit alles maakt het een complexe klus.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Derde grote transitie
Na de Tweede Wereldoorlog werd de overstap van kolen naar gas gemaakt en momenteel vindt de derde grote transitie plaats; van gas naar fossielvrij. Bij de rioolzuivering in Overvecht komen straks vier grote pompen te staan die warmte halen uit gezuiverd afvalwater. Eind van dit jaar moet dat gereed zijn en dan is het de bedoeling dat het warmtenet van Utrecht duurzaam wordt verwarmd, precies 100 jaar na de aanleg van het eerste netwerk.
7 Reacties
ReagerenNu nog een snelle 4e transitie. Gedwongen gebruikers van dit net kunnen dan eindelijk af van de monopolist met bijbehorende torenhoge tarieven en zelf kiezen met welke aanbieder ze in zee gaan.
Ja het verhaal klinkt mooi,maar ondertussen worden mensen met stadsverarming gewoon opgezadeld met hoge tarieven.
Het systeem is mooi bedacht,maar te duur voor de gebruiker …
En de Utrechtse gemeenteraad slikt alles voor zoete koek,omdat men de oren naar ENECO laat hangen.
De aansluiting van de waterzuivering op het warmtenet levert slechts een beperkte bijdrage en betekent zeker niet dat de stadsverwarming voor 100% duurzaam is. Integendeel het grootste deel van de warmte wordt tot 2050 nog opgewekt met gas en biomassa.
Het verdelen van afgifte warmtenet over verschillende aanbieders krijg je dezelfde gaos als bij stroom en gas , je krijgt een transporteur en een verkoper dus dubbele tarieven.
Het rijk moet gewoon de koppeling met gasprijs weghalen
Stadsverwarming is onbetaalbaar voor veel mensen en hebben geen andere keus om over te kunnen stappen naar een goedkopere optie.
Zolang elektriciteit opgewekt wordt met kolen of gas is een warmtenet een goed idee om afvalwarmte te gebruiken. Houtafval verstoken al minder en het gebruik van vers aangevoerd hout al helemaal niet. Een warmtenet is trekken aan een dood paard. Beter zou het zijn te investeren in de distributie van elektriciteit, de grote bottleneck voor de overgang naar fossielvrije energie.
chaos, Wim.