Honderd jaar oude gebouwvleugel van Utrechts Centraal Museum wordt verbouwd Honderd jaar oude gebouwvleugel van Utrechts Centraal Museum wordt verbouwd

Honderd jaar oude gebouwvleugel van Utrechts Centraal Museum wordt verbouwd

Honderd jaar oude gebouwvleugel van Utrechts Centraal Museum wordt verbouwd
Foto: Chantal Spaan
De in 1920 gebouwde vleugel van het Centraal Museum aan de Agnietenstraat wordt binnenkort verbouwd. De voorbereidingen zijn deze maand begonnen en de bouw moet begin volgend jaar van start gaan.

De in 1920 gebouwde vleugel van het Centraal Museum aan de Agnietenstraat wordt binnenkort verbouwd. De voorbereidingen zijn deze maand begonnen en de bouw moet begin volgend jaar van start gaan.

De historische vleugel van het museum is toe aan een opknapbeurt en wordt daarom volgend jaar verbouwd. De verbouwing wordt gelijk aangegrepen om een aantal energiebesparende maatregelen te nemen.

Het gebouw is na de werkzaamheden beter geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Ook worden de ventilatieinstallaties vervangen en verbetert de luchtkwaliteit binnen. Bij het ontwerp is door Van Hoogevest Architecten rekening gehouden met de monumentale waarde van het gebouw en het beschermd stadsgezicht. De zonnepanelen zullen dan ook niet vanaf de straat te zien zijn.

Vleugel tijdelijk dicht

Tijdens de verbouwing is de 1920-vleugel tijdelijk dicht voor bezoekers. De tentoonstellingen in de stallen, een aantal kleinere presentaties, de museumtuin en het museumcafé blijven wel gewoon open.

De omgevingsvergunning voor de verbouwing is deze maand aangevraagd. In november is er een bewonersavond, waar de gemeente samen met Van Hoogevest Architecten meer informatie kan geven. Begin volgend jaar moet dan de verbouwing Staten. Eind 2022 moeten de werkzaamheden klaar zijn en de 1920-vleugel heropend worden.

9 Reacties

Reageren
 1. kees

  Jammer dat dat niet kon tijdens de coronasluitingsperiode. Elk nadeel heb immers zn voordeel.
  Maar goed, daar zal over nagedacht zijn.

 2. WvR

  @kees: “Maar goed, daar zal over nagedacht zijn.”
  Haaahahahahaaa!
  Eén van de betere grappen die ik de laatste tijd gehoord heb.

 3. Katja

  Toch geen zonnepanelen op de schuine daken hè, is zo lelijk…

 4. Moniek

  Alwéér?

 5. Marcel

  Weet niet waarom maar heb opeens een onzalig gevoel. Zou CWM zich hier mee bemoeid hebben? Weten raadsleden hiervan?

 6. Pieter

  Tijdens Lockdown had dit heel veel beter kunnen gebeuren maar goed nadenken is iets moeilijks voor gemeentebestuur

 7. Scherpschutter

  @kees

  Ik denk het niet kees. Dit museum ligt niet jaren dood aan het belastinginfuus omdat er kundige ondernemers aan het roer staan die (financieel) goede beslissingen nemen.

 8. Willem

  @Pieter

  Oh ja die lockdown. Toen je niet met allemaal mensen in een gebouw mocht zijn hadden ze inderdaad met drones en robotarmen prima een restauratie kunnen uitvoeren. Kortom wij mochten niet naar binnen, dus mochten restaurateurs ook niet naar binnen…

 9. Ton

  Beste allesweters,
  als jullie nu twee jaar van tevoren hadden netjes aangekondigd dat er een lockdown zat aan te komen dan had het Centraal Museum daarop mooi kunnen anticiperen.
  Aangezien jullie vergeten zijn dat tijdig door te geven stel ik voor dat jullie nu ook zo sportief bent de extra kosten voor jullie eigen rekening te nemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).