Honderden klimaatdemonstranten trekken door Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Honderden klimaatdemonstranten trekken door Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Honderden klimaatdemonstranten trekken door Utrechtse binnenstad

Honderden klimaatdemonstranten trekken door Utrechtse binnenstad
Foto's: Bas van Setten
Honderden klimaatdemonstranten trokken zaterdag veel bekijks in de Utrechtse binnenstad. In een mars liepen ze van het Jaarbeursplein naar het Stadhuisplein en riepen de gemeente op tot actie.

Honderden klimaatdemonstranten trokken zaterdag veel bekijks in de Utrechtse binnenstad. In een mars liepen ze van het Jaarbeursplein naar het Stadhuisplein en riepen de gemeente op tot actie.

De demonstratie werd georganiseerd door de Utrechtse Klimaatcoalitie, een verzameling van meerdere groeperingen waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd Niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en Code Rood. Ook politieke partijen liepen mee waaronder, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De demonstranten zijn van mening dat de gemeente niet genoeg heeft gedaan nadat vorig jaar de klimaatnoodtoestand werd uitgeroepen. “We komen daarom met vijf concrete eisen waarmee de gemeente kan laten zien de crisis serieus te nemen”, zegt Vincent Oberdorf van Extinction Rebellion Utrecht. DUIC sprak eerder met Jesse Oberdorf, broer van Vincent en ook lid van Extinction Rebellion.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Mars

De demonstranten verzamelden zich op het Jaarbeursplein. Nadat er een aantal woorden waren gesproken begon de mars. De actievoerders liepen richting het Stationsplein en vanaf daar langs TivoliVredenburg het centrum in. Onderweg werden liederen gezongen en leuzen gescandeerd. De demonstranten trokken veel bekijks van de vele voorbijgangers.

De eindbestemming van de mars was het Stadhuisplein. Daar stond een klein podium waarvandaan een aantal sprekers hun zorgen over het klimaat uitten. Eén van die sprekers was de Utrechtse cabaretier Vincent Bijlo.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Eisen

Ook werden op het podium de eisen overhandigd aan vertegenwoordigers van Utrechtse politieke partijen. Dit werd op een symbolische manier gedaan door een boompje over te dragen. Floor de Koning (GroenLinks), Maarten van Heuven en Anne Sasbrink (Partij voor de Dieren), Jan Wijmenga (ChristenUnie), Tim Schipper (SP) en Lau Bosse (PvdA) waren daarbij aanwezig.

In de eisen stond dat auto’s uit de binnenstad geweerd moeten worden en dat het OV gratis moet worden gemaakt. De gemeente moet zich volgens de demonstranten ook meer inzetten om Amelisweerd te behouden en daarbij eisen ze dat er dit jaar 10.000 bomen worden geplant.

Ook moet de biodiversiteit worden gestimuleerd en duurzame energie op korte termijn worden gegarandeerd. Tot slot eist de coalitie dat de gemeente Utrecht burgers beter gaat informeren over het klimaat.

Tim Schipper nam names de Utrechtse politiek de boom in ontvangst.

Gekoppelde berichten

Fotoverslag

35 Reacties

Reageren
  1. HArry

    Carnaval duurt lang dit jaar. 🙂 Wellicht was het handiger geweest om thuis te blijven of een kapje op te doen en handen te wassen. Er is namelijk iets gaande wat voorrang heeft.

  2. Scherpschutter

    @HArry 20:20

    Ik heb ze gezien vandaag en het had inderdaad meer weg van een overgedramatiseerde theatervoorstelling dan van een serieus protest…

    Verder is het leuk voor die mensen dat ze een vorm van zinsgeving hebben gevonden in het leven, maar het klinmat is natuurlijk geen regionaal Utrechts ding. Feit is dat het werkelijk niets uitmaakt of wij nou 10.000x meer Co2 gaan uitstoten in Utrecht of werkelijk helemaal niets meer (nog geen koeienscheetje). Het effect is hoe dan ook letterlijk NUL. Onmeetbaar klein…

    Hoe ze toch dat hele idee van een ‘Utrechts’ klimaatthermostaat (we prutsen hier in Utrecht wat aan een Co2 gehalte et voila: een stabiel klimaat, LOL) tussen de oren van deze arme drommels hebben gekregen, het is me een raadsel!

  3. Piet hypocriete

    D66 groenlinks cristen unie liepen vandaag mee in de klimaat parade
    Dezelfde partijen die verantwoordelijk zijn voor de enorme uitbreiding van horeca in de binnenstad
    Plus mega evenementen op de stadspleinen
    Elke dag dag een file van vrachtwagens met brullende koelmotoren, die de horeca moeten bevoorraden
    Alle stadspleinen staan vol met brullende stinkende vrachtautoos
    Dan zie ik vandaag cristen unie,,D66 groenlinks meelopen in de klimaatmars
    Volgende week gaan ze weer accoord met nog meer horeca
    Dus nog meer vrachtwagens

  4. Justin

    Tuurlijk, Harry. Er is altijd iets gaande, naast andere dingen die gaande zijn. Wat wil je precies zeggen?

  5. Toine Goossens

    Geld is gratis, maar het wil maar niet tot de consument doordringen. Ook deze demonstranten slaan de plank volledig mis. Deur aan deur uitleggen dat het isoleren van het huis en het nemen van zonnepanelen een zeer hoog rendement oplevert. Maar dat is boring, burgers overtuigen dat zij verschil uit kunnen maken. Maar goed, dat doet de gemeente met haar megalomane plannen ook niet.

    Zelf 5.400 aan zonnepanelen uitgegeven. En duizend aan isolatie en led lampen. Diepvries en koelkast vervangen. Dat was 1.600 op black friday.
    De maandelijkse afdracht aan het energiebedrijf is 80 euro gedaald. Elke maand 1% procent rendement op de investering. Daar zal zelfs scherpschutter van onder de indruk zijn.

    Demonstreren is spannend, maar levert geen resultaat op. Doen, doen, doen is het nieuwe normaal.

  6. Scherpschutter

    @Pee 22:04

    Een aardig en vermakelijk weetje: Al Gore heeft (net als Obama recenter trouwens) in 2010 een enorme villa van 9 miljoen Dollar direct aan de zee gekocht in Montecito…Mijnheer Gore was toen al niet zo bang voor de bespottelijke zeespiegelstijgingen die hij voorspelde. LOL

  7. Jaap

    Ach, hoe verrassen. Kleinzielug reaguurvolk komt weer eens uit hun holen gekropen om de publieke opinie in de reactieveldjes weer eens te sturen. Feit is dat in de echte samenleving er veel steun is voor vergaande klimaatmaatregelen.

    De klimaatmarsen van vorig jaar in Amsterdam en Den Haag trokken ook meer burgers dan bijv. de boeren achter zich verzameld kregen, om maar eens wat noemen. We hebben alleen centrum-rechrs en rechts die aan de touwtjes trekken in dit land en die doen niets behalve wat cosmetische en oppervlakkige ingrepen. Vreemd genoeg gaat hun aanhang juist daarvan over de rooie, terwijl rechts nog steeds de industrie, het int. bedrijfsleven, de auto, het vliegtuig, etc., steunt, ten kostte van de mens.

  8. Scherpschutter

    @Toine Goossens

    Doen levert ook geen resultaat op Toine. Hou op uzelf in de maling te nemen. Letterlijk: al stoten wij in Utrecht 10.000x MEER Co2 uit dan nu: het maakt op een mondiale schaal NUL verschil. We zijn maar een nietig stofdeeltje op de wereldkaart en binnen dat nietige stofdeeltje bent u weer een atoompje.

    Ook uw financieel rendement kan beter. Verkoop die troep en ga short op de aandelenmarkt Toine! Het wordt een compleet bloedbad op de beurs de komende maanden. Het geld ligt voor het oprapen….

  9. Hans

    Heel voorspelbaar de non-argumenten van de reagerende struisvogels en propjesschieters in dit formum: ‘wat wij hier doen of laten maakt geen klap uit op mondiaal niveau’. De scribenten vergeten of zijn onwetend over het feit, of te dom om te begrijpen – dat zo’n demonstratie, hier ter stede, onderdeel uitmaakt van een veel omvattender bewustzijn, jazeker: een mondiaal bewustzijn omtrent hetgeen er op dit moment, wereldwijd met klimaat en milieu spaak loopt. Het gaat hier om een beweging die het tij wil en kan gaan keren, een beweging vooral gedragen door miljoenen jongeren wereldwijd. Het ridiculiseren van die beweging met spitsvondigheden en semi zogenaamd realistische ‘argumenten’ – is niet alleen vrij armzalig, het is bovendien – en gelukkig maar- een verschijnsel wat in de sociologie aangeduid wordt met de term ‘achterhoedegevecht’. Zoals bekend zijn diegenen die een dergelijke houding aannemen hoe dan ook de uiteindelijke verliezers.

  10. Rinke Doornekamp

    Ik zie toch heel wat liever mensen die zich voor het klimaat inzetten dan Carnaval met onsmakelijke karikaturen. Of de tractor invasie van de boeren. Het klimaat is van levensbelang dus alle aandacht hiervoor draagt misschien een steentje bij aan het besef dat we niet goed bezig zijn.

  11. Nina

    @Toine Goossens

    Heel indrukwekkend idd……

    – de terugverdientijd is momenteel 7,2 jaar
    dit aantal loopt door het vervallen van de saldering verder op
    – een nieuwe berg afval aangeschaft met de bijbehorende CO2-uitstoot en grondstoffenverbruik
    – wellicht nog goed werkende producten weggedaan

    Je kunt je natuurlijk afvragen of het milieu hierbij gebaat is, maar dat is wellicht ondergeschikt?

    Beter was het 100% windenergie van Eneco in te kopen ook al is dat duurder, minder vaak en korter te douchen en/of de wasdroger en vriezer de deur uit te doen om maar wat te noemen.

  12. Nina

    @Jaap

    Ik zou graag het aantal vlieguren willen weten van de mensen die voor verregaande klimaatmaatregelen zijn, zodat ik weet of zij oprecht bezorgd zijn.

    Vooralsnog doet Jesse Klaver zelf een behoorlijke duit in de zak met meerdere vliegreizen per jaar (wat hij dan wel weer graag een extra vliegmilieuheffing voor over zou hebben, maar ja zo werkt dat niet natuurlijk 🙄); net als Dolf Janssen met zijn tweede huis in, ik geloof, Ierland waar hij meerdere keren per maand met zijn gezin naartoe vliegt. Dan heb je verder geen recht van spreken, vind ik.

    Hoog tijd voor een keurmerk adhv footprint voor deze zgn. milieurakkers.

  13. Nina

    @Hans

    Ik heb al 25 jaar niet gevlogen, heb geen wasdroger, eet zeer weinig biologisch vlees (al 25 jaar), heb geen vriezer, douche minder vaak / kort en heb groene stroom van Eneco ook al is dat duurder.

    Ik ben benieuwd naar jouw lijstje?

  14. Gijs

    @nina: wij hebben geen kinderen. Dat scheelt zo veel dat we ons het hele jaar suf zouden kunnen vliegen en elke week drie koeien kunnen eten (al doen we dat niet, natuurlijk). Maar daarvoor zag ik dan weer geen borden in deze demonstratie.

  15. Hans

    @ Nina,

    je mag mijn lijstje best weten:

    Ik heb 3 jaar geleden voor het laatst in een vliegtuig gezeten. Van Amsterdam naar Aberdeen om precies te zijn. En terug. Sindsdien elk jaar wezen fietsen / wandelen en kamperen in Nederland.
    De was droog ik buiten, wasdroger heb ik niet.
    Vaatwassen met de hand.
    Een vriezer bezit ik niet, nooit gehad ook.
    Strijken doe ik niet aan.
    Douchen: ‘s zomers koud, altijd met het licht uit. En hooguit 3 minuten.
    Spaarlampen en led.
    Geen cv. Maar ja, kind van de jaren ’50; leef met de seizoenen,
    1 gashaard, dat dan weer wel. Slaapkamers lekker koud, raam open!
    Trui aan in onverwarmde ruimtes.
    De zon binnenlaten waar het kan in de winter.
    5 x per week vegetarisch eten.
    Boodschappen doen met fiets of lopend.
    Zelden tv kijken.
    Geen licht laten branden in ruimtes waar je niet bent.
    Zuinig omgaan met water (douche, toilet, geen ligbad!).
    Geen tegels in de tuin maar bomen.
    NEE NEE Sticker op deur.
    Lang doen met je (oude) spullen.
    Kapot? Repareren of laten herstellen.
    Kleding v.n.l. tweedehands.
    Energie van milieuvriendelijke aanbieder.
    Afval scheiden.
    Kritisch op plastic, al sinds de jaren zeventig.
    NOOIT iets op straat gooien.
    Rook niet.
    Je richten op immaterieel genoegen zoals muziek, film, lezen, vrienden en relaties.
    De betrekkelijkheid inzien van een gelikt huis of strak interieur, doorzie het verschijnsel ‘keeping up with the Joneses’. Daar heb je n.l. als je daaraan begint een dagtaak aan.
    Het goede OV in Nederland waarderen en gebruiken.

    Doorgaan met ademhalen.

    Maar ieder moet het voor zichzelf weten.
    Wie een keukeneiland wil moet dat vooral nemen. Mijn RVS-aanrecht zit al 40 jaar goed.
    Okay.
    Mijn ‘lijstje’ is mijn lijstje. Ik ben niet van het type wat graag anderen voorschrijft hoe te leven.
    Maar ja, nu je ernaar vroeg wilde ik je wel een antwoord geven.
    Heb wel een stokoude auto. Die staat veelal stil. Gaat op een dag de deur uit (figuurlijk dan, want staat buiten). Maar eerlijk is eerlijk: ik ben aan ‘m gehecht.
    Groet!

  16. Nina

    @Hans

    Dank voor je lijst. Die is indrukwekkend!

  17. Hans

    Dag Nina,
    nee hoor, helemaal niet zo indrukwekkend. Het zijn vrij simpele principes. Iedereen kan het. Je hoeft er ook geen heilige voor te zijn. Als je leeft gaat dat nu eenmaal niet zonder schade voor het milieu, voor je omgeving etc. Dat hoort er gewoon ook bij. Gewild schade berokkenen vanuit ikke ikke ikke, da’s weer wat anders. Maar bewustzijn ontwikkelen om de schade een beetje te beperken dat kan iedereen met een beetje verstand. Dus vrijwel elk mens. En als je het met velen doet heeft het wel degelijk effect. Daarom vind ik die argumenten van sommigen hier in de trant van ‘het maakt allemaal niks uit op die kleine schaal’ ook zo waardeloos. Ik geloof dat helemaal niet. Maar ze moeten het zelf weten, ik lig er niet van wakker. Dom is het allemaal wel. Jouw lijstje is minstens zo effectief. Succes ermee, gewoon stug doorgaan! Dank voor je vraag.
    Hans

  18. Toine Goossens

    @Nina,

    Nederland is koploper op het gebied van hergebruik van materialen. Verdiep u er eens in. En ja, wij maken mensen blij als wij iets wegdoen. Krijgen we veel waardering voor.

    Wij koken veel en graag, is onze hobby. Samen eten is de meest sociale activiteit, wij houden van mensen. Daar geven wij onze CO² aan uit. Mag dat niet meer? Wij gooien niks weg, vliegen niet, gaan in Nederland met vakantie. Wij houden geen huisdieren, u ook niet? Onze auto is een deelauto, onze huisraad gaat lang mee. Ik repareer apparatuur zelf.

    Wij genieten van het leven en laten anderen daar graag in delen.

  19. Katja

    @Nina en Hans; Jesse Klaver heeft 3(!) kinderen en Paul Rosenmöller 5. Hoezo GL bezorgd over het klimaat ?

  20. Hans

    @ Katja

    Vreemde tegenstelling creëert u hier Katja. Buiten dat het hebben van kinderen, weinig of niets te maken hoeft te hebben met schade toebrengen aan het milieu – is het ook niet zomaar een feit dat mensen met (veel) kinderen niet bezorgd zouden kunnen of mogen zijn over het milieu. Het hebben van kinderen kan juist een extra reden zijn om bezorgd te zijn over klimaat en milieu. Je wilt namelijk dat het goed met ze gaat. Een veilig en gezond klimaat is wat je je kinderen toewenst.
    En verder is het feitelijk zo dat de wereldbevolking krimpt, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Luister maar eens naar de podcast van de Groene Amsterdammer van 26 december 2019:

    Wereldwijd krijgen mensen steeds minder kinderen. Een krimpende wereldbevolking is nog maar decennia van ons verwijderd. Goed nieuws voor de aarde, maar kunnen onze samenlevingen dat wel aan?

    Redacteur Rutger van der Hoeven zocht het uit en schreef erover in het dubbeldikke winternummer van De Groene Amsterdammer.

    Waarom krijgen we minder kinderen? En wat zijn de gevolgen?

  21. wollie

    onze enige kans op overleven als soort is dmv een post-industriële samenlevig. die kunnen we zelf maken of wachten tot hij ons overkomt. ik gok op het laatste.

  22. Wim Vreeswijk

    We hebben duizenden vierkante meters flatdaken in Utrecht. Laten we die eens een keer gaan vol leggen met zonnepanelen voor de hieronder woonachtige bewoners. Dan doen we tenminste iets nuttigs. En dan is er ook geen sprake van horizonvervuiling, maar wèl een lagere energierekening, dus meer koopkracht. Iedereen blij denk ik. Laat de gemeente Utrecht dàt eens een keer gaan inventariseren !

  23. Hans

    Bijval voor Wim Vreeswijk!

  24. Roderick Veelo

    Klimaat redden zonder taboes
    14 maart 2019 06:20
    Het was mooier geweest als het Klimaatakkoord de berekeningen glansrijk had doorstaan. Maar de toekomst laat zich nou eenmaal niet ontwerpen. Ook niet aan klimaattafels vol maatschappelijke eendracht en een heilig doel.

    Er zijn wensen en plannen en er is de werkelijkheid. Wie iets wil zeggen over de werkelijkheid in 2030 of in 2050 ontkomt niet aan het ongewisse. Die reality check is de grootste winst van de noeste doorrekening van het Klimaatakkoord.

    Het is verkiezingstijd en dus zal het vooral gaan over een andere verdeling van de kosten – burgers wat minder, bedrijven wat meer – en over extra stappen om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

    Sta uzelf enige achterdocht toe bij politici die pleiten voor een ‘eerlijker’ verdeling van de lasten. Dat klinkt mooi, maar och, de werkelijkheid. De CO2-belasting gaat de industrie doorrekenen aan zijn afnemers en die afnemers brengen het op hun beurt in rekening bij u.

    Daarnaast zullen aanpassingen aan uw huis en vervoer meer gaan kosten dan wat er nu geroepen wordt. De overheid zet met regels, subsidies en boetes een grote vraag naar verduurzaming in de markt. En waar consumenten tot aankopen gedwongen worden kunnen prijzen alleen nog maar omhoog.

    Over het halen van de klimaatdoelen is het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) pessimistisch en onzeker. Het is namelijk moeilijk te voorspellen hoe de prikkels precies gaan uitpakken. Het ‘kwartje van Kok’ en andere accijnsverhogingen hebben nooit voor minder auto’s gezorgd. Onzekerheid troef bij het PBL of de maatregelen ons gedrag wel in de gewenste richting duwen.

    Het effect van veel maatregelen is zo onvoorspelbaar, dat het klimaatakkoord te weinig houvast biedt om de CO2-doelstellingen voor 2030 te halen. Laat staan dat er met zekerheid al iets te zeggen valt over de doelen voor 2050.

    Het zal leiden tot een roep om extra maatregelen. Maar die extra maatregelen bieden niet méér zekerheid over het gedrag van burgers en bedrijven. En dus brengen ook extra maatregelen de CO2-doelen niet dichterbij.

    Maar de grootste onzekerheid betreft de duurzame energie zelf. Naast zon- en windenergie leunt het Klimaatakkoord zwaar op het bijstoken met biomassa. De voorraad biomassa is niet oneindig en volgens het PBL zal er vanaf 2030 al schaarste ontstaan.

    Ook zon- en windenergie bieden geen houvast voor de reductie van broeikasgassen. De gewenste capaciteit aan windmolens en zonnepanelen is wel te berekenen, maar over het aantal dagen zon en wind gaan wij niet.

    Zon- en windenergie zijn in ons deel van de wereld onbetrouwbaar. Duitsland is nog altijd voor meer dan de helft van z’n energieconsumptie aangewezen op het stoken van fossiele brandstoffen. Vuil, maar vooralsnog onmisbaar. Ook als er weinig zon en weinig wind is.

    Ondanks de enorme investeringen in duurzame energie is de uitstoot van CO2 is in Duitsland al jaren zo goed als onveranderd.

    Dus wat is de doorgerekende werkelijkheid voor het Nederlandse Klimaatakkoord? Dat het met de huidige maatregelen waarschijnlijk niet gaat lukken. En met de extra stappen evenmin.

    Er is één oplossing aan de klimaattafels taboe verklaard. De oplossing die in Zweden en Frankrijk al veertig jaar de meeste energie levert zonder CO2. De doorrekening van de klimaatplannen geven alle aanleiding, om met elkaar het echte gesprek aan te gaan over de bijdrage van kernenergie aan een toekomst zonder broeikasgassen

  25. Toine Goossens

    Inderdaad Wim,

    Een rendement van 12%, dat mag niemand laten liggen.

  26. Koel Hoofd

    Dankzij klimaatveranderingen heeft miljoenen jaren geleden een behaarde apensoort met klein hoofdje de bomen verlaten om op de grond te gaan rondlopen. Dat is uitgegroeid tot de soort kale aap met waterhoofd. Homo sapiens is de wetenschappelijke naam voor deze diersoort.
    Maar ondanks zijn indrukwekkende intelligentie als het gaat om werktuigen, is en blijft het feitelijk een achterlijke diersoort die het volkomen normaal vind om de omgeving te verkloten ten gunste van de eigen fysieke en emotionele beleving. Ze zijn zelfs zo achterlijk dat ze denken dat de wereld maakbaar is en het klimaat regelbaar omdat ze het werktuig ‘wetenschap’ hebben uitgevonden.

    Die huidige klimaatverandering zou wel eens heel goed kunnen zijn voor moeder aarde. Kan ze overnieuw beginnen de creatie van levensvormen met de paar resterende diepzee amoebes. Goed voor milieu en klimaat, slecht voor Homo sapiens. Wen er maar aan, ook de mens is en blijft compleet ondergeschikt aan de oerkrachten van de natuur. Staan ze daar, zielig met hun werktuigjes….

  27. Robert

    Hoe wordt in hemelsnaam het klimaat beter door auto’s specifiek uit de binnenstad te weren? Antwoord: niet. Hier lopen agenda’s door elkaar heen… Des te gênanter dat het de top 5 speerpunten van de mars gehaald heeft.

  28. cas

    Iedereen wijst zeer graag met het vingertje richting de overheid op het gebied van milieu. Als de overheid echt de regie zou nemen, moeten natuurlijk de middelen (geld) ook bij de overheid blijven. We geven nu jaarlijks miljarden subsidies aan stichtingen zonder ook maar een beetje controle en inzicht te hebben in de bestedingen en de resultaten.
    Dus als de overheid de (klimaat)subsidies compleet stopt zijn er genoeg middelen om veel projecten tot uitvoering te brengen waar een resultaat gehaald kan worden.

  29. wollie

    @robert weren van oude diesels is meer een kwestie van luchtkwaliteit

  30. cas

    @ Robert, ik denk dat in dit soort optochten maar weinig kritische en doordenkende mensen meelopen.

  31. Hadjememaar

    Er is maar één leefbare planeet in ons zonnestelsel. Om die leefbaar te houden moeten we maatregelen nemen die pijn doen. Klimaatontkenners en klimaatbagettellisten helpen de uitbuiters van het milieu zich staande te houden om maatregelen tegen belasting van het milieu tegen te houden. De exploitatie van onze planeet ten gunste van een paar aandeelhouders moet gekeerd worden. Een paar demonstrerende guppies gaat het verschil helaas niet maken. We zouden allemaal in verzet moeten komen. Eerst tegen de ontkenners en dan tegen de exploitanten van het milieu.

  32. cas

    @ hadjemaar, “de exploitanten van het milieu” misschien een pijnlijke werkelijkheid, maar dat zijn wij allemaal…. En nog erger… achter alle grotere groene bedrijven zitten ook gewoon durfkapitalisten en aandeelhouders… Een heksenjacht organiseren levert veel minder op dan zorgen dat burgers zelf bewuste keuzes maken om het milieu zo min mogelijk te belasten.

  33. HArry

    Het wordt steeds duidelijker dat de wens van Postcodeloterij en staatsgesubsidieerde windmolen en zonneweides NGO’s samen met de energiebedrijven en de groene politiek, onder de noemer van klimaat redden, het milieu, biotopen, landschappen en vruchtbare gronden volledig de verdoemenis in helpen.

    Met iedere euro aan klimaatmaatregel wordt het milieu en de leefomgeving van mens en dier de verdoemenis in geholpen en volledig geïndustrialiseerd. Absurder kan het niet.

  34. Toine Goossens

    15 jaar geleden al pubkiceerde de SER een baanbrekent rapport. Conclusie:
    ‘ De Nerlandse burger stemt links, maar als consument koopt hij rechts’

    Zolang linkse politici dat niet onder ogen willen zien, komen we niet verder. Lot van Hooijdonk grijpt voor het gasloos maken van Overvecht bij voorbaat al naar dwang om haar doel te bereiken. Zo werkt dat niet, maar leg dat ‘godsdienst’ gedreven politici maar eens uit.
    Kijk eens hoe ver de extreme salafist Salam zich boven de massa verheven voelt. Alleen zijn wil is wet. Als politici dat overnemen, is verzet niet ver meer weg. Zie wat de extreme milieu ideoloog uit Nijmegen Nederland heeft aangedaan. Een foute toerekeningsmethode is geen wetsovertreding van bouwers en boeren. Toch zijn die massaal geslachtofferd, terwijl zij wel de aangegane reducties hebben gerealiseerd.
    Zij legden Den Haag lam.

    Als er niets verandert gaan we dat vaker meemaken. Emotie mag nooit tot politieke besluiten leiden. De geschiedenis laat ons dat overduidelijk zien.

    Daarom Sluipschutter, massaal doen is nodig. Maar alleen uit vrije wil.

  35. Hadjememaar

    @Cas, daar heb je zeker een punt. Maar maatregelen om aantasting van het milieu tegen te gaan worden ook stelselmatig ondermijnd, met name door het bedrijfsleven. Ons consumptief gedrag wordt mede aangewakkerd door aanbod van goedkope consumptieartikelen. Waarom is ons karbonaadje zo goedkoop? Waarom betalen we geen toeslag voor CO2, stikstof, milieubelasting en dierenleed?

    We kunnen de planeet niet redden met een consumptieve boycot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).