Honderden mensen komen samen voor een liefdevolle reactie op Nashville-verklaring | De Utrechtse Internet Courant Honderden mensen komen samen voor een liefdevolle reactie op Nashville-verklaring | De Utrechtse Internet Courant

Honderden mensen komen samen voor een liefdevolle reactie op Nashville-verklaring

Honderden mensen komen samen voor een liefdevolle reactie op Nashville-verklaring
Honderden mensen kwamen maandagavond samen op het Domplein om een liefdevolle reactie te geven op de Nashville-verklaring. De manifestatie werd georganiseerd door COC Midden-Nederland, een belangenorganisatie voor de LHBTi-gemeenschap.

Honderden mensen kwamen maandagavond samen op het Domplein om een liefdevolle reactie te geven op de Nashville-verklaring. De manifestatie werd georganiseerd door COC Midden-Nederland, een belangenorganisatie voor de LHBTi-gemeenschap.

De Nashville-verklaring is een tekst die zijn oorsprong heeft in Amerika en het huwelijk beschrijft als een verbintenis tussen man en vrouw. De verklaring kwam recent in het nieuws nadat veel orthodoxe protestanten in Nederland de verklaring ook hadden ondertekend. Volgens COC Midden-Nederland is de verklaring onnodig kwetsend voor de LHBTi-gemeenschap.

Hartverwarmend

Tijdens de manifestatie spraken onder ander burgemeester Jan van Zanen, predikant Netty de Jong (Domkerk Utrecht) en predikant Wilfrieda Stam (Oosterlichtkerk De Bilt) het publiek toe. Bovendien leverde woordkunstenaar Jasper Albinus nog een bijdrage.

Op Facebook wordt er gesproken over een ‘hartverwarmende’ bijeenkomt. Ook COC Midden-Nederland is tevreden. “Geweldig dat jullie er waren met zovelen”, schrijft de organisatie. “Bedankt voor jullie liefde.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. joop gerritse

  Wat een drukte om niks. Er staan nogal wat rare dingen in de Bijbel, doen ze al bijna 2000 jaar… zolang er geen brandstapels bij komen kun je het gewoon negeren.

 2. BW

  @joop gerritse
  Het geinige aan dergelijke opinies is dat je ze ook kunt omdraaien. Want die homo’s doen inderdaad best rare dingen, al veel langer dan 2000 jaar. Zo lang ze niet bij jou in je broek komen koekeloeren kun je het gewoon negeren. Maar nee, de grefo’s moeten zo nodig een Nashville verklaring naar buiten brengen…

 3. Willem

  @BW aha, dus homo’s doen rare dingen en je kunt ze het beste negeren. Manmanmanman volgens mij ben jij geen haar beter dan de opstellers/ondertekenaars van de Nashvilleverklaring die zichzelf een superieur soort mensen vindt.

 4. Arjan Verhoeven

  @BW, ik snap dat omdraaien niet?

  De Nashville verklaring zegt “wij denken dat God homosexualiteit maar niks vindt”, net zoals de Pride zegt “wij vinden het juist prachtig”. Iedereen zijn zegje weer gedaan. Zolang de homo’s niet ongevraagd in broeken koekeloeren en de grefo’s niemand van het dak gooien zie ik het probleem niet zo.

  Ook wel mooi van die Nashville verklaring is dat allerlei mensen er afstand van namen, zoals de voorzitter van de EO-ledenvereniging. Ik denk serieus dat deze verklaring de emancipatie juist geholpen heeft.

 5. BW

  @Willem
  Dat heb ik dan blijkbaar niet goed verwoord. Ik vind helemaal niet dat homo’s rare dingen doen, ik draaide simpelweg de stelling om van Joop Gerritse. Hoop dat dat opgehelderd is.

  @Arjan Verhoeven
  Die vergelijking gaat m.i. mank omdat de Pride inderdaad zegt “wij vinden het prachtig” (d.w.z. dat zeggen ze niet, maar ik begrijp wat je bedoelt ;), maar de Pride zegt niét: “wij vinden het prachtig en by the way, grefo’s vinden we maar achterlijk”. Dat is een wezenlijk verschil met de Nashville verklaring omdat daarin ongevraagd uitspraken worden gedaan over een andere groep. Plat gezegd: waar bemoeit men zich mee??

  Inderdaad mooi dat de gay community steun uit allerlei (soms onverwachte) hoeken heeft gekregen. Zelf denk ik eigenlijk (maar dat is een aanname) dat de Nashville verklaring vooral een intern document is voor de eigen geloofsgemeenschap. Dat leid ik af uit artikel 10, tweede alinea van de Nashville verklaring waarin letterlijk staat: “wij ontkennen dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen”. Oftewel: afwijkende meningen worden in onze gemeenschap niet getolereerd. Vraag is alleen waarom men de behoefte voelde om een intern document naar buiten te brengen.

 6. BW

  @Arjan Verhoeven
  Ben niet ingegaan om dat omdraaien, dus nog even een aanvulling: Joop Gerritse vindt de reacties op de Nashville verklaring kennelijk onnodige drukte en stelt dat we die verklaring maar moeten negeren zolang er geen brandstapels aan te pas komen. Dat kan, alleen het argument klopt m.i. niet. Grefo’s hebben namelijk ook geen last van homo’s, maar toch vonden ze het blijkbaar nodig om deze verklaring op te stellen. In iets breder perspectief begrijp ik overigens niet waarom reli’s te pas en te onpas de visie moeten delen van een god waar ik helemaal niet in geloof.

 7. Arjan Verhoeven

  @BW,

  Grefo’s (althans, sommige dus) hebben kennelijk wél last van homo’s, althans ze maken zich zorgen over hun zielenheil. En wat ze vinden hebben ze netjes uitgewerkt, en nu zien we precies wie er wat vindt. Dat is niet bedoeld als “intern document”, iedereen met een mening (raar of niet) wil het liefste dat iedereen daarvan op de hoogte is.

  De eerste Roze Zaterdag was degelijk “jullie [in dit geval] Katholieken zijn achterlijk”. https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6324/25-jaar-na-de-eerste-roze-zaterdag-in-roermond.html

  Als bisschop Gijsen toen geen interview had gegeven was er ook geen roze zaterdag geweest. De keppeltjes-demonstratie was er niet geweest zonder filmpje. De achterlijkheid (althans, zo zie ik het) van het streng-protestantse volksdeel is maar moeilijk te bepalen als ze er niet open over zijn.

 8. joop gerritse

  @BW en Arjan Verhoeven:
  sorry, maar ik begrijp nog steeds niet, waar jullie je druk over maken. Een stel grefo’s vindt iets, en op grond van de rare dingen uit de bijbel kunnen ze dat nog onderbouwen ook… so what? Ze roepen niet op tot geweld. Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor grefo’s– en zo lang ik het gewoon kan negeren zie ik niet in, waarom ik me daar druk ovver zou maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).