Honderden actievoerders verwacht bij klimaatprotest bij Daalsesingel in Utrecht Honderden actievoerders verwacht bij klimaatprotest bij Daalsesingel in Utrecht

Honderden actievoerders verwacht bij klimaatprotest bij Daalsesingel in Utrecht

Honderden actievoerders verwacht bij klimaatprotest bij Daalsesingel in Utrecht
Klimaatactivisten gaan zaterdag op de Daalsesingel, voor het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN), om 12.00 uur actievoeren. De actievoerders geven aan dat de kans op een wegblokkade groot is. Ze willen dat EBN stopt met de gasboringen op land en in de Noord- en Waddenzee, die volgens hen de klimaatcrisis verergeren.

Klimaatactivisten gaan zaterdag op de Daalsesingel, voor het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN), om 12.00 uur actievoeren. De actievoerders geven aan dat de kans op een wegblokkade groot is. Ze willen dat EBN stopt met de gasboringen op land en in de Noord- en Waddenzee, die volgens hen de klimaatcrisis verergeren.

Extinction Rebellion en Scientis Rebellion (SR) organiseren samen de demonstratie. “We verwachten dat er een paar honderd actievoerders komen. Met een demonstratie van deze omvang is de kans groot dat we de weg gaan blokkeren”, laat een woordvoerder van SR weten.

Het energiebedrijf EBN is een zelfstandige onderneming, met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder, gespecialiseerd in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie.

Eisen

Scientist Rebellion stelt drie eisen aan EBN: het stoppen van nieuwe gasboringen, het ondertekenen van het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty en de ‘waarheid vertellen’ over de klimaat- en ecologische crisis. De actiegroep is zaterdag van plan te blijven tot deze eisen zijn ingewilligd.

Afgelopen woensdag voerde SR al actie bij het kantoor van EBN. De actievoerders plakten posters op de ramen, deelden flyers uit en hielden gesprekken met medewerkers.

28 Reacties

Reageren
 1. Pragmatist

  Leuk, wilde zaterdag toch niet in de buurt van de ASW komen.

 2. vak K

  Daar gaan we weer, dat is het nieuwe linkse realisme….als je je zin niet krijg ga je de boel chanteren!

  Ik mag toch vd lokale driehoek verwachten dat men niet toe staat dat de hele stad vast loopt, vooral vanwege fijnstof, of niet Lot?

  Gewoon handhaven!

 3. Statler

  Tja, het was ons massaal ontgaan dat er een klimaatprobleem is. Komt ook zelden publiciteit over.

 4. Daal

  Top. Ik wens XR en alle wetenschappers heel veel succes. Het is tijd om echte actie van de overheid te zien.

 5. Lombokker

  Ik ben zo langzamerhand helemaal klaar met het gedram van allerlei clubs en clubjes die het nodig vinden om een punt te maken door ergens de boel te blokkeren. Ik hoop dat de overheid hier nu eindelijk eens een keer tegen optreed.

 6. W

  Goeie actie!

 7. Boogschutter

  @ Lombokker ‘klaar mee’.

  Anderen zijn nu juist weer ‘helemaal klaar’ met het winnen en opstoken van fossiele brandstoffen.

  ‘Ik hoop dat de overheid hier nu eindelijk eens tegen optreed (sic)’.

 8. Koel Hoofd

  De terreur van de minuscule minderheid ontspoort.
  Science rebellion??
  Het is absurde en pure wetenschappelijke waanzin om te denken dat de mens het klimaat van een totale planeet aan haar wil kan onderwerpen.
  Helemaal als je bedenkt dat de wetenschap nog maar een fractie achter de komma van de complexiteit van het planetaire eco-systeem in kaart heeft. Oftewel, er zijn nog heel erg veel meer open vragen dan de huidige stand van de wetenschap kan beantwoorden.

 9. Blaag

  @ lombokker

  Vond je dat ook toen de boeren dit maandenlang deden ? (Met tal van daadwerkelijk gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg> ik ken trouwens mensen die te laat kwamen bij het afscheid nemen van een dierbare door de illegale snelwegblokkades van de boeren trouwens, maar dat terzijde)>>> zo nee, dan ben je hypocriet tot op het bot.

 10. Wies

  Onze intellectueel Koel Hoofd mengt zich weer eens in de discussie. Ben ook benieuwd wat prof. dr. Scherpschutter gaat schrijven!

 11. Rob H.

  Daar staat het op zaterdag toch altijd stil. Dat merkt geen hond.

 12. Scherpschutter

  @Wies

  Niks. Wat kan het mij het nu toch schelen dat die gasten daar staan? Ik doe wat ik altijd doe en zal dat ook altijd blijven doen. Al gaan ze er op hun kop staan.

 13. Geenstijl@Utrecht

  Ik vind dat Demonstraties die de openbare orde en veiligheid blokkeren,verboden moeten worden.
  Er zal wel weer een verdwaalde Hamas vlag tussen bungelen.

 14. Lombokker

  @Boogschutter

  De houtkachels van sommige woonboten hier in de buurt ben ik ook klaar mee, maar we hebben het nu over lieden die her en der de boel blokkeren, en daarmee overlast veroorzaken voor mensen die er helemaal niets mee te maken hebben.

  @Blaag

  Of het nu boeren, studentjes, zeurpieten of religieuzen betreft maakt mij niet uit.
  We leven hier in een democratie waar iedereen stemrecht heeft, vrijheid van meningsuiting bestaat, en men ook voor of tegen iets mag demonstreren.
  Lieden die de boel blokkeren om hun zin te krijgen zijn wat mij betreft net zo vervelend als kleuters die een bord ‘Mens erger je niet’ van de tafel gooien.

 15. wollie

  @SS haha nu schreef je toch iets 👍🏻

 16. Utrechter

  Hebben de jongens en meisjes van Extinction Rebellion en Scientis Rebellion nog gestemd in november. En heeft de partij waar ze op gestemd hebben een overweldigende meerderheid behaald met deze radicale en de samenleving ontwrichtende eisen. Niet oh wat vreemd waar halen deze jongens en meisjes dan het recht vandaan om weer hun eigen gelijk te halen en de samenleving te ontwrichten. Neem aan dat de burgemeester van utrecht passende maatregelen gaat treffen.

 17. R

  Voor allen die dit soort demonstraties irritant vinden; uit de hand gelopen klimaatverandering is voor iedereen permanent irritant. Nu kunnen we het ergste nog voorkomen als de politiek maar wil en helpt de fossiele energie af te bouwen. Echter is de lobby uit de fossiele industrie zeer agressief. Als gewone burger zonder miljardenbudget voor grote reclamecampagnes kan je weinig anders dan de barricade op gaan en bedrijven die onze leefbaarheid willen vergooien voor wat winst blokkeren.

 18. Statler

  Als ze een echte rel willen moeten ze ook de fietspaden blokkeren.

 19. Gijsie

  Ga lekker op het spoor staan…..een trein tegen houden of zo…….ga niet midden in een grote stad de burgers staan irriteren ……zinloos gedoe dat woke gelul.

 20. Guus

  “Al gaan ze er op hun kop staan” Dat zou nou nog eens een ludieke actie zijn!
  Doen! Dat levert prachtige televisiebeelden op die de hele wereld overgaan.

 21. Utrechter

  @R zoals je terecht zegt als de politiek waar wil of bedoel je als de politiek maar doet wat ik en mijn ondemocratische vriendjes en vriendinnen van ER en aanverwante clubjes willen. Heb je de recente verkiezing uitslagen nog meegekregen.

 22. Nina

  Gelukkig is er ook goed nieuws:

  https://www.ad.nl/buitenland/het-einde-van-de-wereld-door-klimaatverandering-lijkt-afgewend-zeven-positieve-signalen~a2830600/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 23. Wim

  Meteen oppakken die gasten als ze met een been op de weg komen want dat is verboden, demonstreren doen ze maar in een park

 24. Klaasjan

  @Nina,
  Geloof toch niet alles wat gedrukt staat. Het AD is bepaald geen wetenschappelijk tijdschrift.

  Je komt daar bij de Daalsesingel op normale dagen al nauwelijks de stad in. Men heeft groot gelijk, al kun je je afvragen of zo’n actie ook maar een zier helpt. Ik red me wel als de zaak verstopt raakt. Of toch maar even naar de Prepshop?

 25. Koel Hoofd

  @Nina
  Er is ook nieuws wat duidelijk maakt dat XR/SR bezig is met als een stel jack russels heel erg hard tegen de verkeerde bomen blaffen.
  Wat wij hebben bespaard is in azie niet alleen geneutraliseerd maar ook nog eens overschreden!
  Steenkool, dat zijn toegenomen CO2 emissies!!!

  https://www.telegraaf.nl/financieel/346229360/china-en-india-stuwen-verbruik-steenkool-naar-record-omslag-in-het-nieuwe-jaar

 26. Kloek

  @ Koel Hoofd

  En als wij niks doen, dan gaan ze in Azië stoppen met overschrijden of wat is je logica eigenlijk?

  Iemand in de wereld moet iets gaan doen hoor en je moet ergens beginnen in de hoop dat anderen volgen.

  @ Wim
  De rechter heeft geoordeeld dat het blokkeren van een weg helemaal niet altijd verboden is. Lees je eens in, voordat je zomaar wat roeptoetert. En het idee van burgerlijke ongehoorzamheid> iets doen voor een grotere zaak dat eigenlijk niet mag, om aan te tonen dat de overheid zelf verkeerd bezig is.

  @ Utrechter
  Wat heeft de recente verkiezingsuitslag met het bestaan van ER van doen eigenlijk?

  Dus omdat minder dan een kwart van de mensen in dit land PVV heeft gestemd, mag een ander deel van het land niet meer van zich laten horen en al helemaal geen “afwijkende” meningen meer? Raar gevoel voor vrijheid houdt de PVV er dan op na. Alleen vrijheid voor hun denkbeelden en niet voor anderen.

  En dat is dan de partij die al vanaf 2005 huilie huilie aan het doen is.

 27. Ton

  @ Gijsie
  Die mensen in treinen zijn geen burgers?

 28. Jay

  Van mij mogen ze, maar het is gewoon heel veel fijner wonen in een land dat een paar graden warmer is. Dan zullen er ook minder mensen met het vliegtuig op vakantie gaan, en wordt er minder uitgestoten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).