Honderden bewoners in Overvecht stoppen mogelijk volgend jaar met koken op gas Honderden bewoners in Overvecht stoppen mogelijk volgend jaar met koken op gas

Honderden bewoners in Overvecht stoppen mogelijk volgend jaar met koken op gas

Honderden bewoners in Overvecht stoppen mogelijk volgend jaar met koken op gas
Foto: Pixabay
Honderden bewoners van 36 wooncomplexen van Mitros in de Utrechtse wijk Overvecht hebben een brief gekregen waarin wordt aangekondigd dat de overstap naar elektrisch koken mogelijk volgend jaar gaat gebeuren. Het project is onderdeel van het grotere plan om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken.

Honderden bewoners van 36 wooncomplexen van Mitros in de Utrechtse wijk Overvecht hebben een brief gekregen waarin wordt aangekondigd dat de overstap naar elektrisch koken mogelijk volgend jaar gaat gebeuren. Het project is onderdeel van het grotere plan om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat gebeurt in stappen, per wijk en per gebouw. Overvecht-Noord moet de eerste bestaande buurt zijn in Utrecht die aardgasvrij wordt, en dat voor 2030. Om dat mogelijk te maken moeten bewoners onder meer stoppen met het koken op gas

Omdat het volledig stoppen met het gebruik van aardgas een flinke overstap is, gaat de gemeente stapsgewijs te werk. Er worden daarvoor verschillende projecten bedacht. Een van die projecten is dat de bewoners van 355 appartementen in 36 complexen in het gebied rondom de Amazone- en Nicaraguadreef volgend jaar stoppen met het koken op gas.

Dit buurtje is samen met Mitros en in overleg met Stedin geselecteerd. De huizen zijn aangesloten op stadsverwarming en de bewoners gebruiken dus alleen gas voor het koken. Ook speelt mee dat de gasleiding aan vervanging toe is. Door de overstap op elektrisch koken kan die vervanging voorkomen worden.

Bewoners

Maar wat betekent dit voor de bewoners? Het komt er in het kort op neer dat ze moeten stoppen met koken op gas. De bewoners hebben vandaag allemaal een brief gekregen. Daarin staat: “Voor de overstap zijn enkele aanpassingen nodig in uw keuken. Mitros vervangt uw gaskooktoestel door een nieuw elektrisch kooktoestel. Ook krijgt u een nieuwe pannenset (niet alle pannen kunnen gebruikt worden op inductie, red.). De aanpassingen aan de keuken en de meterkast worden voor u geregeld en betaald.” Bewoners zouden ongeveer 15 euro gaan besparen op het energiecontract.

Er zijn nog wel een paar hobbels te nemen voor de gemeente Utrecht. Zo moet de gemeenteraad instemmen met de plannen en moet minimaal 70 procent van de inwoners het ook een goed idee vinden. Als alles soepel verloopt voor de gemeente, koken de bewoners in de loop van volgend jaar elektrisch en zijn alle 355 huizen gasvrij.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Realist

    Goed en aardig deze groenlinkse agenda maar er is nu al een tekort aan energie. Vreemd dat men, verblind door idealisme, dit soort plannetjes gewoon doorzet.

  2. Roerdomp

    De oplossing van Realist voor het tekort aan ‘energie’ is om niet aan energiebesparing in wijken te doen. Klinkt niet erg realistisch.

  3. Lombokker

    Gisteren nog in het nieuws: in meerdere provincies, o.a. Noord Holland, kunnen bedrijven geen nieuwe stroomaansluiting meer krijgen of de bestaande aansluiting uitbreiding. De reden: het netwerk zit aan zijn maximale capaciteit; er liggen (en hangen) niet genoeg kabels.

    Dat is overigens geen verrassing, want daar werd al jaren voor gewaarschuwd. Uitbreiding van het netwerk kost vele miljarden, en gaat jaren duren. Vooral het vergunningtraject kost veel tijd (gemiddeld 8 jaar), want niemand wil in de buurt van een hoogspanningslijn wonen. Ook de ondergrondse kabels kun je niet zomaar leggen.

    Het slimste dat de overheid nu kan doen is het subsidiëren van woningisolatie. Dat kan snel het energieverbruik omlaag brengen, en levert bij de huidige energieprijzen ook nog eens een hoop financieel voordeel op. De subsidie zou ook voor woningbouwverenigingen en particuliere verhuurders moeten gelden, zodat ook mensen die (sociaal) huren hier voordeel van hebben. Dan hoeven er ook geen regelingen meer te komen voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen.

  4. Bill

    @Realist, wat is je punt? Door deze huishoudens onafhankelijk te maken van gas kan de extra elektriciteit die ze nodig gaan hebben opgewekt worden op allerlei manieren (desnoods met datzelfde gas). Dan spreid je dus de energiebehoefte over allerlei verschillende bronnen.

    Maar blijkbaar is onafhankelijk worden van bijvoorbeeld Russisch gas een “groenlinkse agenda” en “idealisme”. Knappe redenatie.

  5. Marcel 59

    In termen van energieverbruik heeft dit maar een zeer beperkte impact. Een gemiddeld huishouden verbruikt met elektrisch koken ongeveer 200 kWh per jaar. Een gemiddelde elektrisch auto komt daar tussen de 1000 en 1500 km ver mee. Dat is dus zeker 10 huishoudens elektrisch koken tegen één elektrische auto.
    Voor huishoudens die alleen maar gas gebruiken om te koken, is een overstap naar elektrisch koken volstrekt rendabel. Dat verschil wordt alleen meer dan goed gemaakt, doordat je geen aansluitkosten of abonnementskosten meer hoeft te betalen. Dat is toch resp. € 136 of € 111 per jaar, en dan heb je nog geen zuchtje gas gebruikt. Het is alleen de gedateerde elektrische installatie van de gebouwen, die het (nog) niet aan kan, waardoor bewoners zelf nog niet konden overstappen.
    De hoeveelheid gas, die hiermee uitgespaard wordt is navenant minimaal. Wat betreft het aardgasvrij maken is dit dus maar heel marginale stap.

  6. Alain

    Mag toch hopen dat bedoeld wordt dat ze op “inductie” gaan koken, in plaats van een elektrische kookplaat. Die laatste is wat ouderwets.

    Inductie is een stuk veiliger dan gas, ontzettend makkelijk schoon te maken en je hebt geen last meer van roet en andere rest-producten van het verbranden van gas in je huis.

    Ik zou niet meer terug willen, net zo min als ik weer een gasoven terug zou willen.

  7. Jeroen

    @Alain Ik gok dat het inderdaad op inductie is, en dat er daarom ook een pannenset aan de bewoners gegeven wordt. Niet alle pannen werken op inductie dus ook mooi dat de bewoners een pannenset krijgen.

  8. RABE

    Mooi initiatief van Mitros. Nu nog hopen dat de huur niet te sterk stijgt.

  9. Koel Hoofd

    Die hele wijk gaat van het gas af en over op elektra.
    Die paar kookplaten zullen het verschil niet gaan maken, behalve voor de gebruikers want de fossiele energieprijzen zijn dankzij EU boycots (verstoring vrije markt) geexplodeerd.

  10. Massegast

    @Lombokker — Die woningisolatie opvoeren en niet dat electrificeren vind ik een zeer zinnig punt. Een tijdje geleden schrok ik toen ik las hoe beperkt de NL woningvoorraad geïsoleerd is. Dan zie je pas hoezeer de gasinkomsten door de Nederlandse staat in de afgelopen decennia verjubeld zijn. Als men daar met een fonds uit die gasinkomsten in zeg 1970 mee begonnen was, dan was de woningvoorraad nu, 50 jaar later, wat dat betreft op orde geweest. Regeren blijft uiteindelijk vooruitkijken!

  11. Koel Hoofd

    @Massegast
    Kijk uit met die beweringen over isolatie.
    Want wat 20 jaar geleden nog goede isolatie was wordt tegenwoordig door de milieukliek als slecht geisoleerd gezien.
    Het gaat echt om centimeters, eerst was 6cm vloerisolatie de norm, nu moet dat 16 cm zijn. Als je enkel glas hebt is dubbelglas al een enorme isolatie verbetering, Maar tegenwoordig wordt HR+++ dus driedubbelglas gepromoot.
    Vroeger moest je raam openzetten ter ventilatie, bij die duurzame nieuwbouw zit energievretende ventilatie systeemen ingebouwd zodat die ramen niet meer open hoeven.
    Hoe peperduurzaam geisloeerd moet de mens wonen van die milieukliek?

    Sta dan ook maar niet raar te kijken als binnen nu en 10 jaar die isoloatie nog dikker en duurder moet om aan de milieunorm te voldoen omdat die centrales op kolen worden gestookt omdat we geen Russisch gas willen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).